Ekvador'da başkan adayına suikast

Ekvador'da yaklaşan seçimler öncesinde, başkan adayı Fernando Villavicencio vurularak öldürüldü. Suikastla bağlantılı altı kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekvador’da 20 Ağustos'ta yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimi öncesinde "yolsuzluğa karşı duruşuyla" tanınan başkan adayı Fernando Villavicencio, silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, kampanya ekibinin yerel basına yaptığı açıklamada, Villavicencio'nun Başkent Kito'da katıldığı bir etkinlik sonrası aracına bindiği sırada saldırgan tarafından başına 3 el ateş edilerek öldürüldüğü aktarıldı.

Ekvador Başsavcısı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırıyı düzenleyen şüphelinin güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada vurulduğunu ve aldığı yaralar nedeniyle öldüğünü belirtti. Saldırıda ayrıca, aralarında bir milletvekili adayı ve 2 polis memurunun da bulunduğu 9 kişinin yaralandığı kaydedildi.

SUİKASTIN SORUMLULUĞUNU ÇETE ÜSTLENDİ

Suikastın sorumluluğunu Los Lobos (Kurtlar) adlı bir suç çetesi üstlendi. Bir çoğu hapishanede 8 bin üyesi olan Los Lobos, Ekvador’un en büyük ikinci çetesi. Çete, son dönemde sayısız mahkumun vahşice öldürüldüğü hapishane kavgalarına da karıştı.

Los Choneros çetesinden ayrılan bir grubun kurduğu Los Lobos’un adına kokain kaçakçılığı yaptığı, Meksika’daki Jalosco Yeni Kuşak Karteli ile bağlantılı olduğuna inanılıyor. Suikastta şüpheler önce, geçen hafa başkan adayını tehdit eden Los Choneros çetesi üzerinde toplandı. Ancak Los Lobos, çete üyelerinin kar maskeleri takıp, çeteyi simgeleyen kurt işaretleri yaparak silahlarını salladığı bir videoyla olayın sorumluluğunu üstlendi.

6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Saldırıyı düzenleyen zanlının güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürüldüğü kaydedildi. Daha sonra da polisin düzenlediği operasyonda suikastla bağlantılı altı kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

'BU SUÇ CEZASIZ KALMAYACAK'

Devlet Başkanı Guillermo Lasso, Villavicencio'nun öldürüldüğünü doğrulayarak, devlet başkanlığı seçimlerine 2 haftadan az bir süre kala işlenen cinayetin arkasında "organize suçların" olduğunu vurguladı. Lasso, "Sizi temin ederim ki bu suç cezasız kalmayacaktır. Organize suç grupları çok ileri gitti ancak yasaların tüm ağırlığını hissedecekler" ifadelerini kullandı.

Villavicencio, Ekvador'da faaliyet gösteren uluslararası organize suç grubundan biri olan Meksika'nın "Sinaloa Karteli" liderlerinden de dahil olmak üzere çok sayıda ölüm tehdidi aldığını söylemişti. (DIŞ HABERLER)