BM'den Fırat'ın doğusu için çağrı

Birleşmiş Milletler, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde düzenlemesi beklenen olası harekat öncesinde 'en kötüsüne hazırlandıklarını' açıkladı. BM tüm taraflara sivillerin korunması çağrısı yaptı; acil ihtiyaç duyanlara yardım edebilmek için bölgeye erişim talebinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin yeşil ışık yakması sonrası Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde kısa süre içinde başlatacağı belirtilen harekât öncesinde, Birleşmiş Milletler'den (BM) tüm taraflara çağrı geldi. Cenevre'de gazetecilere açıklama yapan BM Suriye Krizi için İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, sivillerin korunması gerektiğini söyleyip, "En iyisini umuyoruz ama en kötüsüne hazırlanıyoruz" dedi.

Moumtzis tüm taraflara, 'Türkiye'nin harekat başlatması halinde sivillerin yerinden olmasının engellenmesi' çağrısı yaptı; BM'nin 'güvenli bölgeler konusunda geçmişte acı deneyimleri olduğu'nu vurguladı.

SREBRENİTSA ÖRNEĞİ

"Anladığımız kadarıyla bir tür güvenli bölge kurulacak" diyen BM yetkilisi, "Müdahalenin şekli, nasıl yapılacağı veya ne kadar kapsamlı olacağı konusunda bir şey söyleyemem. Biz Birleşmiş Milletler için güvenli bölge kavramı acı bir geçmişe sahip olduğumuz ve esasında hiçbir zaman desteklemediğimiz veya teşvik etmediğimiz bir konu. Srebrenitsa ve geçmişte yaşananlar göz önünde bulundurulduğunda, bunun BM için işe yaramış bir şey olduğunu düşünmüyoruz" ifadeleri kullandı.

'ACİL DURUM PLANI HAZIR'

BM yetkilisi, Suriye'nin kuzeyinde göç başlaması ihtimaline karşı bir acil durum planı yaptıklarını, acil ihtiyaç duyanlara gıda ve tıbbi yardım yapabilmek için bölgeye erişim sağlamaları gerekeceğini açıkladı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de sivillerin ve altyapının korunması için tüm tarafları "maksimum itidal gösterme" çağrısı yaptı.

Basın toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in gerginliğin sivillere yönelik tehdit teşkil etmesinden endişe duyduğunu söyledi. Dujarric, acil durumlara karşı ise hazır olduklarını dile getirdi. (DIŞ HABERLER)

Trump'tan harekat açıklaması: Kürtler bizimle savaştı ama...Trump'tan harekat açıklaması: Kürtler bizimle savaştı ama...

AB'den Türkiye'ye: Askeri yöntemle çözüm olmazAB'den Türkiye'ye: Askeri yöntemle çözüm olmaz

Fahrettin Altun'dan harekat açıklaması: Hizmeti Türkiye sağlayacakFahrettin Altun'dan harekat açıklaması: Hizmeti Türkiye sağlayacak

Rusya'dan Fırat'ın doğusuna harekat için ilk açıklamaRusya'dan Fırat'ın doğusuna harekat için ilk açıklama

'Fırat'ın doğusu için ABD'nin çekilmesini bekleyeceğiz''Fırat'ın doğusu için ABD'nin çekilmesini bekleyeceğiz'

ABD'li yetkililer: Türkiye'nin harekatı neye benzeyecek, bilmiyoruzABD'li yetkililer: Türkiye'nin harekatı neye benzeyecek, bilmiyoruz

ABD'li yetkili: SDG'yi Türkiye'ye karşı savunmayacağızABD'li yetkili: SDG'yi Türkiye'ye karşı savunmayacağız

Dünya basını Fırat'ın doğusuna harekatı nasıl gördü?Dünya basını Fırat'ın doğusuna harekatı nasıl gördü?