ABD'li yetkililer: Türkiye'nin harekatı neye benzeyecek, bilmiyoruz

Amerikan basınına konuşan yetkililer, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik olası harekatını değerlendirdi. Yetkililer, ABD'nin şu an için 'harekatın yolundan çekildiğini' ama TSK ile SDG arasında yaygın çatışma yaşanması halinde Suriye'den tamamen çekilebileceklerini söyledi. Bir yetkili, 'Amerikan hükümetinin Türkiye'nin operasyonunun neye benzeyeceği konusunda hiçbir fikri olmadığı' yorumu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan yönetimi Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde harekât düzenlemesine yeşil ışık yakarken, Ankara'nın atacağı olası bir adımın ayrıntıları henüz bilinmiyor. Amerikan basınına konuşan üst düzey yetkililerse, 'harekatın yolundan çekilmek için' askerlerin yerini değiştirmeye başladıklarını, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Fırat'ın doğusunu kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında olası bir çatışmaya müdahale etmeyeceklerini söyledi. Yetkililer bununla birlikte, Türkiye'nin planları hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmadıklarını da vurguladı.

'SDG'NİN TEPKİSİNE GÖRE TAMAMEN ÇEKİLEBİLİRİZ'

New York Times gazetesine konuşan bir yetkili, Amerikan askerlerinin 'Türk askerleriyle birlikte çalıştıkları güvenli bölgenin dışında, yeri açıklanmayan ancak harekatın yolunda olmayan' bir noktaya çekileceğini belirtti. Aynı yetkili, 'Türkiye'nin olası harekatının SDG'den büyük tepkiyi tetiklemesinin beklendiğini', bunun da Amerikan askerlerinin Suriye'den tamamen çekilmesine yol açabileceğini söyledi.

'TSK-SDG ÇATIŞMASI ÇIKARSA MÜDAHALE ETMEYECEĞİZ'

Haberde, "Pazar gecesi temas kurduğumuz Amerikalı yetkililer, Amerikan askerlerinin sınırdan ne kadar geriye konuşlanacağı veya bunun, şu an Suriye'nin kuzeyinde bulunan ve terörle mücadele operasyonlarını destekleyen 1100 Amerikan askeri için daha geniş çaplı bir çekilmenin başlangıcına işaret edip etmediği hakkında bilgi vermedi" ifadeleri kullanıldı. Gazeteye konuşan bir yetkilinin, "Türkleri desteklemeyeceğiz ve SDG'yi de desteklemeyeceğiz. Savaşırlarsa bunun dışında kalacağız" sözleri dikkat çekti.

'HAREKATIN NEYE BENZEYECEĞİ HAKKINDA BİR FİKRİMİZ YOK'

Washington Post gazetesinin görüş aldığı bir yetkiliyse, 'durumun hâlâ gelişmekte olduğunu' ve 'Amerikan hükümetinin Türkiye'nin operasyonunun neye benzeyeceği konusunda hiçbir fikri olmadığını' söyledi. Yetkili, harekatın küçük ve sembolik mi yoksa, Suriye içlerinde 30-40 kilometre ilerleyecek büyük bir operasyon mu olacağını bilmediklerini belirtti.

'KÜRTLERİ KADERLERİNE TERK ETMEK KONUSUNDA ŞÜPHE VAR'

Wall Street Journal gazetesine konuşan yetkililerse, 'Türkiye'nin ağır silahlar ve kapsamlı bir güçle geniş bir harekât düzenlemesi halinde, bir NATO müttefikiyle olası çatışmadan kaçınmak için ABD'nin Suriye'deki 1100 askerini çekmekten başka şansının kalmayabileceği' yorumu yaptı. Gazetenin haberinde, "Amerikalı yetkililer, bölgeden asker çekmek ve yakın müttefikleri olan Kürtleri belirsiz bir kadere terk etmek konusunda derin şüpheleri olduğunu söyledi" denildi.

'IŞİD'E KARŞI ORTAKSIZ KALIRSAK TÜMDEN ÇEKİLİRİZ'

Gazeteye konuşan bir yetkili, Amerikan askerlerinin çatışmadan uzak bir bölgeye gidebileceğini veya Türkiye'nin harekâtının boyutuna göre tamamen çekilebileceğini söyleyerek, "Bu noktada her şey harekâtın türüne bağlı olacak" dedi. Yetkili, topyekûn çekilme için "Şu açık ki, bu da ihtimal dahilinde" ifadelerini kullandı. Böyle bir durumda 'IŞİD'le savaşta en yakın müttefiklerini kaybedeceklerini' ve IŞİD'e karşı ortaksız kalmaları halinde bölgede asker tutmaya gerek görmeyeceklerini belirten yetkili, "Eğer yaygın çatışma yaşanır ve Suriye'de artık bir ortağımız kalmazsa, o zaman gideriz" dedi. (DIŞ HABERLER)

Trump'tan harekat açıklaması: Kürtler bizimle savaştı ama...Trump'tan harekat açıklaması: Kürtler bizimle savaştı ama...

AB'den Türkiye'ye: Askeri yöntemle çözüm olmazAB'den Türkiye'ye: Askeri yöntemle çözüm olmaz

Fahrettin Altun'dan harekat açıklaması: Hizmeti Türkiye sağlayacakFahrettin Altun'dan harekat açıklaması: Hizmeti Türkiye sağlayacak

Rusya'dan Fırat'ın doğusuna harekat için ilk açıklamaRusya'dan Fırat'ın doğusuna harekat için ilk açıklama

'Fırat'ın doğusu için ABD'nin çekilmesini bekleyeceğiz''Fırat'ın doğusu için ABD'nin çekilmesini bekleyeceğiz'

BM'den Fırat'ın doğusu için çağrıBM'den Fırat'ın doğusu için çağrı

ABD'li yetkili: SDG'yi Türkiye'ye karşı savunmayacağızABD'li yetkili: SDG'yi Türkiye'ye karşı savunmayacağız

Dünya basını Fırat'ın doğusuna harekatı nasıl gördü?Dünya basını Fırat'ın doğusuna harekatı nasıl gördü?