Kolombiya'da artık 'analar ağlamayacak'

Kolombiya'da 52 yıllık iç savaşa son verecek nihai ateşkes gece yarısı devreye girdi. 'Silahlar sussun' emrini önce hükümet bir kararnameyle, ardından da FARC lideri 'Timoçenko' canlı yayında verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya’da toprak reformu için 52 yıldır silahlı mücadele veren Marksist örgüt FARC'la hükümet arasındaki tarihi barış anlaşması sonrası ateşkes fiilen devreye girdi. İlk olarak Devlet Başkanı Juan Manuel Santos orduya FARC'a karşı bütün operasyonların gece yarısı durdurulması emrini verdi. Ardından da, Latin Amerika’nın en eski gerilla örgütü olan FARC'ın lideri 'Timoçenko' gazetecilerin önüne çıktı; bütün militanlarına canlı yayında gece yarısından itibaren silahlarını nihai olarak susturma talimatını verdi.

DEVLET BAŞKANI: TARİHİ ADIM

Marksist örgüt Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasında dört yıldır devam eden barış müzakerelerinde nihai anlaşmaya varıldığı, geçen hafta açıklanmıştı. Ateşkesin resmen ilanı içinse, önce Santos bir kararname imzalayarak orduya talimat verdi. Santos Twitter'dan attığı mesajda, ateşkesi 'tarihi bir adım' diye niteleyerek "Ülkenin en acılı dönemlerinden biri son buluyor" ifadesini kullandı.

FARC LİDERİ EMRİ CANLI YAYINDA VERDİ

Ardından, Latin Amerika’nın en eski gerilla örgütü olan FARC'ın 'Timoçenko' adıyla bilinen lideri Timoleon Jimenez, barış müzakerelerine de ev sahipliği yapan Küba'nın başkenti Havana'da basın toplantısı düzenledi; "Tüm komutanlarımıza ve birliklerimize sesleniyorum. Kolombiya devletine karşı yürüttüğünüz çatışmaları gece yarısından itibaren nihai olarak durduruyoruz" dedi. 

'ARTIK EVLATLAR TOPRAĞA VERİLMEYECEK'

Timoçenko, "Anneler ve babalar bir daha savaşta ölen evlatlarını toprağa vermeyecek. Bütün düşmanlıklar ve kin geçmişte kalacak" ifadelerini kullandı.

Taraflar arasındaki anlaşmayla, Kolombiya hükümeti FARC'ın tarım reformu gibi en temel taleplerini kabul etmiş, FARC’ın 7 bin gerillasının siyasete girmesinin yolu açılmıştı.

Barış kazandı, gerilla siyasete giriyor!Barış kazandı, gerilla siyasete giriyor!

Türkiye Kolombiya'daki barışı kutladıTürkiye Kolombiya'daki barışı kutladı