Diyarbakır'da çocuğa istismar davasında sanıklara 'iyi hal' indirimi

Diyarbakır'da, 16 yaşındaki çocuğu istismar eden 8 kişinin yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme 'iyi hal' indirimi uygulayarak sanıklara 12 yıl hapis cezası verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'da üçü korucu 8 kişi hakkında 'çocuğa cinsel istismar ve 'cinsel taciz' suçlamasıyla açılan davada, mahkeme sanıklara 'iyi hal indirimi' uygulanarak 12 yıl hapis ile cezalandırılmalarına hükmetti.

Dava avukatı Fuat Hayri Demir, karara tepki göstererek “Maalesef tecavüzcüler duruşmaya takım elbiseli, beyaz gömlekli gelince suçunu inkar etmiş olmalarına, işledikleri suçtan bir pişmanlık duymamalarına rağmen mahkeme iyi hal uygulamasına gidiyor. Elbette bu kabul edilebilir bir durum değil” dedi.

BÜTÜN SANIKLARA 'İYİ HAL İNDİRİMİ' UYGULANDI

Amidahaber'in haberine göre, 2009 yılında 16 yaşında olan Z.M., üçü korucu olan sekiz kişinin istismarına uğradı. Bir süre sonra Z.M.'nin hamile kalmasıyla istismar ortaya çıktı. Korucular F.B., F.M., İ. M., minibüs şoförü H.M, hastanede temizlikçi olarak çalışan H.M, köyde yaşayan M.T hakkında 'çocuğa cinsel istismar' iddiasıyla 15 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Eğil İlçe Jandarma Komutanı M.Y ile korucu A.M hakkında ise 'cinsel taciz' iddiasıyla dava açılırken iki sanık hakkında 2 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Sanıklar suçlamaları reddetti. Ancak Z.M'nin doğumu sonrası yapılan DNA testinde bebeğin temizlik görevlisi H.M’ye ait olduğu ortaya çıktı. H.M, çocuk ile kendi rızası ile birlikte olduğunu ileri sürdü. Diyarbakır 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, bir süre tutuklu kalan sanıkların tümü, serbest bırakıldı.

Mahkeme 24 Kasım'da verdiği kararla, sanıkların her birini F.B, H.M, F.M, H.M, İ.M, , M.T. için 15 yıl hapis cezası verirken 'iyi hal indirimi' uygulayarak cezayı 12 yıl 6 ay hapis cezasına çevirdi. Mahkeme, ayrıca olayın gerçekleştiği dönemde Eğil İlçe Jandarma Komutanı olan M.Y. hakkında 'cinsel tacizden' verilen 3 yıllık hapis cezasını 'iyi hal indirimi' ile 2 yıl 6 aya düşürdü. 

'KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ'

Davanın avukatı Fuat Hayri Demir, “İyi hal indirimi yargılamada bir yara gibi” ifadelerini kullandı. Demir şunları söyledi: “Maalesef tecavüzcüler duruşmaya takım elbiseli, beyaz gömlekli gelince suçunu inkar etmiş olmalarına, işledikleri suçtan bir pişmanlık duymamalarına rağmen mahkeme iyi hal uygulamasına gidiyor. Elbette bu kabul edilebilir bir durum değil” dedi. Demir, karara itiraz edeceklerini söyledi.

Sanıkların tümü serbest olduğu için, cezanın infazı konusunda da soru işaretleri olduğunu kaydeden Demir, “Mahkeme cezayı verdi, ama ceza kesinleşince, nasıl infaz edilecek orası muamma çünkü sanıkların tümü serbest. Korucular halen görev başında. Yüz kızartıcı bir suçtan soruşturma başlatıldıktan sonra görevden alınmaları gerekiyordu. Ama alınmadılar" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)