YAZARLAR

Değişimciler açmazda mı: İstanbul il kongresi kilit olacak

İstanbul İl Başkanlığı seçimine dikkat çeken partililer, “Değişimciler İstanbul’u almak ister. İstanbul İl Başkanlığı seçimini kazanırlarsa elleri güçlenir. Bir hikaye yazılacaksa o hikaye böyle başlayabilir” diyor. İstanbul kongresine atfedilen öneme bakılırsa “İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır” sözü CHP’nin büyük kurultayında da etkili bir slogan olacak gibi görünüyor.

Seçim sonrası kongre sürecine giren CHP’de mahalle delegeleri seçiminin ardından bugün itibariyle ilçe kongreleri başlıyor. 5 Ağustos-10 Eylül tarihlerinde yapılacak ilçe kongrelerinden sonra 16 Eylül-15 Ekim arasında il kongreleri gerçekleştirilecek. 2.5 ay devam edecek bu dönem “değişim isteyenler” için güç toplama süreci olacak. Büyük kurultay öncesi en büyük kapışmanın ise İstanbul İl Başkanlığı seçiminde yaşanması bekleniyor.

Seçim sonrası başlayan “değişim” çağrıları içinde iki isim öne çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu en son açıklamasında değişimin makam tartışmalarının üzerinde olduğunu söyledi, “Mutlaka bir ajandamız olacak” dedi. CHP Grup Başkanı Özgür Özel de son açıklamasında, “Ben bu partinin yeniden yenilgi yaşamaması için her göreve talibim. Bu genel başkanlıksa da genel başkanlık...” diyerek bir kez daha adaylık sinyali verdi.

Ancak adı adaylık için geçen her iki isim de bugüne kadar net bir açıklama yapmış değil. Bunun nedeni olarak devam eden kongre süreci gösteriliyor. CHP Genel Merkezinde görev alan siyasetçilere göre ise değişimciler birkaç nedenle “açmaz” içinde.

Birincisi İmamoğlu’nun genel başkan adayı olması durumunda İstanbul’un kaybedilme riskinin güçleneceği, bu durumda İmamoğlu’nun kurultayda delegelere ne diyeceği soruluyor. İmamoğlu’nun adaylığını rasyonel bulmayan bir CHP’li yönetici, “İstanbul’u vererek genel başkan olmanın maliyetini kim alabilir” diye soruyor.

İkincisi değişim isteyenler cephesindeki tartışmalara bakılırsa İmamoğlu’nun Özel’in genel başkan adaylığını desteklemesi de bir formül olarak konuşuluyor. Ancak Özel “emanetçi bir isim olmayacağı için İmamoğlu ile birlikte yol yürümesinin zor olacağı” değerlendiriliyor.

Değişimcileri karar vermekte zorladığı düşünülen bu “açmaz-lar” nedeniyle genel başkan adaylarının pozisyonunu netleştirmekte zamana oynadığını söylemek mümkün. Bu noktada ilçe ve il kongre sonuçları belirleyici olacak. Özellikle İstanbul İl Başkanlığı seçimine dikkat çeken partililer, “Değişimciler İstanbul’u almak ister. İstanbul İl Başkanlığı seçimini kazanırlarsa elleri güçlenir. Bir hikaye yazılacaksa o hikaye böyle başlayabilir” diyor.

İstanbul kongresine atfedilen öneme bakılırsa “İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır” sözü CHP’nin büyük kurultayında da etkili bir slogan olacak gibi görünüyor. Ancak bugünden konuşulmaya başlanan İstanbul seçimi için de adaylar henüz ortaya çıkmış değil. Genel merkezin destekleyeceği adayın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim öncesi ABD gezisini de organize eden İstanbul Beşiktaş Belediyesi Meclis Üyesi Selçuk Sarıyar olabileceği konuşuluyor. Sarıyar geçtiğimiz haftalarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanvekilliği görevinden alınmıştı. İmamoğlu’nun destekleyeceği aday için kulislerde konuşulan isim ise CHP Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik. Ancak kongre tarihine kadar başka isimlerin de gündeme gelebileceği değerlendiriliyor.

Kongre takvimine göre il başkanlıkları seçimi ekim ayı ortasında tamamlanmış olacak. Büyük kurultay için de başta Cumhuriyetin kuruluş yıldönümü 29 Ekim olmak üzere kasım ayı başı için tarihler veriliyor. Kimi tartışmalara karşın artık yerel seçim öncesi yapılmasına kesin gözüyle bakılan büyük kurultay bahsedilen kimi “açmazlara” karşın bir genel başkanlık seçimi yarışına sahne olacak görünüyor.