CHP’li Doğru: Gençlik devrimi gerçekleştirdik

CHP PM listesine üçüncü sıradan giren Bedirhan Berk Doğru, kurultayda gençlik devrimi gerçekleştirdiklerini belirterek gençlerin problemlerini dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP’deki değişim tartışmaları yerini yavaş yavaş yerel seçim sürecinin nasıl şekilleneceğine bırakıyor.

Uzun yıllardır oyunu artıramaması ile eleştirilen partide yeni dönemde gençlerin parti içerisinde nasıl konumlandırılacağı ve genç seçmene nasıl ulaşılacağı sorusu da gündemde.

CHP Gençlik Kolları’nda uzun dönem yer alan ve PM listesine üçüncü sıradan giren Bedirhan Berk Doğru, son kurultayda gençlik devrimi gerçekleştirdiklerini ve bu şekilde yönetim organlarındaki yaş ortalamasının 43'e düştüğünü söyledi. 

Bedirhan Berk Doğru

'ECEVİT BUNU YILLAR ÖNCE YAPTI’

Doğru CHP’nin son yıllarda değiştiremediği oy oranıyla ilgili iktidarı eleştirerek, ‘’İktidar, devletin tüm imkanlarını seferber eden bir propaganda yöntemi uyguluyor. Eğer karşı hazırlığınız yoksa başa çıkmanız zorlaşıyor. Biz çok iyi bildiğimiz bu gerçeğe karşı hazırlıklarımızı doğru yapmalıyız. Üzülerek söylüyorum ki bugüne kadar yeterince yapılamadı. Onlar devletin kurum, kuruluşları ve bünyesindeki tüm araçlarını kendi propaganda faaliyetleri için seferber ederken biz toplumun tüm kesimlerine ulaşacak bir yönteme sahip olmalıyız."

Partinin eski genel başkanı Bülent Ecevit’in yıllar önce bunu başardığını aktaran Doğru, ‘’Ecevit, o dönemin koşullarını doğru tahlil etti ve halk ile bir bütün olarak seçimlere gitti. Sonucunda oyunu artırmakla kalmayıp iktidarı da kazandı. Dolayısı ile tariflediğim yöntem için Amerika’yı yeniden keşfetmeyeceğiz’’ dedi.

'CHP, İKTİDARDAN HAYIFLANMAKLA KALMAYACAK'

Doğru, hedeflerinin, parti içerisinde halka doğrudan ulaşan ve harekete geçirebilen bir örgütlenme modeli, sahada da toplumu siyasal süreçlerin içine katacak, karar süreçlerinde toplumun beklenti ve taleplerini merkeze koyacak bir siyaset için toplumsal kanallarını güçlendirmek olacağını söyledi. Doğru, sahadaki hedeflerini sivil toplum örgütleri, sendikalar, odalar ve meslek kuruluşları ile başaracaklarını sözlerine ekledi.

Doğru, yeni dönemde artık iktidarın propaganda biçiminden hayıflanmakla kalan bir CHP değil, toplumla ve bünyesinde toplumu barındıran kuruluşlarla bütünleşerek programını anlatan bir CHP göreceğimizi ifade etti.

'TOPLUM İLE DİYALOG KURMAYI ’KİŞİLERE’ İNDİRGEMEK HATAYDI’

Kılıçdaroğlu döneminde yapılan ittifakları da değerlendiren Doğru, ‘’Muhalefeti, tüm farklı görüşlere rağmen ortak amaç doğrultusunda bir araya getirmek, partimizin bugüne kadar ulaşamadığı kesimlere ulaşmak için yollar aramak elbette önemliydi’’ dedi. Doğru, toplum ile diyalog kurmayı kişilere indirgemenin hata olduğunu belirterek eksikliklerin altını çizdi:

‘’Seçmene ulaşmanın tek yolu, bir seçmen grubu ile aynı ideolojiye mensup siyasetçinin transferi değildir. Bu bir adım olabilir ancak o kitleyi ikna etmenin tek yolu değildir. Halkımızın önemli sorunları var. Ekonomik buhran ile karşı karşıya adeta yaşam mücadelesi veriyor insanlarımız. Ve bu mücadelede muhafazakar, milliyetçi, sosyal demokrat olarak ayrılmıyoruz. Hepimiz bu buhranı en derin haliyle yaşıyoruz. Bizim siyaset anlayışımızın merkezinde halkımız olacak. Sorunlarımız ortaksa çözümleri de ortak. Birbirinin görüş ve hassasiyetlerine saygı duyan bir düzlemde buluşacağız. Fikir ve görüşlerimiz ne olursa olsun barışacak, dertlerimizi birlikte çözeceğiz. Buluşmanın kerametini de transfere indirgemeyeceğiz. Değiştireceğimiz siyaset yapış biçimimiz ile halkımıza ulaşacağız."

'KURULTAYDA GENÇLİK DEVRİMİ GERÇEKLEŞTİRDİK'

Son kurultayda bir gençlik devrimi gerçekleştirdiklerini belirten Doğru, ‘’Parti Meclisimizde 12 genç arkadaşımız bulunmakta. Partimizin MYK ve Gölge Kabinesi'nde de gençler görev aldı ve bunların tamamı partimizin gençlik kollarında görev almış ve yetişmiş arkadaşlarımız olmakla birlikte yönetim organlarındaki yaş ortalaması 43’e inmiştir’’ diye konuştu. 

Bazı kazanımların kolay olmadığını ve kişiler tarafından 'bahşedilen' konumların esasında kazanım olmadığını vurgulayan Doğru, ‘’Biz gençler mücadele ettik ve kazandık. Yeni dönemde gençlerin, politika yapıcı pozisyonunu üstlenecek, partimizin politikalarını şekillendirme hususunda önemli roller oynayacağız’’ dedi. Doğru sözlerine şöyle devam etti: "Hem sahada hem de partimizin yönetim organlarında; adaletin rafa kaldırıldığı, sosyal düzenin yerle yeksan edildiği, ekonominin rasyonellikten uzaklaşarak temelsiz ve dayanaksız sözde fikirlerle derin bir krize sürüklendiği ülkemizi düzlüğe çıkarma mücadelesi vereceğiz. Genel Başkanımız Özgür Özel, bu misyonun teminatıdır. Gençlik kollarımızın bu çalışmalarla ilgili plan ve projeleri gençlik kollarımız tarafından şekillendirilmeye başlamıştır. Bizler Parti Meclisi'ndeki genç üyeler olarak gençlik kollarımızın bu husustaki tüm çalışmalarına destek vereceğiz."

Ülkece içinde bulunulan buhranın en büyük mağdurlarının gençler olduğunu belirten Doğru, ‘’Her çağımızda farklı bir problemle mücadele ediyoruz. Kendi hayatlarımızı kurma umudu ile üniversiteyi kazanıyoruz, barınma krizi, eğitim araçlarının pahalılığı karşımıza çıkıyor. Türlü çabalar ve cefalarla öğrenimimizi tamamlıyoruz, bu sefer de işsizlik kapıda beliriyor. Ortalama bir işe başlıyoruz, hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı yakamızda. Bu yaşadıklarımızı hak etmiyoruz’’ ifadelerini kullandı. 

‘’Bize layık görülen vasatlığı ve vasatın iktidarını reddediyoruz’’ diyen Doğru, ‘’Bu nedenle genç arkadaşlarımı, yaşıtlarımızı partimizde birlikte mücadele etmeye davet ediyorum’’ çağrısında bulundu.

‘GENÇ SEÇMENE YÖNELİK EN BÜYÜK ADIM ‘DEĞİŞİM’ OLDU’

Genel seçimler sonrası CHP seçmeninde bir hayal kırıklığı olduğu yorumları yapıldı. Bu hayal kırıklığını gençler üzerinden yorumlayan Doğru, CHP’nin ulaşmadığı genç seçmene yönelik en büyük adımın yaşanan değişimin kendisinin olduğunu belirtti:

‘’Ulaşamadığımız, ulaşmakta güçlük yaşadığımız genç seçmene de partimiz içinde yaşanan bu değişimle birlikte bir nevi 'biz size ulaşacağız ve bize uzak durmanız için hiçbir gerekçe olmadığını göstereceğiz' demiş olduk. Kurultayımız sonrası bir kafede oturduğumda arka masada 4-5 kişilik bir genç grubunun sohbeti dikkatimi çekmişti. Bu sohbette CHP’deki değişim konuşuluyordu. Bu bile CHP’nin sokakta ne istendiğini görüp buna göre hareket ettiğini ve bundan sonra da edeceğini göstermiş oldu."

Genel başkanlık seçimlerinin bir demokrasi şöleni olduğunu ifade eden Doğru, ‘’Son kurultayımızda da görmüş olduk ki demokrasinin olduğu yerde gençlerin söz hakkı her zaman olmuştur. Genç arkadaşlarımız partinin yönetim kadrolarında oldukça önemli konumlara gelmiştir ve bu genç arkadaşlarımızın hepsi gençlik kollarından yetişmiş olması bizim için ayrı bir güzellik taşımaktadır. Bunu gören ve parti üyesi olmamış genç arkadaşlarımız CHP’de gençlere değer veriliyor düşüncesiyle partimiz adına çalışmalara katılıp daha aktif görevlerde yer alma imkanı bulacağına eminim’’ dedi.

Doğru sözlerini şu şekilde tamamladı: ‘’Özgür Özel’in 'Değişimin Yüzyılı, Yüzyılın Değişimi' şiarıyla çıkmış olduğu bu yolculukta en büyük görev biz gençlere düşmektedir. Partimizin gençlik politikalarını doğru belirlemek ve bu stratejilerle tüm gençleri kapsayan programlar çıkartmak görevimiz, ülke gençlerine karşı bir sorumluluğumuzdur."