'CHP’de siyah saçlılar dönemi başladı'

CHP PM üyesi Işık, partide 'siyah saçlılar' döneminin başladığını belirterek, "Sağa açılma bize bir fayda getirmedi. Bunun gençlik örgütlerinde de karşılık bulmadığını gördük" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- CHP’deki değişim tartışmaları Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlık yarışını kaybetmesiyle yeni bir boyut kazandı. Kurultay sürecinde partinin gençleşmesi tartışmaları ağırlık kazanmış, son verilerde de CHP’nin 11 üyesinden sadece birinin genç olduğunu ortaya konulmuştu.

Yerel seçime hazırlık sürecinde örgüt iradesinin uygulanması öne çıkarken, ‘'CHP’de gençlik örgütü nasıl hareketlendirilecek?’' sorusu da önem kazanmaya başladı.

Genel seçimler öncesinde partinin 'sağcılaştırıldığı, kadrolarının yaşlandığı ve gençlerin küstürüldüğü' yorumları yapılırken gençler, yeni Genel Başkan Özgür Özel döneminde nereye konulacak?

Geçtiğimiz dönemlerde CHP Gençlik Kolları’nda çeşitli kademelerde görev alan Parti Meclisi Üyesi Ozan Işık ile sağcılaşma eleştirilerini ve yerel seçimlere giderken gençlerin sürece nasıl dahil edileceğini konuştuk.

CHP Parti Meclisi Üyesi Ozan Işık

'ANADOLU’NUN ÇEŞİTLİ YERLERİNDE ZAYIF KASIMIZ VAR'

CHP'ye yönelik "Her girdiği seçimi kaybediyor, oy oranını arttıramıyor" eleştirisini hatırlatarak başladığımız ve partinin yüzde 25'lik oy oranında takılıp kalmasının arkasındaki nedenleri sorduğumuz PM Üyesi Ozan Işık, bunu iki nedene bağladı: Anadolu’daki örgütlenmenin zayıflığı ve ana akım medyada yer bulamamak...

'Sosyolojik açıdan bakıldığında, sadece laik, Atatürkçü, Alevi ve kentli seçmenden oy almasının CHP'nin sıkışmışlığı ile ilişkilendirilebileceğini' belirten Işık, Kılıçdaroğlu’nun katkısı ile toplumun geniş kısmıyla iletişim halinde olunduğunu dikkat çekti.

Öte yandan CHP'nin kendisini anlatması ile ilgili açmazlar yaşadığını ifade eden Işık, ‘’'CHP her şeye muhalefet eder, CHP her şeyin karşısındadır’ gibi toplumda genel kabul görmüş bir kanı var. Bu algıyı yıkmak biraz zaman alıyor ve aldı. Oysa CHP, Türkiye’nin tüm halkları için muhalefet ediyor. Soma'da yaşamını yitiren ailelerle birlikteyiz, kadın cinayetlerine maruz kalmış ailelerle birlikteyiz, hak gaspına uğrayan toplumun tüm kesimleri ile birlikte siyaset alanı örmeye çalışıyoruz. Ancak sesimizi yeteri kadar duyuramıyoruz’’ dedi.

Büyük kentlerde örgütlü olduklarını dile getiren Işık, "Anadolu’nun çeşitli yerlerinde zayıf kasımız var. Örneğin; Gümüşhane, Bayburt, Niğde’nin bir köyünde örgütlü değiliz. Oy alamadığımız yerler Anadolu’nun ücra köşeleri oluyor’’ diye konuştu.

Medyanın sadece belli kısmı ile iletişim halinde olabildiklerini vurgulayan Işık, ana akım medyada CHP’ye yer verilmediğini belirti: "Geniş kitlelerin izlediği ve alışkanlık haline gelmiş bazı yayın organlarına giremiyoruz. Buralarda kendimizi ifade edemiyoruz. AKP’nin ana akım medyada hegemonik bir gücü var."

'SAĞCI DANIŞMANLARA İHTİYACIMIZ YOK'

Kılıçdaroğlu döneminde yapılan 'sağa açılma' politikasının gençlik örgütünde bir karşılık bulmadığını belirten Işık, Genel Merkez'e doldurulan sağcı danışmanlarla sağdan oy alınamayacağını söyledi.

Işık, "Başka mahallelerle iletişim kurmaktan yana bir beis görmüyorum, bunu bu dönemde biz de yapacağız ama profesyonellikle ilişkilendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Saha araştırmaları, anketler ve raporları da içine alarak karşı mahallelerle nasıl iletişim kurulacağı sosyal demokrat bir perspektifle yorumlanır. Genel Merkez'e doldurulan sağcı danışmanlarla sağdan oy alınmaz. 'Ülkücü' danışman getirdik ne oldu, ülkücülerden oy mu aldık? Bütün kampanya boyunca Sinan Ateş’ten bahsettik. Elbette burada bir insan hakkı ihlalinden bahsediyoruz, ortada bir cinayet var. Bu araştırılmalıdır ama sadece Sinan Ateş’in adını anmakla ülkücülerden oy alınmaz’’ ifadelerini kullandı.

Işık, emekçilerle birlikte olmak gerektiğine dikkati çekerek: ‘’Türkiye’de geniş bir emekçi kitlesi var. Bu emekçiler AKP’ye de HEDEP’e de oy veriyor. Biz emekçilerle hemhal olmak zorundayız. Onların sorunlarına üreteceğimiz çözüm öneri ile karşılarına çıkmalıyız. İnsanlar yönetebileceğini düşündüğünde gelip ‘6 Ok’a oy verecektir. Dolayısı ile sağa açılma meselesi bize bir fayda getirmedi. Bunun gençlik örgütlerinde de karşılık bulmadığını gördük. Bu dönem başka mahallelerle iletişim kuracağız ama kendi perspektifimizle. Kısaca bizim sağcı danışmanlara ihtiyacımız yok" dedi.

CHP, SOL PARTİLERLE İTTİFAK YAPACAK MI?

Yerel seçimlere giderken, örgütün ittifak meselesine bakış açısını da değerlendiren Işık, Kılıçdaroğlu döneminden farklı olarak Özel döneminde CHP’nin sol partilerle ittifak masasına oturup oturmayacağına ilişkin şu yorumları yaptı: "Kurulan ittifakları önemsiyorum, kıymetli buluyorum. Buna merkezdeki tüm partiler dahil. Ama CHP olarak Kürtlerle de geniş bir ittifakın olması gerektiğini düşünüyorum. Ahlaklı bir yerden siyaset yapan, kamudan çalmadan siyaset yapan kim varsa ortaklaşacağımız ve geleceği birlikte inşa edeceğimiz sürece açığız."

CHP’nin özüne döneceğini ifade eden Işık, ‘’Geniş bir katılımla, demokratik bir yöntemle ittifak meselesine karar vereceğiz. Geniş ittifaklara açık olmak gerektiğini düşünüyorum ama bireysel görüş değil, Parti Meclisi'nin görüşü öne çıkacak" ifadelerini kullandı.

'PARTİ MECLİSİNİN YAŞ ORTALAMASI 46'

Genel seçimler öncesi, CHP’nin gençlere siyaset kapısını yeteri kadar aralamaması nedeniyle kadroların yaşlandığı yorumları yapılıyordu. Aynı isimlerin sürekli milletvekili olması ve parti içinde görev alması da gündeme geldi. Özel döneminde gençlerin nereye konulacağını sorduğumuz Işık, ‘’Siyah saçlılar dönemi başladı’’ dedi ve ekledi: ‘’Genç bir Genel Başkanımız var. Özgür Özel 49 yaşında ve Parti Meclisi'nin yaş ortalaması 46. 18-35 yaş bandı arasında tam 15 arkadaşımız var. Bu parti tarihinde bir ilktir. Kısaca 'siyah saçlıların' dönemi başladı. Genç il ve ilçe başkanları ile dimağı geniş bir kadromuz var, biz bu trendi yakaladık’’.

'KIRGINLARIN KIRGINLIKLARINI GİDERECEĞİZ'

‘’Yerel seçimlere giderken, gençler nasıl sahaya indirilecek? Yerel seçim seferberliğinin neresinde yer alacak?’’ diye sorduğumuz Işık, şunları söyledi: "Bu genel bir seçim değil, yerel seçim. Adaylar partiden ziyade kendilerine oy isteyecekler. Kreşleri, yurtları, Kanal İstanbul’a karşı duruşu ve kaçak yapıların yıkılması ile İstanbul’da sosyal demokrat, kamucu bir belediyecilik anlayışı var. Yerel seçimler dolayısı ile yapılan işler ve adaylar üzerinden ilerler. Elbette gençlere yönelik çalışmalar olacak. Yapacağımız toplantılar sonucunda çerçevemiz ortaya çıkacak. Oluşan yeni bir MYK var ve orada genç arkadaşlarımız var. Buradan en uygun stratejiyi bularak sahaya ineceğiz."

Yerel seçimlere giderken gençlere büyük görevler düştüğünün de altını çizen Işık, "Ortak gelecek hepimizin ise hep birlikte çalışacağız. Seçim dönemlerinde gençler soruyorlar, ‘Biz ne yapabiliriz?' diye. Herkes hemen gelip görev almalı. Uzmanlığına, yeteneğine göre katkı sunmalı. Sunmalı ki Türkiye’nin her yerinde sosyal demokrat, kamucu belediyeciliği yerleşik hale getirelim’’ dedi..

CHP’ye küskün olan genç bir kitle olduğunu hatırlattığımız Işık, Özel döneminde gençlerin ‘lanet olsun’ diyerek sandığa gitmeyeceğini söyledi: "17-18 yaşındaki gençlerin sorunları bizim de sorunlarımız. Bir kahveyi alamıyor, bir kültür sanat etikliğini izleyemiyorlarsa bu bizim sorunumuz. Evet, seçim sonrası umutlar kırıldı, kendi iç tartışmalarımızda bunu değerlendirdik. CHP, mahallelerden başlayan bir kurultay sürecini tamamladı, 'sokak ne söylüyor' dinledi. Doğrusu kurultay ilk başta kimsenin dikkatini çekmedi ama değişim beraberinde gelince, kıvılcım yeniden alevlendi. Gençler 'lanet olsun' diyerek sandığa gidiyordu artık bunu dedirtmeyeceğiz. Kırgınların kırgınlıklarını gidereceğiz, umutsuzların umutlarını yeniden şekillendireceğiz. Buna ilişkin çalışmalarımızı hazırlayacağız. Bunu, 'Geleceksiniz, sandığa oy vereceksiniz' şeklinde değil, elimizdeki datalara, verilere uygun olarak yapacağız."