YAZARLAR

Büyük turnuvalar mevsimi

Süper Lig'in kaotik ortamından yorulan sporseverler için 2024 yazı eğlenceli geçecek. Umalım Süper Lig'de sezonun kalan bölümü de krizlerden uzak geçsin.

Aslında bu yazı yılbaşı içindi. Yeni yılda bizi bekleyen önemli turnuvalardan bahsedecektim. Ama geçtiğimiz yılın son günleri Süper Kupa kriziyle geçince bu yazı da bugüne kaldı.

2023 de olabilecek en kötü şekilde başlamıştı zaten. 6 Şubat depremlerinde 11 ilde 50 binden fazla insan hayatını kaybetti, yüzlerce insan enkaz altında kayboldu. Deprem bölgesindeki Hatayspor'da 5 Şubat akşamı uzatma dakikalarında attığı golle takımına 3 puan getiren Christian Atsu ve Sportif Direktör Taner Savut da enkaz altında kaybettiklerimizdendi.

Şubat ayı sonunda tekrar başlayan Süper Lig, Hatayspor ve Gaziantep FK'nin çekilmesiyle 18 takımla tamamlandı. Sezonu Galatasaray şampiyon bitirdi, ikinci bitiren Fenerbahçe de Türkiye Kupası'nı kazandı.

Fenerbahçe önce haziran ayında teknik direktörü Jorge Jesus'u Suudi Arabistan'a, ardından da temmuz ayında genç yıldızı Arda Güler'i Real Madrid'e uğurladı. Güler'in ilk resmi maçına çıkması ise 2024'e kısmet oldu.

2021 yılında İstanbul'a verilen ancak korona virüsü salgını nedeniyle başka bir ülkeye alınan Şampiyonlar Ligi Finali, bu sene 10 Haziran'da oynandı. Inter'i tek golle geçen Manchester City kupayı müzesine götürdü.

Yine haziran ayında, son dönemde başı 'krizlerden' kurtulmayan Mehmet Büyükekşi, tek aday olarak girdiği kongrede 4 yıllığına ikinci kez TFF Başkanı seçildi.

Yaz transfer dönemi bildiğimiz gibiydi. Uçaklar kalktı, uçaklar indi, çalımlar atıldı. İsmi büyük futbolcular ne kadar performans sergiledikleri tartışılsa da ligimizde forma giymeye başladılar.

Ağustos ayında oynanması gereken Süper Kupa Finali'nin kışın oynanacağı açıklandı. Sonra yurt dışına götürüleceği, sonra da 29 Aralık'ta Riyad'da oynanacağı duyuruldu ki o da "bazı aksaklıklar" nedeniyle oynanamadı.

Milli takımda ise uzun süredir eleştirilerin odağında olan teknik direktör Stefan Kuntz ile 20 Eylül’de yollar ayrıldı. Kuntz’un yerine geçtiğimiz sezon Adana Demirspor’u çalıştıran İtalyan teknik direktör Vincenzo Montella getirildi. Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde grubunu ilk defa lider tamamlayan milli takım yazın Almanya’da düzenlenecek turnuva için biletini ayırttı.

Geride bıraktığımız yılın son ayı kulüp başkanlarının hakem yumruklamasıyla, takımlarını sahadan çekmesiyle, Riyad’a kadar gidip geri dönmesiyle sona erdi. 2024 ülke futbolunda nasıl yeni krizler getirir bilinmez ama en azından uluslararası turnuvalarla futbolseverlere bazı vaatlerde bulunuyor.

ÇİFT SENELERİN BEREKETİ ŞAMPİYONALAR

Yeni yılın ilk büyük organizasyonu Afrika Kupası, önümüzdeki hafta 13 Ocak'ta Fildişi Sahilleri'nde başlayacak. Milli takımlar turnuva için kampa girdiler, Süper Lig'den futbolcuların da boy göstereceği turnuvada final maçı 11 Şubat'ta oynanacak.

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın diğer takımlarla puan farkını açarak başa baş gittiği Süper Lig, 19 Mayıs'ta sona erecek. Türkiye Kupası Finali de yine mayıs ayının sonlarında oynanacak. Ertelenen 2023 Süper Kupa Finali'nin ne zaman oynanacağı henüz netleşmedi ama o finalin de önümüzdeki haftalarda oynanması bekleniyor.

Fenerbahçe ve Galatasaray'da mayıs ayı sonunda seçimli kongre yapılacak. Ali Koç tekrar aday olmak istemediğini ancak asla "asla" demediğini açıkladı. Dursun Özbek'in geleceği ise sportif başarılara bağlı olacak gibi gözüküyor.

Galatasaray'ın mücadele edeceği Avrupa Ligi'nde play-off turu 15 Şubat'taki maçlarla başlayacak. Sarı kırmızılılar bu turda Sparta Prag ile karşılaşacak. Turnuvanın finali 22 Mayıs'ta Dublin'de.

Fenerbahçe'nin doğrudan son 16'ya yükseldiği Konferans Ligi'nde ise final maçı bu sene 29 Mayıs'ta Atina'da düzenlenecek.

Şampiyonlar Ligi'nde son 16 maçları 13 Şubat'ta başlayacak. Final ise 1 Haziran'da Wembley Stadyumu'nda oynanacak.

Kulüp turnuvalarının sona ermesinden sonra haziran ayında kıta turnuvaları mevsimi başlayacak. Almanya'da düzenlenecek Avrupa Futbol Şampiyonası'nın açılış maçı 14 Haziran'da. Turnuvada F Grubu'nda mücadele edecek olan Türkiye, Portekiz ve Çekya ile karşı karşıya gelecek. Grubun dördüncü takımı mart ayında oynanacak play-off maçlarıyla belli olacak. Turnuvanın finali ise 14 Temmuz'da.

Bir diğer kıta turnuvası Copa America'da ilk maç 20 Haziran'da. ABD'de düzenlenecek turnuva, 14 Temmuz'daki final maçıyla sonlanacak.

Bu iki turnuva, artık kariyerlerinin son demlerini yaşayan Ronaldo ve Messi'nin de son milli takım maceraları olabilir.

Yaz aylarının bir diğer büyük etkinliği ise Paris'te düzenlenecek 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları olacak. Oyunlar 26 Temmuz-11 Ağustos arasında gerçekleşecek.

Süper Lig'in kaotik ortamından yorulan sporseverler için 2024 yazı eğlenceli geçecek.

Umalım Süper Lig'de sezonun kalan bölümü de krizlerden uzak geçsin.

Mutlu seneler.