YAZARLAR

Bulaşıcı Sandviç: Sloppy Joe

Sloppy Joe için bulabildiğiniz en iyi hamburger ekmeğini kullanmaya çalışın. Mutlaka ama mutlaka ekmeklerin içlerini küçük bir parça tereyağı veya zeytinyağı ile kızartın.

Hafta sonu eve kapanmalar geri döndü. Aslına bakarsanız hiç şaşırtıcı bir durum değildi zaten bu. Vaka sayılarımız Avrupa’da liderlik seviyesinde, ancak bunun malum kongrelerle bağlantısı olabileceğini gündemde tutmanın da anlamı yokmuş saygıdeğer büyüklerimizin söylediği üzere. Mutantlar daha bulaşıcı falan dendikçe de aklıma bulaşıcı bir yemek tarifi vermek geldi. 

Sloppy, İngilizce 'sakar' demek. Sloppy Joe ise hamburger ekmeği ile yapılan, özel bir kavrulmuş kıyma formülü içeren enfes bir sandviç. Sloppy denmesinin sebebi, kıymanın bol konması sonucu yediğinizde her tarafınızın yağ ve sos karışımı içinde kalması muhtemelen. Gerçekten bu yemeği yerken biraz ilkel görüneceğiniz kesin, o nedenle bunu romantik bir yemek için asla denemeyin. Mesela çok sevdiğim bir arkadaşım, bundan yıllar önce Ankara’da kız arkadaşınızı götürme ihtimalinizin olduğu yegane restoranlardan olan Tadım Pizza’ya gittiğinde domates çorbasına konan mozarella peyniri nedeniyle yaşadığı travmayı yıllarca atlatamadı, siz de eğer ilişkinizin başlarında imaj yapma dertli safhalarında iseniz Sloppy Joe önermiyorum. 

Sloppy Joe için bulabildiğiniz en iyi hamburger ekmeğini kullanmaya çalışın. Mutlaka ama mutlaka ekmeklerin içlerini küçük bir parça tereyağı veya zeytinyağı ile kızartın. Bu, zaten biraz sıvı olan kıyma sosunun ekmeği tamamen bir hamur bulamacı haline getirmesini engelleyecek olan şey. Onun haricinde de yanınıza bolca kağıt peçete alın. 

Malzemeler (6 kişilik):

- 500 gr dana kıyma (orta yağlı)

- 1 orta boy kuru soğan

- 1 büyük boy çarliston biber (ya da 2 adet acı sivri biber)

- 3 diş sarımsak (ezilmiş)

- 2 yemek kaşığı domates salçası 

- 1 su bardağı su (ya da bira)

- 1 tatlı kaşığı hardal

- 1 yemek kaşığı Worchestershire sos

- 1 tatlı kaşığı pul biber 

- 1/2 tatlı kaşığı füme paprika (bulabilirseniz)

- tuz, taze çekilmiş karabiber 

- isteğe bağlı acı sos

- 6 adet hamburger ekmeği

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hamburger ekmeklerini ortadan kesin, kızgın tavada içlerine tereyağı sürerek içleri kahverengi olana dek kızartın. 

Ekmekler kızarınca kenara alın, tavaya zeytinyağı, soğan ve yeşil biberleri ekleyin. Orta ateşte 5 dakika kadar çevirerek pişirin. Sonra kıymayı ekleyin. Kıyma iyice kahverengileşene kadar, 10-15 dakika kadar kavurun, 7-8 dakika geçtiğinde sarımsakları ekleyin. Kıymanın suyu buharlaşıp dışları kahverengileştiğinde salçayı ekleyin, 2 dakika kadar kokusu çıkana kadar karıştırın, iyice karıştırdıktan sonra üzerine suyu ya da tercihan birayı ekleyin. Kaynamaya başladığı zaman hardal, Worchestershire sos, acı sos, pul biber, füme paprika, tuz ve karabiber ekleyin. Ara sıra karıştırarak hafif sulu bir kıvamda kalacak şekilde pişirin. 

Hamburger ekmeklerine bolca kıyma sosu koyup üstlerini kapatın. Arzu ederseniz üzerine cheddar peyniri rendesi ekleyin. Yanında patates kızartması veya cipsle sıcak sıcak servis edin. Arzu ederseniz ekşi mayalı ekmek dilimleri üzerine bu sosu koyup, cheddar rendesi ilave ederek 200 derece fırında 5-6 dakika daha pişirerek de servis yapabilirsiniz. 

Keyifli bir hafta dilerim. 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.