Batman’da kayıp yakınlarından Cumartesi Anneleri’ne destek

Batman’da kayıp yakınları, Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray'da toplanma haklarına destek açıklamasında bulunarak AYM kararlarının uygulanmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

BATMAN - Batman'da İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi öncülüğünde kayıp yakınları 579'uncu kez bir araya geldi.

Kayıp yakınları Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray'da toplanma haklarına destek açıklamasında bulundu.

'İHLALDE ISRAR ETMEK SUÇTUR'

TMMOB, Ari-Der, HDP milletvekilleri ve Yeşil Sol Parti adaylarının da katıldığı açıklamayı İHD Şube eş başkanlarından Devran Yıldız gerçekleştirdi.

Konuşmasına eylem ve etkinlik yasaklarının hukuk dışı olduğunu ve AYM kararları ile de bunun bir kez daha belgelendiğini hatırlatan Yıldız, Cumartesi Anneleri'ne Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının AYM kararlarına aykırı olduğunu vurguladı. İHD Genel Merkezi'nin ve tüm şubelerinin bugün İstanbul'daki kayıp yakınları için toplandığını belirterek sözlerini sürdüren Yıldız, meydanların annelerin mücadelesinin bir parçası olduğunu söyledi. Yıldız şöyle devam etti: "Kamuoyunun da bildiği gibi gözaltında kaybedilenler için 28 yıldır hakikat ve adalet arayışını sürdüren Cumartesi Anneleri'nin 25 Ağustos 2018 tarihinde düzenlediği 700. hafta buluşması Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklanarak polis şiddeti ile engellenmiş ve çok sayıda insan gözaltına alınmıştı. O tarihten beri de Galatasaray Meydanı tüm halka kapatılmıştı.

Anayasa Mahkemesi bu durumun Maside Ocak kararı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının, Aydın Aydoğan kararı ile de kötü muamele yasağının ihlali olduğuna karar vermişti. AYM, 23 Mart 2023 tarihli Gülseren Yoleri kararı ile bir kez daha söz konusu engellemenin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlali olduğuna karar verdi. Bunun üzerine İstanbul Valiliği ve Beyoğlu Kaymakamlığı’na başvurarak Anayasa Mahkemesi kararının gereğinin yerine getirilmesini talep ettik. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı verip ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasına hükmetmesine rağmen Galatasaray’da basın açıklaması yapma hakkımız beş haftadır polis şiddeti ile engellenmeye devam ediyor. Yaptıkları engelleme ve gözaltılar o kadar hukuksuz ki savcı, gözaltına alınanların adli işlem yapılmadan serbest bırakılmaları talimatını vermek zorunda kalıyor." 

‘KAMU GÜCÜNÜ KULLANAN TÜM AKTÖRLER, ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARINA UYMAK ZORUNDADIR’

Cumartesi Annelerinin bugün 945'inci kez bir araya geldiklerini hatırlatan Yıldız, "Kamu gücünü kullanan tüm aktörler, kesin ve bağlayıcı nitelikteki Anayasa Mahkemesi kararlarına uymak zorundadır. İstanbul Valiliği, Beyoğlu Kaymakamlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Anayasa Mahkemesi’nin hükme bağladığı ihlal ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde hareket etmek zorundadır. İhlalde ısrar etmek suçtur ve biz bu suçun takipçisi olacağız. Anayasa Mahkemesi’nin saygı gösterilmesini istediği Galatasaray’da toplanma ve basın açıklaması yapma hakkımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. 28 yıllık pratiğimizle söylüyoruz; susmayacağız. Zalimin hakikat ve adaletle aramıza ördüğü barikatları ısrarla, inatla yıkma kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi. (DUVAR)