Batman’da kayıp yakınları Kadir Keremoğlu’nun akıbetini sordu

Batman’da kayıp yakınları, 576. kez bir araya geldi. Bu hafta, 1995 yılında Van’da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Kadir Keremoğlu’nun hikayesi anlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

BATMAN - Kayıp yakınları İHD Batman Şubesi öncülüğünde 576’ıncı kez toplandı. Gülistan Caddesi'nde toplananlar adına bu haftaki açıklamayı İHD Batman Şubesi yöneticilerinden Abdurrezak Katman yaptı.

Katman, 14 Nisan 1995 tarihinde Van’da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Kadir Keremoğlu’nun akıbetini sordu.

'YARBAY FİDYE İSTEDİ'

Keremoğlu Ailesi’nin Van’da yaşadığını ve aslen Yüksekovalı olduğunu hatırlatan Katmaz, "Varlıklı olan aileyi tehdit eden JİTEM bağlantılı kişiler, 'ölüm listesinde adınız var' diyerek haraç istiyordu. Aile haraç vermeyi reddedince hedef haline geldi. 75 yaşındaki iş insanı Kadir Keremoğlu, 14 Nisan 1995 tarihinde Van merkezde bulunan Keremoğlu Camisi’nden çıktığında 01 EA 600 plakalı Beyaz Toros ve ona eşlik eden 65 ER 279 plakalı Doğan, 06 FH 600 plakalı Broadway ve 34 ALL 82 plakalı otomobildeki kişiler tarafından kaçırıldı" dedi.

Katmaz, ailenin yaptığı araştırma sonucunda Keremoğlu’nu kaçıranların, onu ‘Yeşil’ kod isimli Mahmut Yıldırım’a teslim ettiğini, önce Van JİTEM merkezine, daha sonra da Van Jandarma Alay Komutanlığı’na götürüldüğünü öğrendiğini anlattı. Katmaz, “Aile ayrıca kaçırma olayına karışan JİTEM’le ilişkili şahısların kimlik bilgilerine de ulaştı. Van Emniyet Müdürü, Van Valisi ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ile görüşen aile, bu bilgileri paylaşarak babalarının bulunmasını istedi. Değişik tarihlerde aile ile iletişim kuran ve kendilerini özel harp dairesi ve istihbarat mensubu olarak tanıtan kişiler ile Yarbay rütbeli bir subay, babalarını teslim etmek için onlardan fidye istedi" diye konuştu.  

DAVA AİHM'E TAŞINDI

Katmaz, ailenin sorumluların açığa çıkması ve yargılanması çabalarının sonuçsuz kaldığını ifade ederek davanın 2015 yılında Anayasa Mahkemesi’ne taşındığını belirtti. Katmaz, şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi de başvuruyu reddederek iç hukuk yollarını tamamen kapattı ve aile dava AİHM’e taşıdı. Kayıplarımızın akıbetinin açıklanması ve adaletin sağlanması için devleti yönetenleri ve yargı makamlarını  inkara ve cezasızlığa son vererek görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin Kadir Keremoğlu ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz.” (DUVAR)