Batman’da kayıp yakınları Mahmut Kaya'nın akıbetini sordu

Batman’da kayıp yakınları bu hafta, 23 Aralık 1980 tarihinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınamayan Mahmut Kaya’nın akıbetini sordu.

Bu haftaki açıklamayı İHD Batman Şubesi yöneticilerinden Mehmet Akif Akın gerçekleştirdi.
Google Haberlere Abone ol

BATMAN - İHD Batman Şubesi öncülüğünde 560'ıncı kez bir araya gelen kayıp yakınları, 23 Aralık 1980 tarihinde Maraş Katliamı'nın yıl dönümünde pankart astığı için gözaltına alınarak kaybedilen Mahmut Kaya'nın akıbetini sordu.

’10 GÜN BOYUNCA SORGULANDI’

Kayıp yakınları, Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Bu haftaki açıklamayı İHD Batman Şubesi yöneticilerinden Mehmet Akif Akın gerçekleştirdi. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin etkilerini anlatarak sözlerine başlayan Akın, "Darbenin etkileri, kaybolan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan insanlarla gündeme geldi. Devlet, kendisi gibi düşünmeyen tüm muhalif kesimlere karşı yok etmeye yönelik saldırılarını hep devam ettirdi" dedi.

Akın, 23 Aralık 1980 tarihinde Kars ilinde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Mahmut Kaya’nın yaşadıklarını anlattı. Kaya'nın Maraş Katliamı’nın ikinci yıl dönümünde pankart astığı için gözaltına alındığını dile getirdi. Akın, "Kars ili merkezinde astığı sırada gözaltına alındı. 23 Aralık 1980 gecesi gözaltına alınan Kaya, Sıkıyönetim Komutanlığı’nca Siyasi Şube Müdürlüğü’ne tahsis edilen sorgu birimine götürüldü. Kaya, 10 gün boyunca sorgulandı ve ağır işkencelerden geçirilerek katledildi. Gözaltına alındığına dair tüm kayıtlar ortadan kaldırıldı" dedi.

Kaya’nın babasının Emniyet Müdürlüğü’ne ve Sıkıyönetim Komutanlığı’na başvuruda bulunduğunu anlatan Akın, "Baba vali ile görüştü. Ancak girişimlerde bulunduğu tüm yetkili mercilerden aldığı yanıt ‘Mahmut Kaya adlı şahıs gözaltına alınmamıştır’ şeklinde oldu. Bütün kayıtlar yok edildi ancak Mahmut’un katledilmesine tanık olanlar, çıkarıldıkları mahkemede yaşananları anlattı ve suç duyurusunda bulundu. Ama Mahmut’un gözaltına alındığı hep inkar edildi" diye konuştu.

‘MAHMUT TANINMAYACAK BİR HALDEYDİ’

Akın, Mahmut Kaya ile aynı hücrede tutulan, birlikte işkence gördüğünü söyleyen Hüseyin Makal’ın tanıklığını anlattı: “Gözaltında Mahmut'la karşılaştım. Yerde yatıyor ve bir şeyler mırıldanıyordu. Polis her kımıldadığında, yanına yaklaşıp onu tekmeledi. Ayaklarının altı paramparçaydı. Yüzü ise tanınmayacak haldeydi. 2 Ocak'ta beni salondaki masaya zincirle bağladılar. Mahmut'u da yanıma yatırdılar. Gece yarısı Mahmut'un nefes alışı ağırlaştı. Polis, bizi onun yanından uzaklaştırdı. Mahmut biraz sonra öldü. Polis, dışarıda nöbet tutan bekçiyi çağırdı. Bekçi biraz sonra elinde beyaz bir çuvalla dışarı çıktı.” Olaya ilişkin farklı tanıkların da olduğunu ifade eden Akın," İnsanlığa karşı işlenmiş olan suçların karşısında susmak, hukukun gereğini yapmamak suçtur. İşlenen bu suçlara yönelik gereğinin yerine getirilmesi için savcıları göreve çağırıyor, yasal düzenlemeler yapılmasını ısrarla talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. (DUVAR)