Valilik yasakladı, Batman’da kayıp yakınları binada açıklama yaptı

Batman Valiliği’nin sekiz günlük eylem yasağı nedeniyle kayıp yakınları, İHD şubesinde açıklama yapmak zorunda kaldı. Kayıp yakınları yaptıkları açıklamada, Tahir Elçin cinayetini sordu.

Bu haftaki açıklamayı, İHD MYK Üyesi Mehmet Zeki Tangüner yaptı
Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - Batman’da kayıp yakınları 556'ıncı kez bir araya geldi. Kayıp yakınları, valilik yasağı nedeniyle İHD şube binasında yaptı. Açıklamada, öldürülen Tahir Elçi cinayetinin tüm yönleriyle açığa çıkarılması talep edildi.

‘TAHİR ELÇİ’Yİ UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ’

Bu haftaki açıklamayı İHD MYK Üyesi Mehmet Zeki Tangüner, yaptı. Tahir Elçi'nin kayıp yakınları için özel bir yeri olduğunu vurgulayan Tangüner, "28 Kasım 2015'te Diyarbakır Barosu Başkanı, insan hakları savunucusu ve barış elçisi Tahir Elçi, Dörtayaklı Minare’de açıklama yaparken katledildi. Israrlı bir şekilde barış talebinde bulunan Tahir Elçi, savaş ve silahlı çatışmanın insanlar, çevre ve kültürel miras üzerindeki yıkıcı etkisini anlatmak için oradaydı. Dört Ayaklı Minare’nin çığlığına ses olmak için çıkmıştı Diyarbakır Barosu’ndan. Silahlı onca insanın arasında vurulup asırlık bir çınar ağacı gibi devrilmeden hemen önce elinde ‘İnsanlığın mirasıyım’ yazan bir döviz vardı. Tüm ülkenin gözü olacak onlarca kameranın önünde öldürülmüştü. Elçi'nin katledilmesinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen bir ilerleme kaydedilmedi” dedi.

Elçi'nin suikaste uğradığı günden bu yana dava sürecinin cezasızlık politikası ile ilerlediğine dikkat çeken Tangüner, “Tahir Elçi’nin katledilmesiyle ilgili duruşma, 5 Temmuz 2023 tarihine ertelendi. 90’lı yıllarda başlayıp günümüze kadar tüm ağırlığıyla devam eden faili meçhullere, gözaltında kayıp ve işkencelere, köy yakmalara, zorunlu göçlere ve ağır yaşam hakkı ihlallerine Tahir Elçi, nasıl sırt çevirmediyse bizler de dava arkadaşları olarak hiçbir zaman sırt çevirmeyeceğiz. Hak savunucuları olarak Tahir Elçi'siz geçen yılların ardından şunu ifade ediyoruz: Arkadaşımız Tahir Elçi'yi unutmadık ve unutturmayacağız. Katledenleri er ya da geç açığa çıkaracak, adalet önünde hesap soracağız" ifadelerini kullandı.