YAZARLAR

Emekli mücadeleyi bırakmıyor

Tüm Emeklilerin Sendikası, ülkenin 8 kentinde dün mitingi düzenledi. Emekliler, İstanbul Kadıköy’deki eylemde, susmayacaklarını insanca yaşam mücadelesini sürdüreceklerini haykırdı. Temmuzda TÜİK’in sahte enflasyonuna göre değil gerçek enflasyona göre zam istediler. Emekliler, bugün de Ankara’da CHP’nin mitinginde taleplerini yüksek sesle dile getirecekler…

Emekliler, bu hafta sonu da “Sefalet Maaşına Hayır”, “İnsanca Yaşam” sloganlarıyla meydanlardaydılar. Tüm Emeklilerin Sendikası, dün 8 kentte miting düzenledi. Bu mitingler İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Tarsus, Eskişehir, Fatsa ve Burhaniye’de yapıldı.

İstanbul Kadıköy’deki emekli eylemi, mitingden ziyade bir basın açıklaması şeklinde gerçekleştirildi. Sendika, üyelerinin önemli bir kısmını CHP’nin Ankara’da bugün (26 Mayıs 2024) yapacağı "Büyük Emekli Mitingi"ne yönlendirdi.

Kadıköy’deki emekli eylemine Tüm Emeklilerin Sendikası üyelerinin yanı sıra DİSK’e bağlı Emekli-Sen Şişli Şubesi üyeleri, Sınıf Tavrı’nın emekli grubu da katıldı. Sendikanın basın açıklamasına Sol Parti, DEM Parti, Emek Partisi gibi sol partilerin yöneticileri ile Eğitim-Sen, Eğit-Der gibi kuruluşlar da destek verdi.

Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde, "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Sendika hakkımız engellenemez", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz", "TÜİK zammını al, başına çal", "Saraya değil emekçiye bütçe", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" şeklinde sloganlar atıldı.

'TÜİK DENEN ÇETE'

Tüm Emeklilerin Sendikası İstanbul Şubeleri Dönem Sözcüsü Mustafa Durna, 31 Mart seçimlerinde emeklilerin AKP iktidarına "sarı kart" gösterdiğini belirterek gücünü ortaya koyduklarını söyledi.

Tüm Emeklilerin Sendikası İstanbul Şubeleri Dönem Sözcüsü Mustafa Durna

Mustafa Durna, "İstanbul’da CHP adayı Ekrem İmamoğlu yüzde 51 oranında oy alırken AKP adayı Murat Kurum yüzde 39’da kaldı. Bu seçimde de emekliler, gücünü gösterdi, iktidar bizimle dalga geçmesin. TÜİK denen çeteye sesleniyorum: Sahte enflasyon oranını bırak" diye konuştu.

Sendikanın sözcüsü Durna, "Sendikamızı kapatmaya çalışıyorlar. Uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan bu hakkımızın teslim edilmesini istiyoruz. Önünde sonunda toplu sözleşme masasına oturacağız" deyince emekliler hep bir ağızdan "Direne direne kazanacağız" sloganını attılar.

'KÖK MAAŞ ÖLDÜRÜR'

TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) Ocak-Haziran 2024 enflasyon oranının yüzde 25 dolayında olacağı öngörülüyor, gerçekleri yansıtmayan bu oran düzeyinde SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına zam yapılacak.

Bu zam oranı, emeklilerin doğrudan kök aylıklarına yansıtılacağından 10 milyona yakın emeklinin aylığı 8.000 TL’nin altında olduğu için aylıklarında bir artış olmayacak, yine Hazine’nin katkısıyla bu aylıklar en düşük emekli maaşı olarak 10.000 TL düzeyinde devam edecek.

Emeklilerin Kadıköy eyleminde bu durumu protesto eden "Kök hücre yaşatır, kök maaş öldürür" şeklinde pankartlar bulunuyordu.

CHP’NİN MİTİNGİNE DAVET

Daha sonra sendika adına yapılan basın açıklamasında, son seçimlerde AKP iktidarının uyarıldığını, seslerini duymamakta ısrar edenlere de gerektiğinde "kırmızı kart" gösterileceği ifade edildi.

Basın açıklamasında, "Memurlara verilen 12 bin liralık seyyanen zammın tüm emeklilere yansıtılması, en düşük emekli aylığının en düşük memur aylığına eşitlenmesi, yılda asgari ücret tutarında dört ikramiyenin ödenmesi, intibak yasanının çıkarılması, sağlıkta katkı payının kaldırılması, sendika hakkının tanınması" gibi talepler gündeme getirildi.

Emeklilerin eyleminde 50 yaş üstü insanlar ağırlıktaydı. 30 yıl ülkeye hizmet eden bu insanların seslerini duyurmaya, mücadeleyi her koşulda sürdürmeye kararlı oldukları ifade edildi. Eylem sonrası halay çekildi, bugün Ankara’da gerçekleştirilecek CHP’nin mitingine katılım çağrısı yapıldı.

Son bir çağrı olarak da 1 Mayıs tutuklularının derhal serbest bırakılması istendi, 1000. haftada toplanan Cumartesi Anneleri’ne de selam gönderildi.


Atilla Özsever Kimdir?

1967 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirdi. 12 Mart (1971) döneminde piyade üsteğmeni iken siyasi görüşleri nedeniyle ordudan çıkarıldı. 2.5 yıl cezaevinde kaldı. Daha sonra iktisat öğrenimi gördü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yüksek lisans yaptı, doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı. 1974 – 2002 yılları arasında gazetecilik yaptı. 2003- 2011 yılları arasında da Maltepe Üniversitesi’nde kadrolu öğretim üyeliği görevinde bulundu. 2011 yılından itibaren de çeşitli üniversitelerde çalışma ekonomisi ve medya alanında dışarıdan dersler veriyor. “Tekelci Medyada Örgütsüz Gazeteci” ve “Mesele Teslim Olmamakta” isimli iki kitabı ile çeşitli kitap ve dergilerde yer alan makaleleri bulunuyor.