Batman’da kayıp yakınları Taybet İnan için adalet istedi

Batman'da İHD öncülüğünde 559'uncu kez bir araya gelen kayıp yakınları, 2015 yılında Silopi’deki çatışmalar sırasında öldürülen Taybet İnan’ın ölümünde sorumluluğu olanların hesap vermesini istedi.

Bu haftaki açıklamayı İHD MYK üyesi Mehmet Zeki Tangüner okudu.
Google Haberlere Abone ol

BATMAN - İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi öncülüğünde kayıp yakınları, 559'uncu kez Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi.

Bu haftaki açıklamayı İHD MYK üyesi Mehmet Zeki Tangüner okudu. Tangüner, “Taybet Ana’nın şahsında tüm kaybedilenlerin akıbetinin bir an evvel ortaya çıkarılmasını ve sorumluluğu olan herkesin hesap vermesini istiyoruz" dedi.

‘ANNEM SOKAKTA KALDI’

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 2015'te yaşanan çatışmalar sırasında sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini hatırlatan Tangüner, bu dönemde Taybet İnan'ın vurularak öldürüldüğünü anlattı. İnan'ın 11 çocuğu olduğunu ve evinin önünde vurulduğunu dile getiren Tangüner, çocuklarının gözleri önünde cenazesinin yedi gün sokakta kaldığını söyledi.  Tangüner, "Taybet İnan'ın cenazesini almaya giderken öldürülen kayınbiraderi Yusuf İnan'ın da cenazesinin alınmasına izin verilmedi. Yedinci günün ardından Adli Tıp Kurumu'na götürülen Taybet İnan'ın bedeninde 10 kurşun vardı. Cenazesi 18 gün morgda bekletilen Taybet İnan’ın naaşı, sessiz sedasız defnedildi" diye konuştu.

Tangüner konuşmasında Taybet İnan'ın oğlu Mehmet'in şu sözlerini hatırlattı: "Annem ilk vurulduğunda, haber verdiler koştuk, biz varmadan amcam gitmek istemiş, onu da vurmuşlar. Gittiğimde amcamı taşıyordu komşular. ‘Annem?’ dedim, ‘sokakta kaldı’ dediler. Ben gitmek istedim, tuttular. Ağladım, ağladım, ağladım..."

‘SİZİN ANNENİZİN CENAZESİ SOKAK ORTASINDA KALSAYDI NE YAPARDINIZ?’

Tangüner, “Bu sözler, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 2015 yılında yaşanan sokağa çıkma yasaklarında vurulan Taybet İnan'ın oğlu Mehmet İnan'a ait. Taybet Ana'nın hikâyesi; çaresizliği, güçsüzlüğü, umutsuzluğu en derin hissettiğimiz olaylardan… Soruyoruz, ‘Sizin annenizin cenazesi kara kışın ortasında yedi gün, tam yedi gün sokak ortasında kalsaydı ne yapardınız?’ İnsan Hakları Batman Şubesi olarak Taybet Ana’nın şahsında tüm kaybedilenlerin akıbetinin biran evvel ortaya çıkarılmasını ve sorumluluğu olan herkesin hesap vermesini istiyoruz" dedi. (DUVAR)