Batman’da kayıp yakınları Cumartesi Anneleri'ne saldırıları kınadı

Batman’da kayıp yakınları 558. kez bir araya geldi. Yapılan açıklamada, “Cumartesi Annelerine yönelik her saldırı, toplum vicdanında ve aklında anında mahkûm edilecek” denildi.

Açıklamayı İHD Batman Şube yöneticilerinden Ahmet Şiray gerçekleştirdi.
Google Haberlere Abone ol

BATMAN - İHD Batman Şubesi öncülüğünde 558'inci kez bir araya gelen kayıp yakınları, bu haftaki açıklamasında Cumartesi Anneleri’ne yönelik saldırılara dikkat çekti.

Açıklamada “Analık hakkıyla, ana yüreğinden gelenle konuşan, davranan Cumartesi Anneleri’ne yönelik her saldırı, toplum vicdanında ve aklında anında mahkûm edilecek, Anayasa, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına aykırı bu yasak kararları ulusal mahkemelerde; olmazsa uluslararası mahkemelerde mutlaka cezalandırılacaktır” ifadeleri kullanıldı.

‘HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE DAYALI ULUSLARARASI BİR DÜZEN KURULMADI’

Açıklamayı İHD Batman Şube yöneticilerinden Ahmet Şiray gerçekleştirdi. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde yer alan hak ve özgürlüklere dayalı uluslararası bir düzenin kurulmadığına vurgu yapan Şiray, "İnsanların ırkından, renginden, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, dilinden, din ve mezhebinden, inancından, etnik kimliğinden, siyasi-vicdani ve felsefi kanaatinden bağımsız olarak, insan olmaktan gelen hakları ve dokunulmazlıkları, dünya çapında yeterli koruma bulamamaktadır. Maalesef günümüzde Birleşmiş Milletler de var oluş sebebiyle çelişir biçimde, hak ihlallerinin başlıca sebebi olan savaşları ve iç savaşları önlemede ve sonlandırmada, mülteci krizlerine müdahalede, küresel çapta doğal ve kültürel mirasın korunmasında, yoksullukla ve adaletsizlikle mücadelede, başta kadınlara yönelik olmak üzere her türlü ayrımcılığı sonlandırmada başarılı olamamaktadır" diye konuştu.

Hapishanelerdeki hak ihlallerine de dikkat çeken Şiray şunları söyledi: “Ülkedeki en korumasız ve riskli yerlerin başında hapishaneler gelmektedir. Devletlerin insan haklarına yönelik saygısının göstergesi olan hapishaneler, yaşam hakkı ihlalinden işkenceye, sağlık hakkına erişime kadar ağır ve ciddi ihlallerinin yaşandığı yerlerdir. Salgın dönemindeki kısıtlamalar sürekli hale getirilerek yeni bir 'normal' yaratılmak istenmektedir." (DUVAR)