YAZARLAR

AK Parti kongresinde DEVA ve Gelecek etkisi

AK Parti’nin 7. Olağan Kongresi’nde 75 kişilik MKYK listesinde 47 yeni isim yer aldı. Çok sayıda eski AK Partili siyasetçiye yer verilen bu liste için “Eski isimlerle yenilenme olmaz” yorumu yapıldı. Partinin A takımı olarak nitelendirilen MYK’daki değişimin sınırlı olması kabine değişikliğine dair beklentileri de aşağı çekti.

AK Parti’nin kendi içinde büyük değişim beklentisine yol açan 7. Olağan Kongresi tamamlandı. Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek aday olarak girdiği kongrede partinin en üst karar organı MKYK da yenilendi.

Tüzük değişikliği ile üye sayısı 50’den 75’e çıkarılan MKYK’da 28 kişi koltuğunu korurken 47 yeni isim yer aldı. Yeni listede Alevi kanaat önderi Metin Tarhan, Türkiye'deki Ermeni cemaatinin önde gelen isimlerinden Seval Sıvacıoğlu, 2006 yılında Türkiye güzeli seçilen Seda Sarıbaş, şair ve yazar Abdurrahim Karakoç’un oğlu Türk İslam Karakoç dikkat çeken isimler oldu.

'TÜM TÜRKİYE’Yİ KUCAKLAYAN LİSTE'

Şeyh Sait’in torunu Abdurrahim Fırat, eski milletvekilleri Abdurrahman Kurt, Cüneyt Yüksel, Alaattin Parlak’ın aralarında olduğu Kürt siyasetçi sayısında önceki MYK’ya göre hissedilir bir artış görüldü. Eski milletvekilleri Şamil Tayyar, Orhan Miroğlu, Haluk İpek, Metin Külünk, eski bakanlar Bekir Bozdağ, Fatma Güldemet Sarı, parti kurucularından Ayşe Böhürler, eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de yeni MKYK’da yer bulurken 75 kişilik kurulda 23 kadın yer aldı. Yeni MKYK ile ilgili AK Partili yöneticilerden “Tüm Türkiye’yi kucaklayan bir liste oluştu” yönünde değerlendirmeler geldi.

MKYK’DAKİ DEĞİŞİM MYK’YA YANSIMADI

MKYK’nın çok sayıda yeni ismin girdiği “kucaklayıcı” listesi MYK’ya ise çok yansımadı. A Takımı olarak değerlendirilen MYK listesinde birçok parti yöneticisi yerini korurken yeni isimler eski Meclis Başkanı, Başbakan Binali Yıldırım, eski AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, eski bakan Tevfik İleri’nin torunu Ömer İleri ve Cihannüma Derneği Başkanı Mustafa Şen oldu. “Birleştirici, yumuşak güç” olarak nitelendirilen Binali Yıldırım’ın AK Parti Genel Başkanvekilliğine getirilmesi partide olumlu karşılanırken diğer yeni isimlerin partinin önümüzdeki dönem politikalarında değişim yaratabilecek isimler olmadığına dikkat çekildi.

ESKİ İSİMLERLE YENİLENME OLMAZ

75 kişilik yeni MKYK listesinde çok sayıda eski milletvekili ve bazı eski bakanlara yer verilmesi dikkat çekti. Bu durum AK Partililer tarafından, “Siyasi tecrübelerinden yararlanmak” sözleriyle yorumlanırken kulislerde, “Eski bakan, milletvekili, bazı il başkanlarının aralarında olduğu birçok ismin MKYK’ya alınması yeni kurulan DEVA ve Gelecek partilerinin etkisi” yorumlarına neden oldu. AK Parti’de uzun yıllar görev yapmış bir siyasetçi MKYK için, “Kırık dökükleri toplama, mevcudu muhafaza etme, eldekini de kaybetmeme listesi” değerlendirmesi yaptı. Bir başka siyasetçi ise yeni liste için “Eski isimlerle yenilenme olmaz. Genişleme değil, ancak mevcudu tutma amacı taşıyor. Heyecan veren isim yok” yorumunda bulundu.

110 KİŞİLİK MKYK 'BEN DANIŞMAYACAĞIM' DEMEK

MKYK üye sayısındaki artış da farklı görüşleri beraberinde getirdi. Asil 75, yedek 35 üyeden oluşan MKYK’nın asil-yedek ayrımı yapılmadan çalışacağı açıklamaları, “110 MKYK üyesi ben tartışmayacağım, ben danışmayacağım demektir. 110 kişilik toplantıda neyi nasıl konuşmak mümkün olur” sorusuna yol açtı.

ALBAYRAK YOK, İZİ VAR

AK Parti kongre sürecinde en çok konuşulan konulardan biri eski bakan Berat Albayrak’ın yeni bir görev üstlenip üstlenmeyeceği oldu. Albayrak kongreye katılmadı, parti yönetiminde de yer almadı. Ancak Albayrak’a yakınlığı ile bilinen eski AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ve Albayrak’ın avukatı İsa Sinan Göktaş yeni MKYK’nın üyeleri oldu.

KABİNE DEĞİŞİMİNDE BEKLENTİ DÜŞTÜ

AK Parti kongresi sonrası açıklanan yeni MYK listesindeki sınırlı değişim Cumhurbaşkanlığı kabinesindeki kapsamlı değişim beklentisini de aşağı çekti. Kulislere göre kabine değişikliği kapsamında en az bir bakanlık bölünecek, bu bakanlık da yüksek ihtimalle Aile, Sosyal Politikalar ve Çalışma Bakanlığı olacak. Bölünme kararı verilirse Kabine değişikliği öncesi bunun için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkması gerekiyor.