Afrika ülkelerine seyahat kısıtlamaları: ABD, AB, Rusya, İsrail, Suudi Arabistan...

Covid-19'un yeni varyantı sebebiyle çok sayıda ülke Afrika'ya seyahat yasakları uygulamaya başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün (Covid-19) Güney Afrika'da ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'Omicron' ismi verilen yeni varyantı nedeniyle Afrika ülkelerine seyahat yasakları getiriliyor.

Yazılı açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, danışmanlarının kendisine yeni varyanta karşı bir an önce harekete geçme tavsiyesi verdiğini aktardı.

Biden, pazartesi gününden itibaren Güney Afrika, Botsvana, Zimbabve, Namibya, Lesotho, Esvatini, Mozambik ve Malavi'ye seyahat kısıtlaması uygulanacağını duyurdu.

Söz konusu kısıtlama kapsamında ABD vatandaşı ya da oturum sahibi olmayan kişiler bu ülkelerden ABD'ye seyahat edemeyecek.

'KANADA'DA VAKALARIN ORTAYA ÇIKMASINA ŞAŞIRMAYACAĞIZ'

Kanada Dışişleri Bakanlığı Güney Afrika, Mozambik, Botsvana, Zimbabve, Lesoto, Namibya ve Esvatini'ye seyahat yasağı uygulanacağı bildirildi. Bu ülkelerden transit de dahil yolcu kabul edilmeyeceği, yakın zamanda bölgeyi ziyaret edenlere karantina uygulanacağı ve testi yaptırmalarının zorunlu olduğu belirtildi.

Öte yandan Halk Sağlığı Ajansı Başkanı Dr. Theresa Tam, yaptığı açıklamada "Şu anda bu varyant hakkında çok az şey biliyoruz. Tespit edilen mutasyonlar daha fazla bulaşıcılık potansiyeli gösteriyor. Kanada'da vakaların ortaya çıkmasına şaşırmayacağız" dedi.

RUSYA'DAN 9 AFRİKA ÜLKESİ VE HONG KONG'A YASAK

Rusya ise yeni varyantının görüldüğü 9 Afrika ülkesi ile Hong Kong'tan yabancıların Rusya'ya seyahatini yasakladı.

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi'nin (Rospotrebnadzor) yazılı açıklamasında “28 Kasım'dan itibaren, Güney Afrika, Botsvana, Lesoto, Namibya, Zimbabve, Mozambik, Madagaskar, Esvatini, Tanzanya ve Hong Kong’tan yabancı ülke vatandaşlarının, Rusya’ya seyahatinin durdurulmasına karar verilmiştir” denildi.

AB: YOLCULARA TEST, KARANTİNA VE TEMAS TAKİBİ ÖNEMLİ

Avrupa Birliği (AB) de 7 Afrika ülkesinden seyahatleri durdurmaya karar verdi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan AB Komisyonu Baş Sözcüsü Eric Mamer, AB ülkelerin Botsvana, Esvatini, Lesotho, Mozambik, Namibya, Güney Afrika ve Zimbabve'ye seyahatlere kısıtlama getirilmesi kararı aldıklarını duyurdu.

Mamer, hali hazırda söz konusu ülkelerden AB ülkelerine gelmekte olan yolculara test, karantina ve temas takibi yapılmasının önemine dikkati çekti.

AB'nin açıklamasından Fransa da aynı ülkelerden uçuşları en az 48 saat süreyle askıya almıştı.

Fransa ayrıca son 14 günde bu ülkelerden gelen yolculardan yetkililere bildirimde bulunmaları ve Covid-19 testi yaptırmaları istendi.

Fransa'nın komşu ülkesi Belçika'da bugün, bir kişide ilk kez Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni varyant tespit edilmişti.

İtalya Sağlık Bakanlığı, ülkeye giriş yasağı getirilen Güney Afrika, Lesotho, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Namibya ve Esvatini'ye, Malavi'nin de eklendiği duyurdu.

Son 14 gün içinde bu ülkede bulunanlar, İtalya’ya giriş yapamayacak.

İSRAİL, KUZEY ÜLKELERİ DIŞINDA AFRİKA'YA SEYAHATLERİ DURDURDU

İsrail hükümeti, yeni bir varyant gerekçesiyle Kuzey Afrika ülkeleri hariç kıtanın geri kalanını seyahat tablosunda "kırmızı listeye" aldı.

Hükümet üyeleriyle yaptığı toplantının ardından konuşan İsrail Başbakanı Naftali Bennett, bu ülkelerden İsrail'e yabancıların seyahatinin durdurulduğunu açıkladı.

Bennett, son 14 gün içinde kırmızı listeye alınan ülkelerden gelen ya da buralarda bulunmuş İsraillilerin yetkililere bunu bildirmesi, PCR testi yaptırması, sonuçları gelene kadar sıkı karantina altında kalması gerektiğini belirtti.

Yeni varyantın ülkede bir kişide rastlandığını, bu sayının artabileceğini tahmin ettiklerini aktaran Bennett, kabinenin yeni önlemleri ele almak için yarın toplanacağını ifade etti.

Bennett, Yahudilerin dini bayramı Hanuka'ya hazırlandığı sırada yeni varyantın durumu karmaşık hale getirdiğini ancak kanalizasyondan enfeksiyon örneği toplama, 10 milyon yeni varyanta duyarlı PCR test kiti alımı gibi önlemler aldıklarını aktardı.

SUUDİ ARABİSTAN UÇUŞLARI YASAKLADI

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, İçişleri Bakanlığı Güney Afrika, Namibya, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Lesoto ve Esvatini ülkelerine ve bu ülkelerden Suudi Arabistan'a uçuşları yasaklandı.

Fas Bakanlıklararası Koordinasyon Komitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, yeni varyant nedeniyle Güney Afrika başta olmak üzere 7 Afrika ülkesinden gelenlerin ülkeye girişine izin verilmeyeceği belirtildi.

MISIR ÜLKEYE GİRİŞTE KARANTİNA HAZIRLIKLARINI ARTTIRDI

Mısır Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise, yeni varyantla mücadele için tüm hava, kara ve deniz girişlerinde karantina hazırlıklarının genişletildiği ifade edildi.

Açıklamada, ülkeye girişlerdeki önlemlerin, gelen kişilerin virüs taşımadığının doğrulanması seviyesine yükseltildiği aktarıldı.

Seyahat yasağı kararı alan bir diğer ülke Bahreyn, kırmızı liste sisteminin yeniden etkinleştirilmesine karar verdi ve listeye 6 ülkeyi dahil etti. Söz konusu 6 ülkenin Güney Afrika, Namibya, Botsvana, Zimbabve, Lesoto ve Eswatini (eski adıyla Svaziland) olduğu açıklandı.

Bu ülkelerden Bahreyn'e geçici olarak girecekler de dahil olmak üzere kırmızı listedeki ülkelerden gelen yolcuların ülkeye girişi askıya alındı. Bahreyn'de ikameti olanlara ise istisna tanınacağı belirtildi. (AA)