32 mutasyonlu yeni varyant bulundu, bilim insanları diken üstünde

Bilim insanları, korona virüsünün 32 mutasyon geçirmiş bir varyantını tespit etti. Varyant, mutasyonların yoğunlaştığı nokta nedeniyle endişe yaratsa da bulaşıcılığın artıp artmadığı bilinmiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilim insanları, korona virüsünün 'aşırı derecede fazla sayıda' mutasyona uğramış bir varyantını tespit etti. Şu ana dek üç ülkede 10 kişide görülen varyantın, virüsün aşılar tarafından hedef alınan 'çivi' proteininde mutasyona uğramış olması ve bağışıklık sisteminden bu nedenle kaçabilme riski endişe yarattı. Bununla birlikte, varyantın ne kadar bulaşıcı olduğu henüz net olarak belirlenmiş değil.

BOTSWANA, GÜNEY AFRİKA VE HONG KONG'DA GÖRÜLDÜ

İlk olarak Afrika ülkesi Botswana'da tespit edilen ve 'Nu' adı verilen B.1.1.529 varyantının çivi proteininde, 32 ayrı mutasyon tespit edildiği belirtiliyor. Açıklamaya göre, Botswana'daki ilk vaka 11 Kasım'da tespit edildi. Ülkedeki vaka sayısı üçe yükselirken, varyant Güney Afrika Cumhuriyeti'nde altı kişide de görüldü. Hong Kong'da da, Güney Afrika'yı ziyaret etmiş bir kişide görüldü.

AŞIDAN KAÇABİLECEĞİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR

Bilim insanları, varyantın mutasyona uğrama sayısının yüksekliği ve bu mutasyonların çıkıntılı proteinde yoğunlaşması nedeniyle endişeli. Mevcut aşıların virüsü bu proteini hedef alarak etkisiz hale getirdiğine, bu nedenle yeni mutasyonların bağışıklık sistemi savunmasına yakalanmayarak aşıların etkisini azaltarak yeni Covid dalgalarına yol açmasından korkuluyor.

'MUTASYON SAYISI KORKUNÇ AMA BULAŞICILIĞI BİLİNMİYOR'

Londra Emperyal Koleji'nden virolog Tom Peacock, yeni varyantın ayrıntılarını bir genom paylaşım sitesine yüklerken, "Çivili proteinde son derece yüksek miktarda mutasyon görülmesi ciddi bir endişe sebebi olabilir" ifadelerini kullandı. Peacock, Twitter paylaşımlarında da mutasyonları 'korkunç' diye niteleyerek yeni varyantın çok yakından izlenmesi gerektiğini vurguladı. İngiliz virolog bununla birlikte, henüz bulaşıcılık oranının bilinmediğini, mutasyonların münferit olabileceğini ve varyantın aslında çok bulaşıcı olmayabileceğini de belirtti.

GÜNEY AFRİKA'DA ENDİŞE HAKİM

The Guardian gazetesine göreyse, Güney Afrika'da B.1.1.529 varyantının görüldüğü Gauteng bölgesindeki vakaların son dönemde artması virologları endişelendirmiş durumda. Cambridge Üniversitesi'nden klinik mikrobiyoloji profesörü Ravi Gupta da, yaptıkları laboratuvar çalışmalarına göre B.1.1.529 varyantı üzerindeki mutasyonlardan ikisinin bulaşıcılığı artırdığını ve antikorların virüsü tanıma oranını düşürdüğünü söyledi. Ancak Gupta, "Mevcut mutasyonlara bakıldığında ciddi endişe sebebi olarak görünüyor" dese de, yeni varyantın ne kadar bulaşıcı olduğunun hâlâ bilinmediğinin altını çizdi.

'TEDAVİ EDİLMEMİŞ BİR AIDS HASTASINDA GELİŞMİŞ OLABİLİR' 

University College London Genetik Enstitüsü'nün Direktörü Prof. Francois Balloux ise varyanttaki 32 mutasyonun büyük kısmının 'tek bir patlama' ile belli bir yerde toplanmış göründüğünü belirterek, bu durumun muhtemelen tedavi edilmemiş bir AIDS hastası gibi bağışıklık sistemi zayıflamış bir kişinin yaşadığı kronik enfeksiyon sırasında ortaya çıkmış olabileceğini söyledi. Balloux, yeni varyantın Alpha veya Delta'ya kıyasla antikorlar tarafından daha az tanınmasını beklediğini ama şu aşamada ne kadar bulaşıcı olduğunun bilinmediğini vurguladı. "Şu an için yakından izlenip analiz edilmeli" diyen Balloux, "Yakın gelecekte daha sık görülmeye başlamazsa aşırı endişe duymak için bir sebep yok" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)