Afrika'da ortaya çıkan Covid-19 varyantına ilk kez Avrupa'da rastlandı

Covid-19 aşılarına dirençli olma potansiyeliyle endişe yaratan yeni Güney Afrika varyantı Avrupa'da ilk kez Belçika'da kayda geçirildi. En önemli bilgi, çok sayıda mutasyona uğramış olması.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni Covid-19 varyantına ilk kez Avrupa'da rastlandı. Söz konusu B.1.1.529 varyantının en tehlikeli varyant olma potansiyelinden şüpheleniliyor. 

AVRUPA'DAKİ İLK VAKA

Belçika sağlık makamlarının aktardığı bilgiye göre bir kişide yeni Covid-19 varyantına rastlandı. Belçika'nın ulusal halk sağlığı enstitüsüyle yakından çalışan laboratuvardan yapılan açıklamaya göre Mısır'dan Belçika'ya 11 Kasım tarihinde dönen bir yolcuda söz konusu varyanta rastlandığı açıklandı. Kişinin ilk hastalık semptomlarını 22 Kasım'da göstermeye başladığı eklendi. 

Şu anda Güney Afrika'nın Gauteng bölgesinde yeni varyant olduğu kesinleşen 77 vaka var. Botswana'da 4 vaka ve Hong Kong'da da 1 vaka (Güney Afrika'den giden bir kişi) belirlendi.

 

ÇOK SAYIDA MUTASYON TEHLİKESİ

BBC Türkçe'de yer alan habere göre en son tespit edilen ve şu ana kadar görülen en çok mutasyona uğramış varyant olan Güney Afrika kökenli B.1.1.529 için bilim insanları şimdiye kadar görülen en tehlikeli varyant olma potansiyeline dikkat çekiliyor. Varyant hakkındaki en önemli bilgi, çok sayıda mutasyona uğramış olması.

Güney Afrika Salgın Hastalıklarla Mücadele ve Araştırma Merkezi Başkanı Profesör Tulio de Oliveira, varyantta 'sıradışı bir mutasyonlar bileşimi' olduğunu söyledi. Tulio de Oliveira, "Bu varyant, daha önce dolaşımda olan varyantlardan çok farklı" dedi ve ekledi: "Varyant bizi şaşırttı. Evrim sürecinde büyük bir sıçrama ve beklediğimizden çok daha fazla sayıda mutasyona uğramış."

AŞILARA DİRENÇ ENDİŞESİ

Bir basın toplantısıyla bulguları açıklayan Oliveira, varyantta 50 mutasyon olduğunu ve bunların 30'dan fazlasının virüsün dış yüzeyindeki protein çıkıntılarında bulunduğunu söyledi. Bu çıkıntılar virüsün vücuttaki sağlıklı hücrelere girebilmesinde hayati rol oynuyor ve bu nedenle mevcut koronavirüs aşıları bu çıkıntıları etkisizleştirmeyi hedefliyor.

Virüsün bizim sağlıklı hücrelerimizle ilk temasını sağlayan kısımlarına iyice yakından bakıldığında bu bölümde orijinal virüse göre 10 farklı mutasyon olduğu görülüyor. Oysa dünyada en son hızla yayılan Delta varyantının bu kısmında sadece iki mutasyon vardı. 

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ İNCELİYOR

DW Türkçe'nin haberine göre Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de varyantın 'endişe varyantı' kategorisine dahil olup olmadığını araştırıyor. Araştırmaların devam ettiğine dikkat çeken DSÖ uzmanı Marie van Kerkhove, varyantın etkilerinin neler olabileceğini anlamanın birkaç hafta sürebileceğini söyledi. Virüsün çok sayıda mutasyonu olduğunu belirten Kerkhove, henüz belli olmamakla birlikte virüsün davranışını değiştirebileceğini belirterek mevcut aşı ve ilaçların etkilerinin de değerlendirildiği bilgisini verdi. DSÖ, daha önce Delta'yı 'endişe varyantı' olarak tanımlamıştı.

Güney Afrika varyantının tedirginlik yaratmasının ardından İngiltere 6 Afrika ülkesine seyahat kısıtlaması getirmişti. (DIŞ HABERLER)