YAZARLAR

Erdoğan'ın vazgeçmediği 4 isim

Cumhurbaşkanı Erdoğan anayasa değişikliği sonrası kurucusu olduğu AK Parti'nin yeniden genel başkanı. Erdoğan değişmedi, ama partisinin ilk kongresinden bu yana geçen 14 yılda A Takımından geriye sadece 4 isim kaldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 998 gün sonra kurucusu olduğu partinin yeniden genel başkanlık koltuğuna oturduğu kongreyi en iyi anlatan sözler yine Erdoğan'ın dudaklarından döküldü. Tam 1 saat 45 dakika süren uzun bir konuşma yapan Erdoğan sözlerine "Nerede kalmıştık" diye başladı.

Ak Parti Kongresi için öncesinde kulislerde çok sayıda beklenti vardı. Kongrenin çağrı afişindeki, "Yeni Atılım Dönemi, Demokrasi, Değişim ve Reform" sloganı da Türkiye'deki yeni dönem politikalarına dair bir değişim işareti olarak yorumlandı. Ancak uzun konuşmanın sonunda bahsedilen tüm bu ifadelerin tamamen AK Parti için olduğu ortaya çıktı. "AK Parti demokrasinin, değişimin teminatı, reformun adresidir" diyerek Türkiye'nin geleceği ile AK Parti'nin geleceğini eşitleyen Erdoğan, Kongre için de "Bu kongre AK Parti için yeniden diriliş, yeniden kuruluş kongresidir" dedi.

Duvarları donatan onlarca Erdoğan afişi, dillerde artık slogana dönüşen "Recep, Tayyip Erdoğan" sözleri, fonda Erdoğanlı şarkılarıyla geçen bir 8 saatten geriye kalanlara bakalım.

14 YILDA GERİYE KALAN 4 İSİM

Sonu belli bir genel başkanlık seçimi yaşandı. 1370 delegenin imzasıyla aday gösterilen Erdoğan, beklendiği gibi firesiz oyla seçildi. Tek sürpriz parti yönetiminde nasıl bir değişik yaşanacağı konusundaydı. İçinden Erdoğan'ın A Takımını da çıkaracak 50 kişilik MKYK listesinde 19 kişi değişti. AK Parti'yi kuruluşundan bu yana izleyenlerin listeye baktığında gördüğü partinin hafızası diyeceğimiz isimlerin tükenmekte olduğu. AK Parti'nin 2003 yılında yaptığı 1. Olağan Kongresi'nin MKYK listesiyle kıyasladığımızda o günden bugüne kalan sadece 4 isim Hayati Yazıcı, Nurettin Canikli, Mehdi Eker ve Öznur Çalık oldu. Tabii bir de Recep Tayyip Erdoğan.

PARTİYE GENÇLİK AŞISI

Erdoğan'ın partisne dönük bir dizi mesaj içeren konuşmasında gençlik vurgusu önemliydi. Gençlik kollarında yetiştiğinin altını çizen Erdoğan, seçilme yaşını 18'e düşürmelerinin kağıt üzerinde kalmayacağını, parti yönetiminden başlayarak verdikleri sözleri yerine getireceklerini söyledi. Erdoğan konuşmasının sonunda da il-ilçe kongrelerine işaret etti, MKYK'daki gibi oralarda da bir gençlik aşısı istedi. Seçmen profili araştırmalarında en az genç seçmene sahip olan AK Parti açısından bu vurgu büyük önem taşıyor.

SALONU AYAĞA KALDIRAN SÖZLER

Uzun konuşmanın doruk noktası Erdoğan'ın "Kimseye eyvallahımız yoktur" dediği andı. "Bu uzun meşakkatli yolda kaybedenler, geride kalanlar oldu. Ama bizim menzilimiz değişmedi. Kim dönerse dönsün biz dönmeyiz bu yoldan. İster Meclis'e sokmasınlar, ister partiyi kapatmaya çalışsınlar, ister darbe yapmaya çalışsınlar. Kimseye eyvallahımız yoktur, olmayacaktır" sözleri sloganlarla kesildi, tüm salon ayağa kalktı, Erdoğan büyük bir coşkuyla uzun süre alkışlandı.

İHRAÇLAR İÇİN DESTEK ARADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ak Parti tabanında rahatsızlık yaratan KHK ihraçları konusunda da geri adım atmadı. FETÖ ile mücadelenin önemine dikkat çekti, ihraçlar için mecburiyet" dedi. Bu ihraçlar olmazsa daha büyük tehlikeler yaşanacağını söyleyen Erdoğan, "Ucu size dokunsa da destek verin" çağrısında bulundu.

DAHA ZOR GÜNLER MESAJI

AK Parti Kongresi'nden bir gün önce "Demokrasi ve Barış Mücadele Planı hazırlayalım" çağrısı yapan HDP'de gözler Erdoğan'ın Kongre mesajlarındaydı. Bu konuda yeni bir şey söylemeyen Erdoğan, içeriye "zor günler bekliyor", dışarıya "komşu ülkelerdeki heveslerini kursaklarında bırakacağız" mesajları gönderdi.

Temel hak ve hürriyetlerdeki kısıtlamalara dönük eleştiriler için, "bu yaşadıklarımızı yaşayıp da bizim kadar hukuk devletine bağlı kalan var mı?" diye soran Erdoğan, hak ve özgürlüklerin de ancak terörle mücadeleye helal getirmeyecek şekilde genişletileceğini söyledi.

HİZMET SİYASETİNE DEVAM

AK Parti'ye damga vuran "hizmet siyaseti" bu kongrenin de dikkat çeken yanıydı. Erdoğan'ın 1 saat 45 dakikalık konuşmasının neredeyse 1 saati, eğitim, sağlık alanında "Nereden nereye" vurgusu yapılan hizmetlere ayrıldı. Sosyal yardımlar, toplu konut, hızlı tren, yenilenebilir enerjiye kadar her alanda yapılan çalışmalar yine uzun uzun anlatıldı. Hizmetlerin anlatıldığı bölüm salonun da boşalmaya başladığı bölüm oldu. Erdoğan kürsüden inerken salon neredeyse yarı yarıya boşaldı.

MUHALEFETİN ADI ANILMADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının en dikkat çeken noktalarından biri muhalefete hiç değinmemesi oldu. Tamamen kendi parti teşkilatına dönük çağrılarda bulunan Erdoğan "hedef 50+1 sıkılmadık el bırakmayın" diyerek seçim startını verdi.