Ziraat odalarından ortak talep: Mazot ve gübre fiyatları geri çekilsin

Çorum Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’nda akaryakıta gelen zamlar ile gübre fiyatlarındaki artış ele alındı. Mazot ve gübre fiyatlarının makul bir fiyata çekilmesi istendi.

Toplantıda Çorum çiftçisinin karşılaştığı sorunlar ele alındı.
Google Haberlere Abone ol

ÇORUM - Çorum Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan başkanlığında yapıldı. Toplantıda Çorum çiftçisinin karşılaştığı sorunlar ele alındı.

Toplantı sonrası oy birliği ile alınan kararlar arasında akaryakıtta ve gübreye yapılan zamların geri çekilmesi istendi.

‘MAZOT ZAMLARINDAN ÇİFTÇİLER MUAF TUTULMALI’

Toplantıda, akaryakıtta fiyatların makul seviyelere indirilmesi ve gelen zamlardan çiftçilerin kullandığı mazotun muaf tutulması gerektiği bildirildi. Son elektrik zamlarının ardından elektriğin bütün işletmeler için ciddi bir maliyet oluşturduğu, elektrik fiyatlarının, tarımsal işletmelerin üretime devam edebilecekleri seviyeye indirilmesi talep edildi.

Ziraat Odası başkanları ortak taleplerini şu şekilde sıraladı: “Üreticilerimiz, devletin önümüzdeki günlerde elektrik fiyatlarında yeniden bir değerlendirme yapmasını ve çalışmanın sonucunda tarımsal sulama tarifesinde daha kapsamlı indirime gidilmesini dört gözle bekliyoruz. Tarım sektörünün dünyada en stratejik sektör haline geldiği aşikârdır, bunun için elimizde ne var ne yoksa üreticiyi destekleyerek üretimlerimizi artırmaktan başka çaremiz yoktur. Üreticilerin gelecek aylarda yeterli gübre kullanabilmeleri için gübre fiyatlarının biran önce makul seviyelere çekilmesini ve verilen desteklerin artırılmasını bekliyoruz. Gelecek aylarda gübre kullanması gereken çiftçilerimizin acil nakit desteğine ihtiyacı olacaktır. Gübre fiyatlarının düşüşe devam etmemesi halinde başta buğday olmak üzere diğer ürünlerde de yeterince gübre kullanamayacak olan üreticilerimiz, ürünlerinde verim kaybı yaşayacaktır. Dolayısıyla üretim düşecektir.

Üreticilerin gübre fiyatlarının yüksekliğinden dolayı yeterince gübre kullanamadığı için bazı üreticilerin borçlanarak yüksek fiyatlardan gübresini indirimlerden önceden aldığını ve haksız yere mağdur olmuştur ve bu mağduriyetleri giderilmesi istiyoruz.”