Çiftçiler: Yağ fiyatlarının artmasından şirketler sorumlu

Yağ fiyatlarında son dönemde yaşanan artışın nedenleri tartışma konusu olurken ayçiçek yağı üreticisi çiftçiler, üretimde artan maliyetler nedeniyle kârlarının çok olmadığını belirterek yüksek fiyatların sorumlusunun şirketler olduğunu söylediler.

Google Haberlere Abone ol

Deniz ÇİL

EDİRNE - Türkiye’de son dönemde yağ fiyatlarında yaşanan artış dikkat çekici boyutlara ulaştı. Edirne’nin Keşan’ın ilçesindeki çiftçi temsilcileri, fiyatlarda yaşanan fahiş artışın kendilerinden değil; şirketlerden kaynaklı olduğunu kaydetti. Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şen, “Ayçiçeğinde fiyat, hasat döneminde belli bir artış gösterdi. Ama fiyatlar bu kadar fahiş düzeyde değildi. Yaşanan bu fiyat artışının araştırılması gerekiyor. Yağ, bakliyat ya da tarım ürünlerinde fiyatların yüksek olması çiftçiden kaynaklı değildir” dedi.

'ÇİFTÇİ, ÇALIŞARAK BATIYOR'

Ayçiçeğine gelen zamlardan sürekli bahsedildiğini ancak, girdi maliyetlerinde yaşanan artıştan hiç bahsedilmediğini dile getirten Şen, şunları söyledi: “Çiftçi artan girdi maliyetleri karşısında eziliyor. Gübre fiyatları, 1 yıl içerisinde yüzde 90 seviyesinde artış gösterdi. Çiftçi her şeye rağmen üretmeye çalışıyor ama kazanamıyor. Çiftçi, çalışarak batıyor. Tarım Bakanlığı’nın politikaları yanlış”

Hasan Şen

Çiftçiye verilen desteklerin yeterli olmadığının altını çizen Şen, “Kamuoyunda, çiftçiye büyük bir destek verildiği yönünde bir algı var. Eğer çok büyük destek varsa gelsinler onlar üretim yapsınlar. 2020 ve 2021 yılı desteklerinde hiç artış yaşanmadı. Sadece ayçiçeğinde 10 kuruş olan destek miktarı 40 kuruşa çıkartıldı. Ayrıca, çiftçiye verilen desteklemeler zamanında değil, 1 yıl sonra veriliyor” diye konuştu.

'ÇİFTÇİ DEĞİL, ŞİRKETLER SORUMLU'

Çiftçi Sen Kurucu Üyesi Mehmet Ali Yetim’de, yağ fiyatlarının artışında çiftçilerin sorumlu gibi gösterilmek istendiğini belirterek, “Artışlar konusunda, çiftçinin hiçbir suçu yok. Burada sorumluluk şirketlere aittir. Çiftçi, ayçiçeği üretiminden çok fazla bir şey kazanmıyor. Şirketler, çiftçiden ucuza alıp, tüketiciye pahalıya satıyor. Biz, yıllardır bu sorunu dile getiriyoruz. Pandemi döneminde, tüketimin artmasıyla birlikte fiyatlar arttı. Ancak, şirketler fiyatları haddinden fazla artırdı. Şimdi ayçiçeğinde ciddi bir artış yaşandı, daha sonra belki un fiyatlarında artış yaşanabilir. Çiftçiye destek verilmediği ve kendi kendine yeterli bir ülke olamadığımız sürece, bu sıkıntılar yaşanmaya devam edecektir” dedi.

Mehmet Ali Yetim

15 yıl öncesine kadar 1 litre mazotun 1 litre ayçiçeği yağına; 1 kilogram gübrenin de 1 kilogram buğdaya denk geldiğini belirten Yetim, "Ama geçen süreç içerisinde bu durum değişti. Çiftçi borçlandırıldı. Borçlu olunca, toprağa yetirince gübre ve ilaç atamadı. Geçen yıl 800 lira olan tohum fiyatında, bu yıl yüzde 100’e yakın bir artış yaşanacak. Çiftçi ne yapacağını bilmiyor” diye konuştu.