Yunanistan'da hükümet ve AB'ye tepki: Sorumlulukları olduğu yadsınamaz

Yunanistan'da batan mülteci teknesinden kurtulanların ifadelerine göre, 568 kişinin hâlâ kayıp olduğu tahmin ediliyor. İtalya basını ise Yunanistan makamlarının tekneden haberdar olduğuna işaret etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nda 14 Haziran'da yaşanan mülteci teknesi kazasının ardından komşu ülkenin güneybatı kıyılarındaki bekleyiş sürüyor. Resmi makamlar arama-kurtarma operasyonunu ve olayı tüm boyutları ile aydınlatmak için çalışmalarını sürdürürken, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

'TEKNE MISIR'DAN YOLA ÇIKTI, LİBYA'DA MOLA VERDİ'

Yunanistan'ın kamu radyo televizyon kurumu ERT'nin aktardığına göre, bu sabah Kalamata'dan otobüslerle yola çıkan 71 mültecinin yer aldığı grupların ilki, yerleştirilecekleri Malakasa kabul ve kimlik tespit merkezine ulaştı. Merkeze ulaşanlar arasında, kimlik tespit işlemleri tamamlandıktan sonra çocuk tesislerine nakledilecek sekiz çocuk da var. 1500 kapasiteli Malakasa gözaltı merkezi şu an yaklaşık 95 mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Teknedeki mültecilerin kaçakçıları olduğu iddiasıyla tutuklanan dokuz Mısırlı da pazartesi savunma yapmak için süre talep etti. Kurtarılanların ifadelerine göre, tekne Mısır'dan yola çıkmış, mültecileri almak için Libya'da mola vermiş ve İtalya'ya doğru yoluna devam etmişti.

ERT, şu ana kadar toplam 104 kişinin kurtarıldığını aktarırken, kayıp kişilerin kesin sayısı bilinmiyor. Batan tekneden sağ kurtulanların ifadelerine dayanan resmi tahminlere göre, kayıp kişi sayısının 568 olduğu değerlendiriliyor. Yüzlerce kişinin kayıp olduğuna dair haberlerle balıkçı teknesinin ambarlarında kilitli kalan yüzlerce kadın ve çocuğu dibe sürüklediğine dair endişeler de bulunuyor. Resmî vefat sayısı ise şu an 78.

'SAHİL GÜVENLİĞİN TURUMU TEKNENİN BATMASIYLA İLİŞKİLENDİRİLEMEZ'

Yunanistan hükümet sözcüsü Elias Siakantaris, kazaya ilişkin son gelişmelerle ilgili ERT'ye yaptığı açıklamada, Pylos (Navarin) kasabası açıklarındaki uluslararası sularda meydana gelen tekne kazasıyla ilgili olarak, "Sahil güvenlik benzer olaylara tam bir yetkinlikle müdahale edebileceğini göstermiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Siakantaris, kazaya ilişkin değerlendirmesinde, "sahil güvenlik gemisi kazadan 2 saat önce balıkçı teknesine yaklaştı. Teknedekiler yardım teklifini reddetti ve balıkçı teknesi yoluna devam etti. Sahil güvenlik balıkçı teknesine doğru bir bağlama halatı atmadı. Bağlama halatı yoktu. Kendilerini dengelemek, yaklaşmak ve yardım isteyip istemediklerini görmek için bir halat kullanıldı. 'Yardım istemiyoruz. İtalya'ya gidiyoruz' diyerek yardımı reddettiler ve yollarına devam ettiler. Sahil Güvenlik'in yaklaşımı sadece zaman açısından teknenin batmasıyla ilişkilendirilemez" ifadelerini kullandı.

Yetkili ayrıca şunları belirtti: "Liman yetkilileri hızla ön soruşturma aşamasına geçti. Kurtarılan tekne kazası kurbanlarından dokuz kişiyi şüpheli insan tacirleri olarak tanımladılar ve bu nedenle onların kaderi bundan böyle tekne kazası kurbanlarının geri kalanından ayrılıyor. Bu kişilerden biri Kalamata'da, diğeri ise hastanede tutuluyor."

İTALYA BASINI: YUNAN MAKAMLARI TEKNEYLE İLGİLİ BİLGİLENDİRİLDİ

Yunanistan'ın Efimerida ton Sintakton gazetesi ise İtalya makamlarına dayandırdığı haberinde, "Resmi bir makamdan gelen yeni kanıtlar, Yunan makamlarını son derece tehlikeli bir duruma sokarak, yüzlerce can alan balıkçı teknesinin tehlikede olduğunu bilmedikleri iddiasını çürütüyor" dedi. Habere göre, Yunan makamları batmak üzere olan teknenin yardıma muhtaç olduğunun farkındaydı. İtalyan sahil güvenliği 13 Haziran Salı sabahı zor durumda olan bir gemi olduğunu belirten bir e-posta almış, ancak teknenin konumuna temas etmeden sadece bir uydu telefonunun numarasını paylaşmıştı. 

Teknenin Yunanistan yargı yetkisi altındaki bir bölgede olduğunun tespit ve teyit edilmesinin ardından, İtalya Operasyon Merkezi gemi ve durumuyla ilgili sahip olduğu tüm bilgileri Yunanistan Sahil Güvenliğine sağlayarak, uydu telefonunun konumunu güncellemeye ve Yunan makamlarıyla teknenin konumunu paylaşmaya devam etti.

PROTESTOLAR SÜRÜYOR: ATİNA'DAKİ GÖSTERİYE POLİS SALDIRISI

Öte yandan, deniz kazasına Atina'da ve Yunanistan'ın diğer büyük şehirlerinde tepkiler yükselmeye devam ediyor. Dün komşu ülkenin birçok noktasında protesto yürüyüşleri ve açıklamalar gerçekleştirildi. Başkent Atina'daki gösteriye polis saldırdı.

Ülkedeki siyasi partiler de kazaya ve hükümete sert tepki göstermeye devam etti. Başta ana muhalefet partisi SYRİZA olmak üzere birçok siyasi parti ve oluşum tekne kazasında Yunanistan hükümeti ile AB'nin yadsınamaz sorumlulukları oldukları mesajını verdi.

AB'nin sınır koruma ajansı Frontex bugün yaptığı açıklamada, Orta Akdeniz'i geçen mülteci sayısının 2023 yılında geçen yılın aynı dönemine kıyasla iki kattan fazla arttığını açıkladı. Frontex'ten yapılan açıklamada, 2023 yılının ilk beş ayında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Orta Akdeniz üzerinden 50 bin 300'den fazla giriş kaydettiği ve bunun '2017'den bu yana kaydedilen en yüksek sayı' olduğu belirtildi.