Yunanistan'da mülteci teknesi battı: 'Kimsede can yeleği yoktu'

Mora Yarımadası'nda batan mülteci teknesinde 12 tanıdığı ve akrabası olan Ali, "Kaçakçıların tekneye kaç kişi koyduklarını bile saymadıklarını düşünüyorum. Olabilecekleri umursamıyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nda mültecileri taşıyan bir teknenin 14 Haziran'da batması sonucunda en az 79 kişi hayatını kaybetti. Almanya'da yaşayan ve teknede 12 tanıdığı olduğu tahmin edilen Kobanili 31 yaşındaki Şahin Şeyh Ali, "İnsanlar herhangi bir iyi haber için bekliyor ancak kötü şeyler duymaktan korkuyorlar" dedi. 

"Günlerce onlardan haber almadık ve teknede olup olmadıklarını bile bilmiyoruz" diyen Ali, akrabaları Suriye'den yaklaşık bir hafta önce yola çıktıktan sonra haberleşmediklerini kaydetti. Ali'nin anlattığına göre, teknenin battığı 14 Haziran tarihinden bu yana yakınlarının hayatta olup olmadıklarına dair farklı haberler duymuşlar. Şahin Şeyh Ali, yaşadıklarını, "Böyle bir kazada birinin ölü mü hayatta mı olduğu konusunda emin olamıyorsun. Tek bir kelime tüm ailenin moralini yerle bir edebiliyor" sözleriyle anlattı.

'TEKNE SALLANMIŞ, ARDINDAN SUYA BATMIŞ'

Gazeteci Raja Faryad Khan da 22 yaşındaki yeğeni Adnan Beşir'in kurtulan az sayıdaki kişiden biri olduğunu söyledi. Ancak Pakistan Kaşmir'deki köyünden 16 kişinin daha teknede olabileceğinden endişeleniyorlar. Khan İngiltere'den Yunanistan liman kenti Kalamata'ya giderek yeğenini karşıladı ancak güvenlik güçleri onların yalnızca birkaç dakika görüşmesine izin verdi. Gazeteci Raja Faryad Khan, "Yeğenim teknenin sallandığını, bir tarafa yattığını ve ardından suya battığını söyledi" bilgisini paylaştı.

'GRUPTAKİ HERKES KAÇAKÇILARA 5 BİN DOLAR ÖDEMİŞ'

Akrabalarının başına gelenler hakkında Almanya'da belirsizlik içinde yaşadığını aktaran Ali de gruptaki herkesin kaçakçılara 5 bin dolar ödediğini anlattı. "Kaçakçılar onları havaalanından aldı ve götürebildikleri yere götürdü" diyen Ali, akrabalarının mobilyasız beton bir blokta tutulduğunu, yere serdikleri battaniyelerde uyuduklarını aktardı.

En son konuşmaları ise haziran ayının başıydı ve akrabalarından biri geçişin yakın zamanda olacağını söylemişti. Ali, bu görüşmeyi, "Bana yakında yola çıkacaklarını söylediler çünkü hava sıcaktı ve deniz sakindi. Gözlerinde üzgünlüğü gördüm ancak bu yorgunluktan da olabilirdi" sözleriyle anlattı.

'İNSANLARA ET PARÇASI MUAMELESİ YAPIYORLAR'

Kendisinin de 2016 yılında Suriye'deki savaştan kaçtığını anlatan Şahin Şeyh Ali, Türkiye'ye gelerek oradan tekneyle Yunanistan'a geçmişti. Ali, "Yunanistan'a geçmek için bir dingi tuttum, 4 km'lik bir yoldu. Yola çıktıktan sonra bazı Yunan adalarının ışıklarını görebiliyorduk" dedi. Libya'dan İtalya'ya uzaklık ise 725 kilometre. Ali'nin dikkat çektiği diğer bir nokta ise kendi bindiği dingide yolculara can yeleği verilmesiydi. Yunan sahil güvenliği batan balıkçı teknesindeki kimsede can yeleği olmadığını söyledi.

Akrabalarının tekneye binmeden önce 'neler düşünmüş olabileceğini' hayal edebildiğini söyleyen Ali, "Ne olacağını bilmiyorsun. Birilerinin ölebileceğinden, aşağı düşebileceğinden endişeleniyorsun. Ne kadar denesem de bu trajediyle ilgili hislerimi tarif edemem" dedi. 

Kaçakçıları 'insanlara et parçası gibi davranmakla' suçlayan Ali, "Onların tekneye kaç kişi koyduklarını bile saymadıklarını düşünüyorum. Olabilecekleri umursamıyorlar. İnsanların daha güvenli rotalara ihtiyacı var. Kimse göç etmekten vazgeçmeyecek. Akrabalarım yalnızca Avrupa'ya gelip çalışmak ve ailelerine yardım etmek istiyordu" ifadelerini kullandı. (BBC Türkçe)