YAZARLAR

Tribünlerden İlkay'a: 'Küçük bir Avusturyalı..!'

Geçen hafta Almanya'da, yerel lig takımı olan Chemnitzer FC tribünlerinde kendine yer bulan ırkçı taraftarlar bu sefer Wolfsburg Arena'da Almanya Milli Takımı'nın maçında ortaya çıktı.

Dünyanın neresine giderseniz gidin sahte Almanya formalarının ardında da çoğunlukla Özil yazar. Dünyanın farklı ülkelerindeki Almanya forması giyen pek çok futbolsever, formanın arkasında Özil yazısını taşır. Bu farkı Dünya Kupası için Rusya'ya gittiğimde gözlerimle de gördüm. Özil, Almanya futbolu için önemli bir karakter 2010'dan bu yana. Gelsenkirchen'den göçmen bir ailenin çocuğu olarak çıkıp Real Madrid'e transfer olup kupalar kazanan ve Almanya Milli Takım formasıyla da Dünya Kupası kazanan bir oyuncu. 2014'teki takımda Müller'den de, Podolski'den de Götze'den de, Kroos'tan da çok daha önemli bir oyuncuydu. Dünyaca ünlü yıldızlarının Erdoğan ile görüntülenmesi Almanları yine hayal kırıklığına uğrattı ve kendilerinin bir parçası olarak hissettikleri Özil'in Erdoğan'la görülmesinden rahatsızlık duyuyorlar.

ERDOĞAN-ÖZİL İLİŞKİSİ YENİ DEĞİL

Fakat böylesine bir tepki bana çok iki yüzlü geliyor. Erdoğan'la Özil'in ilişkisi 2014 Dünya Kupası'nı kazanmadan önce de vardı, Real Madrid'de oynarken de vardı. Özil her sene en az bir kere Erdoğan ile görüşüyordu. Erdoğan'ın yeğeninin düğününe de gitmişti. Hatta 2014'teki fotoğraf olayından önce 2013'te de bir araya gelmişlerdi. Ama o zaman kimse bu görüşmelere büyük bir tepki vermiyordu. Çünkü Erdoğan o zamanlar Almanya ile bu kadar problem yaşamıyordu fakat her zaman ayrımcı bir politika izliyordu. Erdoğan hiçbir zaman demokratik bir lider değildi ama Almanlar bunu zamanında göremedi. Şimdi direkt Alman gazetecilere engel olduğu, Deniz sebepsiz yere hapiste tutulduğu için Almanya'nın daha da çok tepkisini çekiyor. Almanlar da, bu yüzden kendi milli takım formasını giyen futbolcuyla bir arada olmasını istemiyor.

Fakat taraftarlar, özellikle de milli takımların hâlâ duygusal yerler olduğunu, biyolojik vatandaşların o takımlarda forma giymesi gerektiğini düşünürken önemli bir şeyi unutuyorlar. Futbolun bu kadar çok profesyonelleştiği dünyada milli takım seçimleri de bir o kadar 'profesyonel' kararlarla yapılıyor, duygusal kararlarla değil. Mesut Almanya'da yaşayan Almanya pasaportu taşıyan bir Türk. Kendini hangi ülkeye, kültüre daha yakın hissettiğini kendisi çokça sefer açıkladı. Milli takımını seçerken de profesyonelce düşündü ve Almanya'yı seçti. Kariyerinde Dünya Kupası katılımı sağlayabileceği en kolay tercihti bu. Daha fazlası değildi. İyi bir jenerasyonun parçası olduğu için katılımı Dünya Kupası zaferiyle tamamlandı. Almanya da bu durumun karşılığında entegrasyon projesi adıyla başlattığı kampanyayla kendi imajını düzeltti.

SANE'YE MAYMUN DENDİ

Bir süreliğine düzelen imajları, son dönemde Özil konusuyla ortaya çıkan ırkçı seslerle bozulmaya başlandı. Mesut'u ve İlkay'ı Erdoğan üzerinden eleştiriyorlardı işi ırkçılığa da vurarak. Ancak Alman taraftarlar işi başka safhalara da taşımaya başladı. Sırbistan'la oynanan maçta, sahaya kaptan olarak çıkan İlkay Gündoğan ve Leroy Sane ırkçı tezahüratlara maruz kaldı. Basketbol haber sitesi olan ''FIVE Magazin''in kurucusu ve genel yayın yönetmeni Andre Voigt, maçı basın tribününde izlerken yaşadıklarını bir Facebook videosuyla anlattı. Voigt'un aktardıklarına göre etrafındaki bazı taraftarlar Leroy Sane ve İlkay Gündoğan özelinde maç boyunca ırkçı ifadeler kullanmış. Top ne zaman Sane'ye gelse, etrafındakiler ya maymun ya da zenci diyerek oyuncuya sövmüşler. Gündoğan'a top geldiğinde de, ufak tefek bazı çakma Türkçe kelimeler kullanarak yuhlamalara başlamış taraftarlar. En çarpıcı söz ise, ''Bizim yine kısa boylu bir Avusturyalı'ya ihtiyacımız var!'' cümlesi. Voigt'u en çok şaşırtan durum ise onun dışında bu taraftarlara stadyumda kimsenin sesini çıkarmaması olmuş. Bulunduğu ortamı ''AfD'nin Meclis toplantısı gibiydi'' diyerek betimliyor Voigt. Almanya Futbol Federasyonu konu hakkında soruşturma başlattı ve taraftarları aradığını açıkladı.

ERDOĞAN KILIFLI IRKÇILIK

Bu olay bu hafta sonu Almanya Milli Takımı'nın ve Almanya'nın yine gündemine oturacak. Uzun zamandır toplumun bazı kesimlerinde derinlerde bulunan ırkçılığın, Erdoğan nefretiyle dışa vurulmasının muaf görüldüğü bir dönemdi Mesut ve İlkay'ın fotoğraf çektirmesi üzerine yapılan tartışma. Şimdi ise iş değişti. Ellerindeki en yetenekli oyuncu Sane'ye de sıçradı. Buraya kadar olanı bile fazlaydı ancak bundan sonra tutulacak yanı kalmadı işin.


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.