YAZARLAR

Millilik bursuma dokunma - 2

Evet artık spor yapmayan birine bu paralar ödenemez. Ödenmiş olanı varsa da geri almak için iyi bir yöntem. Ama geçmiş tecrübelerimiz durumun bu kadar da basit olmasına inanmamız için yeterli gerekçeyi sunmuyor.

Bundan tam bir yıl önce (bir günün lafı olmaz sanırım) 12 Kasım 2017’de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, milli sporcuları A Milli, B Mili ve C Milli olarak tasnif edip burslarını da buna göre ayarlamasına dair bir yazı yazmıştım. Milli sporcular sosyal medya üzerinden ‘millilik bursuma dokunma’ kampanyası başlatmışlardı. Ben de elimden geldiği, klavyemin bastığı kadar onlara destek olmuştum.

Malum memleketin sporla ilişkisi pek de iyi değil. Tesis yapmayı, sporcu yetiştirmenin tek geçer akçe gören bir zihniyetle ilerliyoruz. Devletin yönetici kademesi hariç, ülkede bırakın milli sporcu yetiştirmeyi, çocuk yetiştirmek bile çok zor. Diyelim ki bütün zorluklara göğüs gerdiniz, çocuğunuzun yeteneği azmi ile birleşti, sizin fedakarlığınız buna eklendi ve olmaz denilen eşikleri atladınız. Çocuğunuz ülkesini temsil etme hakkına ulaştı. İşte bu noktada çocuğunuzun bir nebze bile olsa teşvik edilmesine neden olabilecek, kendisini geliştirebilmek için kaynak yaratmasına olanak sağlayacak bu burs, artık başka bir sorunla karşınızda.

Dediğim bu engelleri yaşamış bir milli sporcudan gelen bir maille durumun vahametini bir kez daha görmüş oldum. O sebeple de sizinle paylaşmak boynumun borcu.

Mealen mail şunu söylüyordu:

“Sevgili Onur abi. Ben geçen sene dünya ikincisi oldum (Branşı bende saklı). Geçen sene millik kademeleri nedeniyle millilik bursları düşürüldü. Onlarca milli sporcu arkadaşım mağdur oldu maalesef bunun önüne geçemedik. Bu senebde aktif sporcu olma durumuna göre burslarımız geri ödemeli krediye döndürülecek.” Bu ne demek? Bir dönem spor yaptınız. Zorlukları aştınız ve milli olduğunuz. Türkiye’yi temsil ettiniz. Dolayısıyla da Türkiye Cumhuriyeti Devleti size, bu temsiliyet ve temsiliyetin da daha gelişmesi için kendince bir ücret ödedi. Bu ücretler de şöyle: Normal bir öğrencinin aldığı burs 470 lira. Bu para C Milli kategorisine dahil bir sporcunun aldığı parayla aynı. B Milli sporcular 940, A Milli sporcular 1410 TL.

Ama imkanlarınız, motivasyonunuz, gerekçeleriniz ne olursa olsun spor kariyerinize devam etmediniz ya da edemediniz. Devletimiz diyor ki "Sen zamanında beni temsil ettin. Belki başarılar da elde ettin ama artık sporcu değilsin. Geri öde bakalım sana zamanında verdiğim paraları.”

En azından biz öyle olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu yeni uygulama başladı. Fakat detayları öğrenmek için Kredi Yurtlar Kurumu, aradığınızda sizi Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne yönlendiriyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı ne yapıyor dersiniz? Onlar da sizi bağlı olduğunuz federasyona iletiyor. Oraya kafanızı çevirdiğinizde ise elde ettiğiniz bilgi koca bir hiç.

Sonra en doğru bilgiye e-devlet kademesi üzerinden ulaşabiliriz diye ona giriyorsunuz. Orada da “Milli burslu öğrenci olarak almakta olduğunuz bursunuz Spor Genel Müdürlüğü tarafından aktif milli sporcu olmadığınızın bildirilmesi sebebiyle borçlanma karşılığında krediye dönüştürülmüş olup 2019 yılı Ocak ayında şu kadar lira olarak kredi ödemeniz devam edecektir” ibaresiyle karşılaşıyorsunuz. Yani alabildiğiniz tek bilgi bu.

Dolayısıyla sağlıklı bir bilgi alamadığımız için yeni sistemin nasıl işleyeceğini bilemiyoruz. Eğer bu uygulama aktif sporcu ile aktif olmayan sporcuları ayırmak için yapılıyorsa doğru bir uygulama. Evet artık spor yapmayan birine bu paralar ödenemez. Ödenmiş olanı varsa da geri almak için iyi bir yöntem. Ama geçmiş tecrübelerimiz durumun bu kadar da basit olmasına inanmamız için yeterli gerekçeyi sunmuyor. Bu karar belli ki, sporcuların kafasında Demokles’in Kılıcı gibi duracak. Umarız en yakın zamanda bir bilen detayları açıklar da biz de durumu öğreniriz.


Onur Salman Kimdir?

Basına 2006 yılında Cumhuriyet gazetesinde stajyer olarak adım attı. İki aylık staj ve Cumhuriyet’in spor ekindeki yazılarda sonra Eurosport Türkiye’de spiker ve editör olarak çalıştı. 2009 yılında Radikal gazetesine editör olarak geçerken, Eurosport’ta da yarı zamanlı spikerlik yapmaya devam etti. Medya macerasına 2012-2016 yılında Hürriyet’te devam etti. 2016 yazından beri Gazete Duvar’da çocukluk hayalini sürdürüyor. Köken Eurosport olunca tahmin etmesi kolay. Asıl ilgi alanı ‘başka sporlar.’