YAZARLAR

Putin, Rusya değil

Biliyoruz ki şu an yaşanılanlardan büyük üzüntü ve utanç duyan milyonlarca Rus var. Bu onların Rus olduğu gerçeğini değiştirmez. Sırf bu sebeple de cezalandırılmaları ise hayatın neresinden bakıyorsanız bakın adil değildir. Adil olan cezayı suçluya kesmek. Toplumları birleştiren spora ve sporculara ceza keserek adaleti sağlayamazsınız.

Dünya siyaseti yine iflah olmadığını gösterdi. Birincisi yetmedi, ikincisi kesmedi, ufak tefek hukuksuz girişimler beklediklerini vermedi, yine bir savaşı sürdüler önümüze. Hangi ülke ne yapmış önemli değil. Önemli olan tek şey savaşın galibinin olmadığıdır. Bir çocuğun ölmesini gerektirecek siyaset nedir? Kim arabasıyla sadece bir yere ulaşmak isteyen insanın ölümüyle mutlu olur? Yıkılan binalar, evlerinden ayrılmak durumunda kalan aileler ve belki de travmasını ömürleri boyunca üzerlerinde taşıyacak olan çocuklar yaratmanın haklı gerekçesi nedir? Savaşa hayır demek neden bu kadar zor olsun?

SAVAŞIN GALİBİ OLMAZ

Savaş sadece o anlık kayıp yaratmaz. Savaş aynı zamanda buna şahit olan bir neslin de kaybolması demektir. O sebeple çok açık ve net bir şekilde bir milim bile esnemeden söylenmesi gereken tek şey var: SAVAŞA HAYIR.

Savaşa hayır diyebildiğimiz kadar haksızlığa da hayır demek boynumuzun borcudur. Uluslararası arenada Rusya’ya büyük bir tepki var. Her ülkeden Rusya’ya yaptırımlar geliyor. Peki sporu bu işe karıştırmak da neyin nesi? Federasyonlar hangi gerekçeye dayanarak Rus takımlarını ve sporcularını organizasyonlardan men edebiliyor? Suç şahsidir. İster birey ister devlet olsun. Bu, uluslararası hukukta da böyledir, ülkelerin kendi hukukunda da.

Ama bu kural şu an işletilmiyor. UEFA’sı FIFA’sı, CEV’i, ATP’si, WTA’sı, FIS’i hepsi şu an bir şey yapmamış olan basit insanların üstüne çullanıyor.

DÜNYA VATANDAŞI!

Evet, tüm sportif federasyonlar Rusya topraklarıyla ilgili kararlar alabilirler, çünkü artık Rusya’da oynanacak hiçbir sportif aktivitede bir güvenlikten bahsedilemez. Ama bir Rus sporcunun tenis oynayamaması, kayak yapmaması, voleybol oynamaması ne demek? ATP, WTA ve ITF belki Rus sporcuları men etmedi ama,  sporcuların bayraksız ve ülkesiz olarak oynamaları yönünde karar vermeleri de yetmez. Bu karar haksızlığı ortadan kaldırmaz ki. Bu sporcular bir siyasetçinin hırsları nedeniyle ülkelerini değiştirebilirler mi? Hayır. Bu sporcuların bir turnuvaya katılması doğrudan Rusya’nın temsili midir? Hayır. Bu sporcuların mevcut savaşla ilgili düşünceleri nedir biliyor muyuz? Hayır. O zaman önce oynama haklarını elinden alma tehdidinde bulunup sonra da ‘Dünya vatandaşı’ statüsünde davranmak bana haksızlığı ortadan kaldırmak olarak gelmiyor.

Bunu Rusya’nın Olimpiyat Oyunları’ndan men edilmesi ve sporcuların bayraksız yarışmasıyla aynı statüde değerlendiremeyiz. Çünkü orada doğrudan bir ülke temsili ve sistematik bir doping tehlikesi var. Burada ise siyasilerin aldığı bir kararın sporcuların yaşamına doğrudan etkisi var.

ÜLKE İÇİN DEĞİL KENDİN İÇİN

Keza Rus takımlarının turnuvalardan ihraç edilmesi de benzer bir durum. Evet, dediğim gibi hiçbir rakip takım şu an Rusya’ya gitmek istemez. Ama belki de turnuvalardan ihraç edilen Rus takımları ev sahibi oldukları maçları başka ülkelerde oynamayı kabul edebilir. Çünkü burada da doğrudan Rusya temsili yok. Bu takımların kadrolarında farklı farklı ülkeden sporcular var. Yani endüstriyel spor döneminde artık takımlar, ülkelerinden daha çok kendilerini temsil ederler. Peki, örneğin kadrosunda Rus sporcuları barındıran başka ülkeden bir takımı da turnuvalardan men edecek misiniz? Böyle bir düşünceniz oldu mu? Olamaz. Çünkü dediğim gibi, suç şahsidir. Bu tür anlarda alınan popülist kararlar ise başta hukukun bu en temel ilkesine karşı olduğu gibi hayatını bir hedef uğruna harcayan insanlara da haksızlıktır.

ADİL DEĞİL

Mesleğimizin en önemli isimlerinden biri olan Uğur Mumcu’nun da dediği gibi aslında, ‘Bir kişiye yapılan haksızlık, bütün topluma karşı işlenen bir suçtur.’ Biz suçsuz insanları cezalandırmakla uğraşmak yerine daha adil bir dünya yaratmak için uğraşmalıyız. Çünkü evet, Putin şu an Rusya’nın aldığı her karardan sorumludur ama Putin Rusya değildir. Modern dünyada hiçbir liderin aslında ülkenin sahibi olmadığı gibi. Biliyoruz ki şu an yaşanılanlardan büyük üzüntü ve utanç duyan milyonlarca Rus var. Bu onların Rus olduğu gerçeğini değiştirmez. Sırf bu sebeple cezalandırılmaları ise hayatın neresinden bakıyorsanız bakın adil değildir. Adil olan cezayı suçluya kesmek. Toplumları birleştiren spora ve sporculara ceza keserek adaleti sağlayamazsınız.


Onur Salman Kimdir?

Basına 2006 yılında Cumhuriyet gazetesinde stajyer olarak adım attı. İki aylık staj ve Cumhuriyet’in spor ekindeki yazılarda sonra Eurosport Türkiye’de spiker ve editör olarak çalıştı. 2009 yılında Radikal gazetesine editör olarak geçerken, Eurosport’ta da yarı zamanlı spikerlik yapmaya devam etti. Medya macerasına 2012-2016 yılında Hürriyet’te devam etti. 2016 yazından beri Gazete Duvar’da çocukluk hayalini sürdürüyor. Köken Eurosport olunca tahmin etmesi kolay. Asıl ilgi alanı ‘başka sporlar.’