YAZARLAR

'Emeklilikte yaşa takılanlar darbe girişimidir'

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için sunulan kanun teklifleri var. CHP, 4 siyasi partinin kanun tekliflerinin birleştirilerek görüşülmesi için komisyonun toplantıya çağrılmasını istedi. AK Parti’nin domine ettiği komisyondan bir toplantı çağrısı gelir mi? Buna yanıtı AK Partili bir yöneticinin yorumunu paylaşarak yanıt verelim: “Emeklilikte yaşa takılanlar bir darbe girişimidir. Mali disiplini yerle yeksan eder."

İÇTÜZÜKTE 'ŞİMDİLİK' UZLAŞILDI

Yeni yasama dönemine başlayan Meclis’i yoğun bir mesai bekliyor. TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta Kalkınma Bankası'nın yeniden yapılandırılması ve içtüzük değişikliği teklifleri görüşülecek. Meclis’te grubu bulunan partilerin uzlaşısı ile komisyondan çıkan değişiklik teklifi ile içtüzükten “Kanun tasarısı”, “hükümet”, “bakanlar kurulu” gibi ibareler çıkarılacak. İçtüzüğe yeni sisteme uygun olarak cumhurbaşkanı yardımcısı, bakan, cumhurbaşkanlığı kararnamesi ibareleri eklenecek.

Zorunlu, teknik düzenlemelerin yanı sıra içtüzük değişikliğinde en önemli tartışma atamayla gelen bakanların Meclis’teki konumuydu. Üzerinde uzlaşılan düzenlemeye göre, komisyonlara cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, bakan yardımcıları ve üst kademe kamu yöneticileri katılabilecek, söz alabilecek ama değişiklik önergesi veremeyecek, oy kullanamayacaklar.

İçtüzük değişikliği acil ihtiyaçları karşılayacak ancak yeni yasama döneminde kapsamlı bir içtüzük değişikliği gündemdeki yerini koruyacak. AK Parti’nin şimdilik rafa kalkan içtüzük taslağı dikkate alındığında aynı uzlaşının kapsamlı bir değişiklik geldiğinde ne kadar sağlanacağı merak konusu.

'EYT MALİ DİSİPLİNİ YERLE YEKSAN EDER'

Prim gün sayısını doldurmasına rağmen yaş şartını yerine getiremediği için emekli olamayan yüz binlerce kişinin gözü kulağı Meclis’te. CHP, HDP, İYİ Parti ve MHP’nin Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için Meclis Başkanlığı'na sundukları kanun teklifleri var.

CHP geçtiğimiz hafta yeni bir adım daha attı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı'na başvurarak 4 siyasi partinin kanun tekliflerinin birleştirilerek görüşülmesi için komisyonun toplantıya çağrılmasını istedi. Peki AK Parti’nin domine ettiği komisyondan bir toplantı çağrısı gelir mi? Buna yanıtı AK Parti’de üst düzey görev yapan bir yöneticinin yorumunu paylaşarak yanıt verelim:

“Emeklilikte yaşa takılanlar bir darbe girişimidir. Mali disiplini yerle yeksan eder. Biz mali disiplini bozamayız, bozmayacağız. Bugün CHP de iktidar olsa böyle bir düzenleme yapamaz.”

GÖZLER BAHÇELİ VE AKŞENER’DE

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in partisinin Meclis’teki ilk grup toplantısında MHP’yi hedef alan sert sözleri ile başlayan, MHP’li bir grubun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in evinin önünde gösteri düzenlemesiyle artan MHP-İYİ Parti gerilimi bu haftanın da önemli gündem maddelerinden biri olacak.

Gösteriyi yapan grupla ilişkili ilçe yönetimi her ne kadar görevden alınsa da iki partinin yöneticileri ve milletvekilleri arasında gerilim sosyal medya üzerinden devam etti. Şimdi gözler iki liderin Salı günü Meclis’te yapacakları grup toplantılarına çevrildi. Birer saat arayla yapılacak bu grup toplantılarında liderlerin vereceği mesajlar büyük önem taşıyor. Diğer taraftan iki parti taraftarlarının grup toplantı salonlarına giderken karşılaşmaları da çeşitli risklere gebe. Geçtiğimiz hafta polis iki lider ve partililerin aynı koridorda karşılaşmasını önlemek için İYİ Parti grup toplantısının çıkış kapısını değiştirmişti. Hafta içi artan gerilimin ardından bu önlemlerin daha da arttırılması sürpriz olmayacak.

CHP SEÇİM STARTINI BU HAFTA VERİYOR

CHP, haftalardır süren yerel seçim hazırlıklarını son aşamaya getirdi. Seçim kampanyası için bu hafta düğmeye basılacak. 12 Ekim’de CHP belediye başkanları Ankara’da toplanacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açılış konuşması yapacağı toplantıda PM, MYK ve milletvekili grubunda tartışılıp son şekli verilen Yerel Seçim Vizyon Belgesi açıklanacak. Böylece CHP seçim startını vermiş olacak. Bu toplantının ardından CHP’nin belediye başkan adaylarının da açıklanmaya başlanması, kasım ayı ortasına kadar isimlerin birçoğunun netleşmesi bekleniyor.