YAZARLAR

Yayıncılıkta akşam pazarı

20 gün sonra 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ev sahibi belirlenecek. Bu süreçte, özellikle de medyada turnuvanın Türkiye'ye verilmesini gerektiğine inandırmaya çalışacaklar sizi. İnanmayın. Daha kendi maçını yayınlamakta aciz olan ekonomik krizdeki bir ülkeye bir turnuvanın sorumluluğunu hiç kimse vermez.

Norveç Futbol Federasyonu Başkanı Yngve Hallen Ekim 2013'te Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası dışında 3'üncü bir uluslararası turnuvanın taslak aşaması halinde olduğu bilgisini spor dünyasına yaymıştı. 2014'ün Mart ayında gerçekleştirilen UEFA Olağan Kongresi'nde tam formatının da belirlendiği bir biçimde bu taslak son halini aldı ve yürürlüğe girdi. Ana amaç, hazırlık maçlarının heyecansızlığını, hem futbolcular hem de UEFA için angarya oluşunu ortadan kaldırmaktı. Yani aslında ortaya bir havuç koyarak maçlara heyecan katmak, böylece rekabeti arttırmak ve rekabeti artan maçın da yayın hakkını iyi bir paraya satmak niyetindeydi UEFA. Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılabilmek için bir şans daha tanıma vaadi sadece üye ülkelere bedavaya satılan bir umut olarak görülüyor.

Bu ligde, kuraların çekildiği günkü güncel ülke puanlarına göre oluşturulan 4 farklı torbadaki takımlar kendi aralarında 3'erli ve 4'erli gruplara ayrılıyor. Oluşturulan mini grupların birincileri kendi aralarında oynayacakları 4'lü finaller sonrasında eğer kazanan olurlarsa Avrupa Futbol Şampiyonası'na gitme hakkı kazanacak. Yani, B2 Grubu'nda Rusya ve İsveç ile bulunan Türkiye bu takımlarla oynayacağı 4 maç ve sonrasında elde edeceği birinciliğin ardından oynayacağı 2 eleme maçıyla EURO 2020'ye direkt gidebilme hakkına sahip olabilecek. Sadece 6 maçla büyük bir turnuvaya katılma garantisi adeta piyango bileti.

87 DAKİKALIK MAÇ

Peki, siz UEFA Uluslar Ligi'nin başladığını duydunuz mu? Duymadınız muhtemelen. Çünkü son Dünya Kupası şampiyonu olan Fransa ve bir önceki Dünya Kupası'nın şampiyonu Almanya organizasyonun açılışını yaptığında yayını Türkiye'de yoktu. Bundan sadece birkaç yıl önce Belçika Ligi'ndeki herhangi bir orta sıra maçını izleyebilirken son 2 Dünya Kupası şampiyonlarının maçını Alman kanallarından izleyebildik. Her ne olursa olsun yerli televizyon kanallarında da rahatça izlenebilinmesi gereken bu iki ülkenin birbiriyle oynadığı maçı izleyemememiş olmamız ekonomik zorluklardan geçilen bu günlerde televizyon yayıncılığının bir tercihi olsun. Fakat her turnuva öncesi kuralar çekilir çekilmez 'kafada' turnuvaya giden, ancak bunun için 10 ya da 12 maç oynaması gerektiğini unutan Türkiye için, bu süreci 6 maça indirebileceği turnuva büyük bir şans olarak değerlendirilebilecekken bu konuda ne TFF'nin ne de TRT'nin heyecanlı olduğunu gördük.

Son Dünya Kupası'nın en büyük sürprizini gerçekleştiren Rusya ile Türkiye'nin oynayacağı maçın başlangıcındaki ilk 3 dakikayı izleyemedik! Ne zaman oynanacağı aylar önce belli olan bir maçı 3 dakika gecikmeli olarak yayınlamayı başarı olarak yansıtmaya çalışmak, Eurovision'da Azerbaycan'dan 12 puan almakla eş değer bir durum. Cumhuriyet Gazetesi'ndeki habere göre yayın haklarını elinde bulunduran CAA11 adlı şirket 20 milyon Euro'dan kapıyı açmış, Türkiye'den alıcı çıkmamış. TRT, TFF ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteğiyle pazarlık masasına oturarak yarı fiyatına Uluslar Ligi, 2020 Avrupa Şampiyonası Elemeleri, 2022 Dünya Kupası Elemeleri ve özel maçların yayın haklarını satın almış. Öyle görünüyor ki, maç başlayana dek yayın hakkını satın almakta direten TRT, maçın başlamasını da fırsat bilerek fiyat kırdırarak akşam pazarına düşen 'malı' ucuza almış. Bir yandan spiker Erdoğan Arıkan'a göre maçın 3 dakikası kaçırılmış olsa da 4 yıl kazanılmış.

KÖTÜ BİR İMAJ OLUŞTU

Yaşanan bu yayın krizinin çözüm sürecinin ülkenin imajına oldukça zarar verdiği açık. EURO 2024 Avrupa Şampiyonası ev sahipliği seçimleri öncesinde gerçekleşen bu olayın ardından daha kendi ülkesinin maçlarını bile yayınlayamayan ülkeye siz olsanız 24 takımın 51 maç oynayacağı şampiyonanın ev sahipliğini verir misiniz? Kendi ülkesinin maçlarını yayınlamak için bütçe bulamayan bir ülke, 24 takımı ağırlayacağı turnuva için organizasyonu düzenlemek için bütçeyi nereden ve nasıl bulacak?

Trabzon'da oynanan maçta, EURO 2024 Avrupa Şampiyonası ev sahipliği adaylığı için seçtiği slogan, Share Together'ı da kullanarak Shame Together yazarak ikinci satırına, “Match Fixing is Supported by Turkish Football Federation” cümlesinin eklendiği bir pankart açıldı. Kendi taraftarının şikeci olarak nitelendirdiği bir federasyona ev sahipliği verilir mi sizce? Ne olacağını 20 gün sonra bekleyip göreceğiz.

"Birlikte Paylaşalım: Sonsuza kadar utanç. Türkiye Futbol Federasyonu şikeyi desteklemektedir." (Fotoğraf: Twitter)


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.