YAZARLAR

Sofra yancısı: Fırında kremalı patates

İnsanlık tarihinin en eskiden beri yetiştirdiği kök sebzelerden biri, çok sayıda farklı tarifte karşımıza çıkan, muhteşem bir sebze patates. Fırında kremalı patatesin hazırlaması da çok kolay ve lezzeti muhteşem.

Yazılarımı biraz takip ettiyseniz fark etmiş olabileceğiniz üzere, ağırlıklı olarak ızgara ana yemek olacak tarifler veriyorum. Bunların yanına yakışacak garnitürlerden de bahsetmezsek olmaz. Benim favorilerimden birisi fırında kremalı patates. Son dönemlerde şık kafelerde de karşımıza sık sık çıkıyor patatesin bu nefis versiyonu. Hazırlaması çok kolay, lezzeti muhteşem.

İnsanlık tarihinin en eskiden beri yetiştirdiği kök sebzelerden biri, çok sayıda farklı tarifte karşımıza çıkan, muhteşem bir sebze.

Bu tarifte vereceğim malzeme rahat rahat dört kişiye garnitür olarak yetecektir.

MALZEMELER

- 6 adet orta boy patates

- 1 paket krema

- 1 adet muskat cevizi

- 2 dal taze biberiye

- 2-3 diş sarmısak

- 2 tatlı kaşığı tuz

- 1-2 tatlı kaşığı karabiber

- 1 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 su bardağı taze kaşar

YAPILIŞI

Öncelikle elbette patatesleri güzelce yıkayıp kabuklarını soyuyorum. Sonra incecik dilimler kesiyorum. Pek kolay değilmiş gibi görünebilir ama iyi ve iri bir bıçakla çok kolay olduğunu söyleyebilirim. Eğer evinizde sebze kesmek dilimlemek için uygun bir mandolin rende veya mutfak robotu varsa zaten bir iki dakikada dilimleri hazırlamış olursunuz. Önemli olan, patateslerin olabildiğince ince olmaları, 1-2 mm'lik dilimler.

Sonra bir kabın içine sarımsakları ve muskat cevizinin yaklaşık yarısını rendeliyorum. Taze biberiye dallarından yaprakları yukarıdan aşağıya doğru çekerek söküyorum, bıçakla biraz kıyıyorum. Tuzu ve karabiberi, en sonunda da kremayı katıp hepsini iyice karıştırıyorum. Eğer kremanız katıysa biraz sütle daha akışkan hale getirebilirsiniz. Sonra bir cam fırın kabının içini zeytinyağıyla yağlayıp, patatesleri kat kat dizmeye başlıyorum. Her katın üstüne de 2-3 kaşık kadar kremalı karışımdan döküyorum. Elimdeki patateslerin hepsi fırın kabına girdikten sonra kalan kremalı karışımı tepesine boca ediyorum ve önceden 180 dereceye ısıttığım fırınıma atıyorum.

Yaklaşık yarım saat kadar piştikten sonra (arada kontrol edebilirsiniz, patateslerin yumuşamasını beklemek gerek) üstüne bütün taze kaşarı yayıp tekrar fırına atıyorum. Kaşar iyice eriyip hafiften kızarmaya başlayınca işlem tamam...

Afiyet olsun!


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.