YAZARLAR

Ramazan sofrası için kıymalı bulgur pilavı

Şimdiki Ramazanlar eskisi gibi değil. O zamanlar oruç tutanlar tutmayanlara laf etmezdi. Lüks otellerde 200-300 TL'lik iftarlar da olmazdı. Ama bu kadar eski Türkiye nostaljisi yeter, Gelin bugün size nefis bir Gaziantep yemeği tarifi vereyim.

Ramazan çok iyi bildiğiniz üzere bu hafta sonu itibariyle başladı. Benim için Ramazan, çocukluğumda anneannemin gelip bütün ay bizde kaldığı ve nefis yemekler yaptığı, bizim de akşam yemeği için onu beklediğimiz keyifli dönem idi. O gittikten sonra bir daha Ramazanı eski keyfiyle hatırlamadım.

Şimdiki Ramazanlar zaten eskisi gibi de değil. O zamanlar oruç tutanlar tutmayanlara laf etmezdi. Sonra lüks otellerde 200-300 TL'lik iftarlar da olmazdı. Şimdi her sene ilk hangi şehirden oruç tutmayana dayak haber gelecek diye bekliyoruz.

Neyse bu kadar Eski Türkiye nostaljisi yeter, gelin bugün size nefis bir Gaziantep yemeği tarifi vereyim, iftarda da deneyebilirsiniz.

KIYMALI BULGUR PİLAVI

-1,5 su bardağı pilavlık bulgur

-200 gram dana kıyma

-1 orta boy kuru soğan

-3 adet salkım domates

-3 diş sarımsak

-1 tatlı kaşığı acı biber salçası

-2 yemek kaşığı zeytinyağı

-2,5 su bardağı su

-tuz, karabiber, pul biber

Açıkçası, tarifte zeytinyağı yerine tereyağı da kullanabilirsiniz, ben daha hafif olması için zeytinyağı öneririm.

Bu güzel yemek için bir pilav tenceresinde yağı ısıtıyorum, içerisine ince kıyılmış soğanları atıp 3-4 dakika terletiyorum. Sonra kıymayı da ekleyip iyice kavuruyorum. Kıymaların iyi kavrulması lezzeti gerçekten artırıyor, aklınızda bulunsun. Kıymaları kavururken ağız tadıma göre tuz, karabiber ve pul biber ekliyorum.

Bir blender veya rende ile domatesleri ve sarımsakları püre haline getirip, kavurduğum kıyma ve soğanın üzerine ekliyorum. 1 dakika kadar sonra da önceden yıkadığım bulguru tencereye ekliyorum. Ardından acı biber salçasını da ekliyorum. Bu arada eğer yolunuz Antep'e düşerse, orada İmam Çağdaş'ın sırasında yer alan baharatçılardan bazılarında denk geldiğim çok koyu renkli bir isotlu biber salçası var, denk gelirseniz mutlaka alın, müthiş bir lezzet katıyor.

Bulguru da kıymalı karışımla birlikte güzelce bir 3-4 dakika kavuruyorum. Üzerine suyunu ekleyip iyice son bir kez karıştırıp kapağını kapatıyorum.

Suyunu çeken pilavı 10-15 dakika demlenmesi için bekledikten sonra servis yapıyorum.

Bu nefis yemeği mutlaka deneyin derim.

Afiyet olsun.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.