YAZARLAR

Yunanistan'da mülteci çocuklarına siyasi 'linç'

Yunanistan’da mülteci aileleri sağın ve milliyetçi siyasi örgütlerinin hedefinde. Oreokastro Belediyesi Yunanistanlı aileleri mülteci çocuklarını okullardan uzaklaştırmak için eyleme davet ediyor. Milliyetçi siyasi örgütlerse mülteci sorunu üzerinden hükümete ve ana muhalefetin liberal sağ kanadına yükleniyor.

Sağcı ve yabancı karşıtları ile öne çıkan Oreokastro Belediye Başkanı Asterios Govotsis’in çağrılarına kulak veren aileler geçtiğimiz saatlerde ayaklandı ve hükümetin mülteci talebelerle ilgili almış olduğu son kararı tanımayacağını açıkladı.

İki veli örgütünün yayınladığı ortak bildiriye göre mülteci çocukları okullara kabul edilmeyecek. Hükümet bu yöndeki kararını uygulamakta kararlı gözükürse, veliler yeni inisiyatifler alacak. Bu inisiyatifler arasında okulların basılması ve mülteci çocuklarının zorla okullardan uzaklaştırılması var.

Oreokastro’nun okullarında eğitim gören çocukların aileleriyle görüşen Govotsis tepkisini daha ileri safhalara taşıdı. Irkçı ve yabancı karşıtı olmadığını öne süren Govotsis’i mülteci çocuklarının kamu sağlığı açısından tehdit oluşturduğunu deklare etti.

Son saatlerde internete yansıyan bir ses kaydına göre, Govotsis’in son açıklamasını ilgiyle takip eden veliler, gerekirse mültecilere ve çocuklarına saldıracaklarını büyük bir soğukkanlılıkla ifade ediyor.

Oreokastro’da gündeme gelen yeni gelişme Yunanistan genelinde sınırlı ölçüde yankı uyandırırken, komşuda mülteci sorununun ne türlü bir önem arz ettiğini gözler önüne seriyor.

SOL TEPKİLİ

Oreokasto özelinde gündeme gelen ırkçı, yabancı karşıtı refleksler ana muhalefet ve sağcı kesimlerde memnuniyet yaratıyor. Altın Şafak ve Yeni Sağ gibi oluşumlar velilerin ‘haklı tepkilerini’ selamlarken, ana muhalefet partisi kendi saflarından belediye başkanlığı görevine seçilen Govotsis’i yüksek tonda eleştirmekten çekiniyor. Bu partiler mülteci konusunda Syriza’ya ve Yeni Demokrasi Partisi’nin yeni liderliğine sert sözlerle saldırıyorlar.

Ancak Oreokastro’da vuku bulan son alarm verici gelişme Yunanistan solunun tepkisini çekmiş durumda. İktidardaki Syriza sonuna kadar mülteci aileleriyle dayanışma içerisinde olacağı mesajını veriyor.

Syriza’nın vaadini dikkate almayan diğer sol örgütlerse tüm güçleriyle yabancı karşıtı ve ırkçı dalgaya direnecekleri mesajını veriyor. Yunanistan Komünist Partisi bu konu hakkında tüm duyarlı kesimleri ve emekçileri eyleme davet ederken, anarşistler gruplar ırkçılık karşıtı ‘savaşta’ tüm güçleriyle direniş göstereceklerini vurguluyor.

Yunanistan soluna göre mülteciler ve aileleri ‘siyasi bir linç’ ile karşı karşıya. Mültecileri hedef tahtasına oturtan sağ, milliyetçi ve ırkçı örgütler ekonomik krizin pençesindeki Yunanistan toplumunda oy devşirmeyi hedefliyor.

MEDYANIN ANLAMLI SESSİZLİĞİ

Oreokastro’daki son gelişme Yunanistan’ın büyük medyasında sınırlı derecede yankı buluyor. Syriza iktidarına yakın duran medya kesimi olaya büyük boyutta yer vermekten kaçınırken, merkez ve liberal kesimlere hitap eden haber siteleri ve medya kuruluşları son gelişmeyi küçük bültenlerle geçiştirmenin derdinde.

Medyanın görmezden geldiği ırkçı dalgaysa günden güne Yunanistan’ın birçok bölgesinde kabarmaya devam ediyor.