YAZARLAR

Kıbrıs'ta doğalgaz zıtlaşması

Kıbrıs sorununun çözüm sürecinin son safhalarına girildiği bir dönemde Kıbrıs doğalgaz zıtlaşmasına sahne oluyor. Mısır Petrol Bakanı’nın Kıbrıs’a tarihi öneme haiz ziyaretine ramak kala, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs Rum liderliğine gönderdiği uyarı mesajına Lefkoşa’nın güneyinden sert tonda cevap veriliyor.

Mısır Petrol Bakanının ilerleyen günlerde adaya gerçekleştireceği ziyaret Kıbrıs’ın doğalgaz rezervleri ile ilgili zıtlaşmayı yeniden gündeme taşıdı. İlerleyen günlerde Mısır’ın Kıbrıs’la bu konuda bir dizi önemli temas gerçekleştirmesi ve bazı anlaşmalara imza atması bekleniyor. Bu anlaşmalardan bir tanesi Kıbrıs gazının Mısır’a satışını da öngörüyor.

Kıbrıs Rum tarafının bu adımlarına tepki gösteren Kuzey Kıbrıs liderliği önceki saatlerde Kıbrıs kamuoyu ile bir yarı mesajı paylaştı. Uyarı mesajında Kıbrıs’ın doğal zenginliklerinin iki halkın ortak değeri olduğu vurgulandı ve Kıbrıs gazının Batı pazarına taşınmasının yolunun Türkiye’den geçtiği hatırlatılmasında bulundu.

Kıbrıs Türk liderliğinin bu yeni açıklamasının öncesinde Ankara da benzer uyarılarda bulunmuştu. Önceki açıklamalarında, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Alanı’nda ilgili tarafların gerginliği tırmandırıcı adımlardan kaçınması gerektiği vurgusunda bulunmuştu.

KIBRIS TÜRK TARAFINA YENİ UYARI MESAJI

‘Rum Hükümet kaynaklarından Güney Kıbrıs Rum basınına yansıyan haberlere göre, Mısır Petrol Bakanı’nın önümüzdeki hafta Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceği ve Mısır’a satılacak gazla ilgili Güney Kıbrıs Rum Yönetime (GKRY, Kıbrıs Cumhuriyeti)’yle bir anlaşma imzalanacağı anlaşılmaktadır. Kıbrıs çevresindeki enerji kaynakları Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler’in ortak zenginlikleridir. GKRY’nin bu gerçeği görmezden gelerek bu kaynakların çıkarılıp işletilmesi ve taşınmasına yönelik tek yanlı olarak yapacağı girişim ve düzenlemeler Kıbrıslı Türkler’in ortaklık haklarının ihlali anlamı taşır ve kabul edilemezdir’. Mustafa Akıncı liderliğinin yeni mesajı bu vurgu ile başlıyor.

Mesajın devamında şu noktalara işaret ediliyor: ‘Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulma arayışlarını yoğunlaştırdığımız bu kritik dönemde gerginliği artırarak süreci zehirleyecek her türlü yaklaşımdan uzak durulmalıdır. Yakın bir geçmişte görüşme masasının benzer olumsuz girişimler sonrasında dağıldığı unutulmamalıdır’.

Akıncı liderliği önemli mesajını şu vurgu ile noktalandırıyor: ‘T.C.–İsrail ilişkilerinin düzeldiği ve İsrail gazının Türkiye üzerinden AB’ye taşınmasının projelendirildiği bu günlerde izlenmesi gereken en verimli ve akılcı yol bir an önce Kıbrıs sorununa bir çözüm bulmak ve Kıbrıs gazının İsrail gazı ile birleştirilerek Türkiye üzerinden AB’ye erişimini sağlamaktır. Tüm tarafların kazançlı çıkacağı böylesi bir planlama şüphesiz ki Kıbrıs sorunun çözümüne de katkı koyacaktır’.

RUM TARAFININ CEVABI

Kıbrıs Rum tarafı Akıncı liderliğinin mesajına vakit kaybetmeksizin cevap verdi. Hükümet Sözcüsü Elçi Nikos Hristodoulidis yayınladığı mesajda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik ve hükümranlık haklarına atıfta bulundu.

‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik hakları Kıbrıs Müzakereleri nedeniyle tartışma konusu yapılamaz’. Hristodoulidis ilgili mesajında bu noktanın altını çizdi.

Hristodoulidis ayrıca Türk tarafına bir hatırlatmada bulundu. Rum tarafına göre Kıbrıs’ın doğal zenginliği adanın resmi hükümetine ait. Çözümden sonra bu zenginlik ada sakinleri arasında paylaştırılacak.