WSJ’den ‘Ukrayna savaşı’ yorumu: Erdoğan, böyle bir Rusya istiyor

ABD’nin The Wall Street Journal gazetesi, Ankara’nın Kiev’e yardım ettiğini, fakat asıl amacının bölgedeki nüfuzunu ve diplomatik prestijini artıran bu çatışmayı uzatmak olduğunu iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşındaki pozisyonunu ele alan bir makale yayınladı. Michael Kimmage ve Hanna Notte imzasıyla yayınlanan ‘Türkiye’nin Ukrayna savaşındaki ikiyüzlülüğü’ başlıklı makalede, Türkiye’nin Ukrayna'ya yardım sağladığı, ancak esasında bölgedeki nüfuzunu ve diplomatik prestijini artıran çatışmayı uzatmayı amaçladığı iddia edildi.

‘TÜRKİYE’NİN EYLEMLERİ UKRAYNA’YA DESTEK ANLAMINA GELMİYOR’

Türkiye’nin 11-12 Temmuz’daki NATO Liderler Zirvesi’nde İsveç’in NATO üyeliğine olan itirazından vazgeçtiğini hatırlatan WSJ, Türkiye’nin aynı zamanda önemli bir insansız hava aracı (İHA) tedarikçisi olarak Ukrayna’nın da NATO üyeliği için cesaretlendirici sinyaller gönderdiğini, Türkiye’deki beş Azov komutanının Ukrayna’ya dönmesine izin verdiğini ve Baykar şirketinin Ukrayna’da İHA üretmek için bir fabrika inşa ettiğini aktardı.

“Fakat yine de Türkiye’nin eylemlerini Ukrayna için empatik bir destek olarak yorumlamak yanlış olur” değerlendirmesinde bulunan gazete, “Türkiye, kendisini daha güçlü kılacak şekilde uluslararası alanda manevralarda bulundu” yorumunu yaptı.

Türkiye’nin savaşa ilişkin Batı ülkelerinin yaklaşımını paylaşmadığı belirtilen haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın savaş öncesi Batı ile olan anlaşmazlıklardan duyduğu hüsran ve hayal kırıklığını Rusya ile yakınlaşarak ifade ettiği kaydedildi.

‘TÜRKİYE, İZOLASYONU AZALTAN BİR TAHLİYE VANASI İŞLEVİ GÖRÜYOR’

Rusya-Ukrayna savaşı 24 Şubat 2022'de başladığında Türkiye’nin özellikle Bayraktar İHA’larının tedariki sebebiyle Ukrayna’nın yanındaymış gibi göründüğünü ve iki ülke arasında arabulucu rolü oynadığını yazan The Wall Street Journal, Türkiye’nin bu süre zarfında Rusya ile arasına mesafe koymadığını belirtti. Haberde, “Aslına bakılacak olursa, Türkiye Rusya’nın savaş çabasına kilit bir katkı sağlıyor… Çatışma başladığından beri Rus turistler ve işletmeler Avrupa Birliği’nde (AB) faaliyet göstermekte zorlanıyor. Türkiye ise bunun aksine Rusya için uluslararası izolasyonunu azaltarak bir tahliye vanası oldu. Bu, Rusya’ya hem pratikte hem de sembolik olarak yardım ediyor” denildi.

“Türkiye’nin Rusya’ya en önemli yardımı yaptırımların etrafından dolanılması yoluyla geldi” diyen WSJ, Türkiye’nin Gürcistan, Ermenistan ve Orta Asya’daki ülkelerle birlikte yaptırım uygulanan malların Rusya’ya nakli için zemin sağladığını iddia etti. Gazete, “Bu mallardan bazıları hem sivil hem askeri amaçlara sahipti; bu da Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı yürütmesini kolaylaştırdı” iddiasında bulundu.

‘ERDOĞAN, UZUN VE SONUÇSUZ BİR SAVAŞ UMUYOR’

Türkiye’nin tüm bunlar olurken resmi duruşu yoluyla kendisini bir arabulucu olarak konumlandırdığını ve bunun itibar açısından kendisine getirdiği faydalardan yararlandığını belirten gazete, “Türkiye, kendisini bir Rus zaferini engellemeye adadı. Başarılı ve yayılmacı bir Rusya Türkiye’yi tehdit eder. Türkiye aynı zamanda kati bir Ukrayna zaferi şansının da altını oydu çünkü bu, Putin’in düşmesine sebep olabilir ve Erdoğan’ı önemli bir partnerden mahrum bırakabilir” değerlendirmesinde bulundu.

“Ukrayna savaşında dikkati dağılmış bir Rusya Türkiye'nin ekonomik olarak daha az gözünü korkutabilir ve Türkiye’nin çevresinde istediklerini daha az yapabilir” diyen WSJ, “Zayıflatılmış bir Rusya’nın elinde Suriye’de Türkiye’ye karşı oynayacağı daha az kart olur ve Ermenistan’ı Azerbaycan’a karşı desteklemek için sınırlı bir kapasitesi bulunur. Erdoğan, böyle bir Rusya istiyor. Ukrayna’da uzun ve sonuçsuz bir savaş umuyor” diye yazdı.

‘TÜRKİYE ABD’NİN DE RUSYA’NIN DA UKRAYNA’NIN DA DOSTU DEĞİL’

Liyvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılan NATO Liderler Zirvesi’ni de hatırlatan WSJ, tüm bu gelişmelerde kaybeden tarafın Ukrayna olduğunu ifade ederek Türkiye’nin ‘ayrıcalıklı konumunu’ şu sözlerle anlattı: “Türkiye, kendi açısından, kendisini daha güçlü kılacak şekilde uluslararası alanda manevralarda bulundu. Türkiye, NATO içinde önemli bir nüfuzu, Rusya ve Ukrayna ile güçlü bir ilişkisi olan tek ülke. Ayrıcalıklı bir konuma sahip.”

Türkiye’nin savaştan kazandığı uluslararası prestijin gittikçe artığını, bu sebeple de savaşa yaklaşımının yakından izlenmesinin önemli olduğunu kaydeden gazete, Türkiye’nin ne ABD’nin ne de Rusya’nın dostu olduğunu, ihtiyaç zamanında Ukrayna’nın da gerçek bir dostu olmadığını belirtti. Gazete, haberine şu yorumla son verdi: “(Türkiye) çatışmayı uzatmak ve Kiev’in zafere yürüyüşünü karmaşıklaştırmak için artan bölgesel nüfuzunu ve diplomatik prestijini kullanmaya devam edecek.” (DIŞ HABERLER)