NATO Zirvesi 2'nci gününde: 'Ukrayna üyelik daveti almasa da sonuçlar iyi'

Litvanya'daki NATO Liderler Zirvesi'nin ikinci gününde Zelenskiy'le ortak basın toplantısında konuşan Stoltenberg, "Mevcut durumda en acil iş, Ukrayna için yeterli silahları sağlamaktır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Litvayna'nın başkenti Vilnius'ta dün başlayan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi bugün ikinci ve son gününde devam ediyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, zirve marjında ortak bir basın toplantısı yaptı.

Reuters'ın haberine göre, Stoltenberg, burada yaptığı konuşmada, Ukrayna'nın artık 'NATO'ya daha önce hiç olmadığı kadar yakın olduğunu' söyledi. Rusya-Ukrayna savaşına işaret eden NATO Genel Sekreteri, "Savaş bittiğinde Ukrayna'nın güvenliği için güvenilir düzenlemelerin olduğundan emin olmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. Stoltenberg, Zelenskiy'e hitaben, "Müttefik olarak görüşeceğimiz günü sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

'EN ACİL İŞ, UKRAYNA'YI DESTEKLEMEK'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kazanması durumunda Rusya-Ukrayna savaşındaki en büyük riskin ortaya çıkacağını iddia eden NATO Genel Sekreteri, "Ukrayna, kendi yolunu kendi seçme hakkına sahip. Bu, Moskova'nın karar vereceği bir şey değil" dedi. NATO Zirvesi'nde Ukrayna'nın olası NATO üyeliğine yönelik devam eden görüşmelere atıfta bulunan Stoltenberg, 'bu konuşmalara rağmen Batılı müttefiklerin en acil işinin ülkeye Rusya'ya karşı savaşında desteklemek olduğunu' söyledi. 

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, konuşmasında, "Garantiler, belgeler, konsey toplantıları elbette önemli; ancak, mevcut durumda yapılacak en acil iş, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve silahlı kuvvetleri için yeterli silahları sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

'NATO'YA DAVET EDİLSEYDİK İDEAL OLURDU'

Toplantıda söz alan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de G7 ülkelerinin ülkesine verdiği 'güvenlik garantilerinin' NATO yolundaki Ukrayna için önemli olduğunu söyledi.

NATO Zirvesi'nin sonuçlarının 'iyi' olduğunu söyleyen Zelenskiy, Ukrayna'nın NATO'ya katılma daveti alması durumunda zirvenin sonuçlarının 'ideal' olacağını belirtti. "NATO'nun bizim ona ihtiyaç duyduğumuz kadar bize ihtiyacı olduğuna inanıyorum" diyen Ukrayna Devlet Başkanı, "Ukrayna'nın uzun menzilli silahlar ihtiyacı var ve silah eksiği halen sürüyor" dedi. Zelenskiy, ABD'nin Ukrayna'ya misket bombası gönderme kararının da zorlu bir karar olduğunu bildiğini belirterek, Başkan Joe Biden'a teşekkür etti. 

'F-16' SORUSUNA VERİLEN YANIT SALONDA GÜLÜŞMELERE NEDEN OLDU

Öte yandan, ortak basın toplantısı sırasında, Ukrayna’nın ne zaman F-16’ları alacağına ilişkin gelen sorunun ardından Zelenskiy'nin Stoltenberg’e dönerek, “Cevap ver lütfen” ifadelerini kullanması salonda gülüşmelere neden oldu.

DHA'nın haberine göre, Stoltenberg, Ukraynalı pilotların eğitimi için hazırlıkların yapıldığını, daha sonra da uçakların verileceğini belirterek, “Dün bir grup NATO müttefiki, Ukrayna'daki F-16 savaş uçağı pilotlarına eğitim vermek üzere bir koalisyon kurdu. Bu girişim ilk olarak Hollanda ve Danimarka tarafından başlatılmıştır. Şimdi diğer bazı müttefiklerin de katılmış olmasını memnuniyetle karşılıyorum. Bazı hazırlıklar halihazırda yapılmıştır ve eğitim mümkün olan en kısa sürede başlayacaktır. Bu şu anda gerçekleşmekte olan bir şey. Bu da F-16'ların temin edilmesini mümkün kılacaktır” dedi.

NATO-UKRAYNA KONSEYİ İLK KEZ TOPLANDI

NATO ile Ukrayna arasındaki ilişkileri üst seviyeye taşımak amacıyla kurulan NATO-Ukrayna Konseyi de ilk kez bugün Vilnius'taki NATO Liderler Zirvesi'nde toplandı. Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği toplantıda, 31 NATO ülkesinin liderinin yanı sıra Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy yer aldı.

Toplantıya başkanlık eden NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, açılıştaki konuşmasında, Ukrayna'nın NATO müttefikleriyle Konsey'de ‘eşitler’ olarak yan yana bulunduğunu söyledi. "Cesaretinizden ilham alıyoruz. Ukrayna'nın topraklarını kurtarmasını sağlamak ve Rusya'nın gelecekteki saldırganlığını caydırmak için desteğimizi sürdürmeliyiz" ifadesini kullanan Stoltenberg, "Bugün eşitler olarak bir araya geldik. Müttefikler olarak bir araya geleceğimiz günü sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

KREMLİN: G7'NİN GÜVENLİK GARANTİSİ PLANI ÇOK TEHLİKELİ

Zirve ikinci gününde devam ederken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da G7'nin Ukrayna'ya güvenlik garantileri verme planı hakkında açıklama yaparak, planın 'çok tehlikeli' olduğunu ve bunun 'Rusya'nın güvenliğine tecavüz etmek' anlamına geleceğini söyledi.

AA'nın aktardığına göre, Ukrayna’nın NATO’ya katılma olasılığına olumsuz yaklaştıklarını belirten Peskov, “Ukrayna'nın NATO'ya katılımı konusuna karşı çok olumsuz bir tavrımız var. Bu konu, bugün G7 ülkelerinin güvenlik garantisi vereceğine dair yapılan açıklama ile doğrudan bağlantılı ve bu Ukrayna ile ilgili olarak dile getiriliyor. Bunun son derece hatalı ve potansiyel olarak çok tehlikeli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini  kullandı.

ABD yönetiminin aldığı Ukrayna’ya misket bombası sevk etme kararı ve Ukrayna'nın bu bombaları Rusya’ya karşı kullanması olasılıklarını da değerlendiren Peskov, “Doğal olarak, bu tür silahların olası kullanımı ezber bozan bir nitelikte ve Rusya'yı kesinlikle buna karşılık olarak belirli adımlar atmaya zorlayacaktır" dedi.

ERDOĞAN, YUNANİSTAN, HOLLANDA VE ARNAVUTLUK LİDERLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, zirve kapsamında Vilnius'ta olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün NATO liderleriyle görüşmeler yaptı. Erdoğan, bugün, zirve marjında Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Arnavutluk Başbakanı Edi RamaArnavutluk Başbakanı Edi Rama ile bir araya geldi.

Heyetlerin de katıldığı görüşmelerde, Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç eşlik etti. (DIŞ HABERLER)