Vera Kağıt'ta işçiler grevde: 'Her şeye zam var ama maaşa yok'

Antep’te Vera Kâğıt Bobin Ambalaj işçileri, çalışma şartlarının iyileştirilmesi için grev yapıyor. İşçiler, yıllarca fabrikada çalıştıklarını ama emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.

EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca, işçilerle online görüşme yaparak desteğini bildirdi.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antep’te Vera Kâğıt Bobin Ambalaj işçileri, maaşlarının geçinmeye yetmediğini ve çalışma şartlarının ağır olduğunu belirterek 9 Ekim'de greve başladı.

5 gündür grev yapan işçiler, haklarını alana kadar eyleme devam edeceklerini söyledi. İşçilerin grevine destek veren Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca, işçilerin haklı bir direniş içinde olduğunu söyledi. 

60 İŞÇİ GREVE ÇIKTI

Artı Gerçek'ten Sinan Şahin'in haberine göre, Antep ikinci Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren Vera Kâğıt Bobin Ambalaj fabrikasındaki çalışan 60 işçi, artan enflasyon ve hayat pahalılığına karşı maaşlarına zam yapılması ve çalışma çalışma şartlarının iyileştirilmesi için 9 Ekim'de greve başladı.

İşçiler, asgari ücret düzeyinde maaş aldıklarını, yıllık izin kullanamadıklarını, fazla mesailerinin ödenmediğini anlattı. Fabrika önünde direniş başlatan işçiler, haklarını alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. OSB'de en düşük maaşı alan işçiler, servis hakkından da mahrum bırakıldı. İşçiler fazla mesai ve yıllık izin haklarının da gasp edildiğini anlattı.

Greve çıkan işçilerden Mehmet Mercan, 20 yıldır bu fabrikada çalıştığını ancak emeklerinin karşılığını alamadıkları için greve başladıklarını anlattı.

Mercan, "Aldığım maaş 12 bin 750 TL. Talebimiz, 16 bin TL. Patronumuz bunu vermek istemedi. Önce ustalara bin TL, acemilere 500 TL teklif etti, kabul etmedik. En azından piyasanın az biraz altında olsun dedik. Bunun üzerine patron verdiği teklifi de geri çekip, 'Hiçbir şey vermiyorum, eski maaşları kabul eden gelip çalışsın' dedi. Günlerdir burada sefalet içinde bekliyoruz. Hiç değilse tazminatlarımızı istiyoruz. Tazminatlar patron için çok değil ama bizim için büyük bir meblağ. Hakkımız alana kadar direneceğiz" dedi.

'OSB'DEKİ EN DÜŞÜK MAAŞI BİZ ALIYORUZ'

Fabrikanın 21 yıllık işçisi Mehmet Özbay da aldıkları maaşla geçinemediklerini dile getirdi: "Ustalar için 16 bin TL, yeni arkadaşlar için 15 bin TL maaş talep ediyoruz. Bir de asgari ücrete gelen zammın, aylığımız üzerinden hesaplanarak yansıtılmasını istiyoruz çünkü geçinemiyoruz. Benim beş çocuğum var. İkisi üniversiteye gidiyor. Dört çocuk okutuyorum. Her gün zam geliyor her şeye ama bir tek bizim maaşımıza zam gelmiyor. Şu an Organize Sanayi Bölgesi'nde en düşük maaşı biz alıyoruz. 21 yıllık emeğimin karşılığı 12 bin 700 TL."

'İKİ AYDIR YÜRÜYEREK İŞE GELİYORUM'

Üç yıldır fabrikada çalıştığını söyleyen Mehmet Ali Çürükoğlu ise yaşadığı köye servis gelmediği için iki aydır fabrikaya yürüyerek gidip geldiğini anlattı: "Sarısalkım köyünde oturuyorum. Bir saat geliş, bir saat gidiş olmak üzere günlük iki saat yürüyerek işe gidip geliyorum. Servis göndermiyorlar. Defalarca patrona bu durumumu anlattım. 'İşten çık' diyor bana. Çıkışımı verin o zaman diyorum. Tazminat vermemek için, 'kendin çık' diyorlar. Önceden fabrika servisi köye geliyordu. Ama iki aydır servisi çektiler. İşe yürüyerek gelip gidiyorum."

'16 SAAT ÇALIŞIP 8 SAATLİK ÜCRET ALIYORUM'

İşçilerden İbrahim Aksoy da hem fabrikada kötü koşullarda çalıştıklarını hem de fazla mesai ücretlerinin verilmediğini söyledi: "Bazen aralıksız 16 saat çalışıp sadece sekiz saat ücreti alıyorum. Kalan sekiz saat için de izin verip eve gönderiyorlar. Bunu da yıllık izin olarak sayıyorlar. Toplu yıllık izin kullanma yok. Yemekler düzenli ve yeterli değil. Erzak yardımı yapılmıyor. Depremde fedakarlık yapıp çalıştık. Çalışmadığımız günlerin yevmiyeleri de bizden kesildi. Mesai ücretlerimiz verilmiyor. Biz patron için fedakarlık yapıyoruz, fazla mesai yapıyoruz, karşılığında daha çok hakkımız yeniyor."

'İŞÇİLERİN YANINDAYIZ'

Ankara'da bulunan Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca da işçilerle online olarak görüşerek sorunlarını ve taleplerini dinledi. 

İşçilerin direnişine sonuna kadar destek vereceklerini belirten Karaca, şunları söyledi: "Bugün hayatlarını geçindirebilmek için, çocuklarını okutabilmek için, evinin kirasını ödeyebilmek için ambalaj işçileri küçük bir miktar zam istediler. Yoksulluk sınırının 40 bin TL'yi aştığı bu koşullarda 16 bin TL işçilerin elbette hakkıdır. Bu patronların ödeyemeceği bir rakam değil. Siz o patronlara çok daha fazlasını kazandırıyorsunuz. Bu haklı bir direniş. İnsanca bir yaşam için direnen Vera Ambalaj işçilerinin yanındayız."