YAZARLAR

'Ucube Sanat' savaşçısı mesaide

Görüldüğü üzere bir savaş var ortada. Şehrin tarihi, kültürel, manevi mirasını kuşanan bir yerde olmayacak işler… LGBT salyangozu! Gerçi “bu konuda hassasiyet taşıyan”, “vicdanları yaralanan”, “rahatsız edilen” herkesin, kimler olduğuna ilişkin herhangi bir işaret, bir özne, kurum yok ortada. 10 ay 10 gündür yok üstelik ama Eğitim Bir Sen 1 No’lu Şube ve başkanı demek, herkes demektir. Herkes ve yukarıdaki her şeyi kuşanan “sivil”, aynı zamanda onları temsil eden “devlet” demektir herkes.

Bu sefer Odunpazarı’nda sahne aldı kültür sanat müşahit / mücahitleri.

Hayli gecikmeli harekete geçtiler. Ama şimşek hızıyla sonuca gittiler. Tek kişinin “LGBT içerikli ucubeleri sanat ve modernizm adı altında topluma dayatamazsınız” demesi yetti. Aynı gün içinde, altı saate kalmadan dayatmaya son verildi; sergi kapatıldı.

Tek kişide somutlaşan sivil toplumun gücü kendini gösterdi bir kez daha.

Biraz gaflet, biraz mecburi mesainin yarattığı işgal; milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerektirdiği parti görevleri, hayli geciktirmişti müşahit / mücahitleri. Pek affedilecek, ihmal edilecek cinsten bir gecikme değil: Tam 10 ay, 10 gün!

7 Eylül 2022’den beri binlerce insan Yas ve Haz’la zehirlenmişti Eskişehir Odunpazarı’nda. Telafisi mümkün mü?

Pek kolay değil.

Eğitim-Bir-Sen Eskişehir 1 No’lu Şube Başkanı İbrahim Akar’a bakarsanız durum vahim:

"Odunpazarı Modern Sanat Müzesinde ‘Yas ve Haz’ adlı sergide herhangi bir yaş sınırlaması olmaksızın LGBT, toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsiyet değiştirme ameliyatları gibi konuları içeren görüntü ve simgelerle dolu bir sergi açılmış ve hali hazırda da umuma açık halde ziyaretçi kabul etmeye devam etmektedir."

Ne zaman yapıyor bu tespiti?

18 Temmuz 2023 Salı günü, öğle saatlerinde.

Başkan Akar, kendi sosyal medya hesabından saat 13.30’da yayınlıyor açıklamayı, sendika hesabında üç dakika sonra Akar’dan naklen giriyor haber. Medya Midas internet sitesi sendikadan alıp 14.05’de veriyor Akar’ın açıklamasını, esgazete.com da 16.08’de.

Sendika kendi servis ettiği, daha doğrusu şube başkanının kişisel hesabından naklen yayınladığı basın açıklamasının internet medyasındaki tekrarlarını yine kendi sosyal medya hesabından duyuruyor. Tamamı merkezden kumandalı “enformasyon”. Siteler sadece başlıkları değiştiriyor. Biri İbrahim Akar'dan tepki: Türk aile yapısına uygun bir sergi değil” başlığıyla veriyor açıklamayı, diğeri “Modern Sanat Müzesi’ne LGBT tepkisi” diyor. Gerisi noktası, virgülü, yazım yanlışlarıyla aynı.

TEK KİŞİLİK STEREOTİP STK ÇALIŞMASI

Tek bir metin, tek bir söz var ortada. Başkanın kendi hesabından yayımladığı açıklamada sergi için “Toplumun değer yargılarılarıyla bağdaşmamaktadır” yazılmış. Sendika ve diğer iki haber sitesinin kopyala-yapıştır haberinde “yargılarılarıyla” olduğu gibi duruyor.

310 günlük gecikmenin yarattığı telaştan olsa gerek.

Sahadaki müşahitler, raportörlük görevini ihmal etmiş. İktidar destekli ve destekçisi Eğitimciler Birliği Sendikası Eskişehir 1 No’lu Şube Başkanı da haliyle “sorumluluk sahibi STK temsilciliği” görevini geciktirmiş. 7 Eylül 2022’de açılan, kendisine gelen rapora göre “LGBT, toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsiyet değiştirme ameliyatları gibi konuları içeren görüntü ve simgelerle dolu” Yas ve Haz sergisini tam 10 ay 10 gün sonra ihbar ediyor: “hali hazırda da umuma açık halde ziyaretçi kabul etmeye devam etmektedir” diyerek.

Hem de nerede?

Tabii ki en başta vurgulanıyor, açıklama o vurguyla başlıyor: “Tarihi Odunpazarı bölgesinde yer alan Odunpazarı Modern Sanat Müzesinde.”

Milli Eğitim Bakanlığı mensubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni, sendika başkanı, değerli eğitimcimizin Türkçeyle biraz sıkıntısı var. Odunpazarı Modern Sanat Müzesi özel isim, “Müzesi’nde” yazılması gerekiyor. Ama geçelim bunu. Etkili, yetkili, sorumlu bir STK temsilcisi o. Bir ’  kesme işaretinin lafı olmaz. Dediğim gibi aceleden.

Akar’ın “Tarihi Odunpazarı bölgesi” vurgusu önemli. Artİstanbul Feshane’ye saldıran benzeşlerinin “Tarihi Eyüpsultan bölgesi” vurgusu gibi, mekâna maneviyat – kutsiyet yüklemek gerekiyor: Boşa konuşmuyoruz!

Birbirini bütünleyen iki boyutu var mekân kutsamasının. Öncelikle, “buralar bizden sorulur” diyorsunuz. Somut anlamıyla “kurtarılmış bölge”. Ve onunla birlikte gelen, 2 Temmuz Sivas örneğinde “kıyam” hareketine dönüşen “Müslüman mahallesinde salyangoz” sendromunu dillendiriyor, uyarınızı yapmış oluyorsunuz.

***

Dönelim Odunpazarı’na. Başkan Akar devam ediyor:

Bu sergi sadece Eskişehir’liler tarafından değil şehrimize dışardan gelen yerli ve yabancı turistler tarafından her gün ziyaret edilmektedir.

"Geleneksel Türk aile yapısını ve toplum ahlakını ifsat eden böylesi ahlaka mugayir bir sergiyi sanat ve modernizm adı altında sunmak ne bu toplumun kültürü, ne de ahlak anlayışına uygun değildir. Toplumun değer yargılarıyla bağdaşmamaktadır."

Tam bu noktada yer – mekân vurgusunu yeniden anımsatmak gerekiyor:

"Şehrimizin tarihi, kültürel ve manevi mirasını kuşanmış Odunpazarı bölgesinde böylesine bir serginin açılması bizler gibi bu konuda hassasiyet taşıyan herkesi rahatsız etmiş ve vicdanları yaralamıştır."

HERKES ADINA KONUŞUYORUZ

Görüldüğü üzere bir savaş var ortada. Şehrin tarihi, kültürel, manevi mirasını kuşanan bir yerde olmayacak işler… LGBT salyangozu!

Gerçi “bu konuda hassasiyet taşıyan”, “vicdanları yaralanan”, “rahatsız edilen” herkesin, kimler olduğuna ilişkin herhangi bir işaret, bir özne, kurum yok ortada. 10 ay 10 gündür yok üstelik ama Eğitim Bir Sen 1 No’lu Şube ve başkanı demek, herkes demektir. Herkes ve yukarıdaki her şeyi kuşanan “sivil”, aynı zamanda onları temsil eden “devlet” demektir herkes.

NETİCE VE TALEP

“Böylesi pespaye bir serginin açılmasını kınıyor,” herkesin temsilcisi Başkan, “müze yetkilileri başta olmak üzere” ilgilileri “hassas ve duyarlı olmaya davet ediyor, bu hassasiyeti taşıyan tüm kesimler adına bu serginin ivedilikle son bulmasını istiyor”.

Yoksa?

"Sergi faaliyetlerine son verilmediği takdirde OMM Müzesi önünde bu konuya bizler gibi duyarlı tüm Stklar olarak bir basın açıklaması yaparak bu sergiyi kınayacağımızı tüm kamuoyuna beyan ediyorum."

Gerisini siz düşünün artık.

TARİHSEL UTANÇ – YEREL BAŞARI

Gereği düşünüldü:

1 – 18 Temmuz tarihli basın açıklaması, kendisi de bir STK olan Odunpazarı Modern Müze ve kültür – sanat dünyası için tarihsel bir utanç doğurdu. Müzenin sitesinde serginin kapanışı 30 Temmuz olarak görünüyor.

Ancak yine aynı sitede 18 Temmuz’da kapandığı ilan ediliyor. 

2 – Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü için de aynı utanç geçerli. 10 aydır uyuyan müdürlük aynı gün sergi için soruşturma başlatıyor. Talimatlı!

3 – Eğitim Bir Sen başarısını kutluyor. Başkanı Akar yine sosyal medyadan zaferini duyuruyor: TEPKİMİZ VE ÇAĞRIMIZ KARŞILIĞINI BULDU UCUBE SERGİ KAPATILDI

4 – Söz konu internet sitelerinden birinde aynı günün gecesi Akar’ın yeni görevi duyuruluyor: Kendisi aynı zamanda Memur-Sen Eskişehir İl Temsilciliği’ne de seçilmiştir. 

Tek kişilik STK ordusunun başarılarının devamı gelecektir, biliyoruz. Ötekilerin utancı ayrı bahis.