Tutuklu Rus muhalif Navalni 17 gündür 'kayıp': 'Zamanlaması tesadüf değil'

Rusya'nın eski enerji bakan yardımcısı Milov, Rusya'da mart ayındaki seçimlere ve Putin'in yeniden aday olduğuna işaret ederek Navalni'nin 'kayıp' olmasının tesadüf olmadığını savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ekibi, ülke içinde başka bir hapishaneye sevk edildiği açıklanan siyasetçinin 17 gündür 'kayıp' olduğunu bildirdi. Ekibinden yapılan açıklamada, "Aleksey'in bugün iki davasının görülmesi gerekiyordu. Yine görüşmelere getirilmedi. Navalni şimdiye kadar hiç bu kadar uzun süre gizlenmemişti" denildi.

CNN International'ın haberine göre, Telegram'dan açıklama yapan Navalni'nin ekibi, 22 Aralık Cuma günü iki duruşmaya video konferans yöntemiyle katılması gereken tutuklu siyasetçinin bu iki duruşmaya da katılmadığını duyurdu. Ekip, Navalni'nin yeriyle ilgili bilgi talebini yineleyerek, siyasetçinin mevcut konumu ya da durumu hakkında güvenilir ve tam detay verecek kişilere kripto para ödülü taahhüdünde bulundu. 

ESKİ BAKAN YARDIMCISI: TESADÜF DEĞİL

Daha önce Rusya'nın hapishane servisinden yapılan açıklamada, Aleksey Navalni'nin ülkenin başka bir bölgesinde bulunan yeni bir hapishaneye sevk edildiği, oraya ulaştığında yasalara uygun bir biçimde bu durum hakkında bildirim yapılacağı belirtilmişti. Reuters ise Rusya'da demiryolu ile yapılan tutuklu sevklerinin haftalar sürebildiğini aktarmııştı.

Navalni'nin 'kaybolması' hakkında CNN'e demeç veren Rusya'nın eski enerji bakanı yardımcısı ve Navalni'nin danışmanlarından Vladimir Milov, Navalni'nin kaybolmasının zamanlamasının 'tesadüf olmadığını' savundu. Milov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in mart ayında yapılacak seçimlerde yeniden aday olduğunu hatırlattı.

'BAZI CEZA İNFAZ KURUMLARI BİLGİ TALEPLERİMİZE YANIT VERDİ'

Milov, açıklamasında, "Bence bu, kasıtlı bir taktik. Navalni'nin düzmece devlet başkanlığı seçimlerinin duyurulduğu ve Putin'in yeniden seçimlerde yarışacağını açıkladığı anda kaybolması tesadüf değil" ifadelerini kullandı. Putin'in 'yıldırma ve toplum üzerinde baskı yoluyla bir dönem daha Kremlin'de kalmak istediğini göstermeye çok istekli olduğunu' savunan Milov, bunun 'tüm muhalif güçlere yönelik bir şantaj olduğunun açık olduğunu' söyledi.

Navalni'nin yeriyle ilgili şimdiye kadar yanıt alamadıklarını aktaran Milov, kendisinin ve birlikte çalıştığı kişilerin Navalni'nin yeriyle ilgili ülkedeki ceza infaz kurumlarına resmi ve yazılı talepte bulunmaları gerektiğini, bunun 'sıkıcı' ve 'zaman ve çaba kaybı yaratan' bir süreç olduğunu belirtti. Milov, bu süreçte bazı kurumlardan yanıt alabildiklerini, Navalni'nin bu kurumlarda olmadığının kendilerine bildirildiğini anlattı. 

47 yaşındaki Navalni, 2021 yılında cezaevine gönderilmişti. Ağustos ayında 'aşırılık yanlısı faaliyetler yürüterek kamu güvenliğine zarar veren bir örgüt kurmak'la suçlamasıyla 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. (DIŞ HABERLER)