Sözcüsü açıkladı: Tutuklu Rus muhalif Navalni'nin yeri hâlâ bilinmiyor

Rus muhalif Aleksey Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmysh, hapishane yetkililerinin Navalni'nin tutulduğu ceza kolonisinden ayrıldığını söylediğini ancak yerinin halen bilinmediğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalni'nin avukatlarından Vyacheslav Gimadi ve sözcüsü Kira Yarmysh, Navalni'nin yerinin halen bilinmediğini açıkladı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, 11 buçuk yıllık hapis cezasının infazı için ceza kolonisinde tutulan ve ağustosta 19 yıl hapis cezasına daha çarptırılan Navalni'nin avukatları, müvekkillerinden 6 Aralık'tan bu yana haber alamadıklarını söyledi.

Rusya hapishane sistemindeki 'en sert' hapishane olarak değerlendirilen 'özel rejim kolonisine' transfer edilmesi beklenirken kendisinden haber alınamadığı açıklanan Navalni'nin durumuna ilişkin konuşan avukat Gimadi, hapishane yetkililerinin cuma günü mahkemede yaptığı açıklamada, Navalni'nin Melekhovo'daki ceza kolonisinden ayrıldığını söylediğini ama nereye götürüldüğünü belirtmediğini aktardı.

RUS YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA

Aleksey Navalni'nin sözcüsü Yarmysh de "Nereye götürüldüğü bilinmiyor" diyerek bu bilgiyi teyit etti. Yarmysh, avukatlara verilen bilgide, Navalni'nin 11 Aralık'ta IK-6 ceza kolonisinden ayrıldığının belirtildiğini söyledi. Yarmysh, "Avukatların 6 Aralık'tan bu yana Aleksey'i görmediğini size hatırlatmak isterim. Eğer Aleksey IK-6'da ise neden onunla görüşmelerine izin verilmedi bilmiyoruz" açıklamasında bulundu. 

Öte yandan, Rusya'nın hapishane servisi, Aleksey Navalni'nin ülkenin başka bir bölgesinde bulunan yeni bir hapishaneye sevk edildiğini, oraya ulaştığında yasalara uygun bir biçimde bu durum hakkında bildirim yapılacağını açıkladı. Reuters, Rusya'da demiryolu ile yapılan tutuklu sevklerinin haftalar sürebildiği bilgisini verdi.

12 Aralık Çarşamba günü de bir açıklama yapan Navalni’nin sözcüsü Kira Yarmysh, “Ne yazık ki kendisinin durumu hakkında henüz bir şey bilmiyoruz. Bugün avukatlarının Aleksey’i göremediği altıncı gün” diye konuşmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller Washington'ın Navalni'nin sağlığı konusunda derin endişe duyduğunu dile getirmiş, söz konusu iddialara Kremlin'den yanıt gelmişti.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Yasa uyarınca suçlu bulunan ve cezasını çekmekte olan bir mahkumdan söz ediyoruz” diyerek ABD de dahil olmak üzere herhangi bir müdahalenin Moskova tarafından 'kabul edilemez' olarak değerlendirildiği söylemişti.

47 yaşındaki Navalni, 2021 yılında cezaevine gönderilmişti. Ağustos ayında 'aşırılık yanlısı faaliyetler yürüterek kamu güvenliğine zarar veren bir örgüt kurmak'la suçlamasıyla 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. (DIŞ HABERLER)