Putin'e rakip olmuştu: 'Duntsova'nın seçimlerde aday olması engellendi'

Rusya'da devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıklayan Yekaterina Duntsova'nın başvurusunu görüşen Merkezi Seçim Komisyonu, oy birliği ile adaylığını reddetme kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'da mart ayında yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacağı açıklanan gazeteci ve yerel siyasetçi Yekaterina Duntsova'nın seçimlerde aday olmasının engellendiği açıklandı. Açıklamayı, Duntsova'nın seçim kampanyası ekibi yaptı.

Reuters'ın aktardığına göre, Telegram kanalından açıklama yapan Duntsova'nın kampanya ekibi, siyasetçinin aday olabilmek için yaptığı başvurudaki 'hatalar' sebebiyle aday olmasının engellendiğini söyledi. Duntsova, 15-17 Mart 2024'te yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerinde Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı yarışacak 15 isimden biriydi.

KOMİSYON OY BİRLİĞİ İLE ADAYLIĞINA İZİN VERMEME KARARI ALDI

Söz konusu adım, Duntsova'nın 'aday' olarak kayıt yaptırmak için seçim komisyonuna başvurmasından 3 gün sonra geldi. Ukrayna'daki savaşı bitirme ve siyasi tutukluları serbest bırakma taahhüdünde bulunan siyasetçinin başvurusu Merkezi Seçim Komisyonu'nda görüşüldü. Komisyon oy birliği ile adaylığına izin vermeme kararı aldı. 

OCAK SONUNA KADAR 300 BİN İMZA TOPLAMASI GEREKİYORDU

Moscow Times'ın haberine göre, gazeteci ve Tver bölgesinden yerel bir siyasetçi olan Duntsova'nın adaylığı sonrasında kendisine adaylığının 'Kremlin tarafından onaylandığı' suçlaması yöneltilmiş, Duntsova bu iddiaları reddetmişti. Kampanya ekibi, 17 Aralık Pazar günü Telegram kanalından yaptığı açıklamada, "Bugün, seçim kampanyamızın resmi başlangıcı" ifadelerini kullanmıştı. Kendisini 'barışa' adamış bir kadın siyasetçi olarak tanımlayan Duntsova'nın, ocak sonuna kadar 300 bin imza toplaması gerekiyordu.

Duntsova'nın adaylığına ilişkin toplantının yapılacağı yerin polis müdahalesi ihtimaline karşı son ana kadar gizli tutulduğu, fakat etkinlik sırasında elektriklerin beklenmedik bir şekilde kesildiği belirtilmiş, kampanya ekibi, "Bu küçük saçmalıklar muhtemelen devam edecek, bunların üstesinden birlikte geleceğiz" açıklamasını yapmıştı.

Kadın örgütü Myagkaya Sila'nın (Yumuşak Güç) açıklamasına göre, Duntsova'nın destekçilerinden biri, aday gösterme etkinliğinden dönüşte Sibirya'daki Krasnoyarsk kentinde gözaltına alınmıştı. Aynı zamanda Myagkaya Sila'nın üyesi olan destekçinin bir polis memuru hakkında 'haksız yere' şikayette bulunmakla suçlandığı belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)