Kozak halkı altın madeni istemiyor

Kozak halkının altın madeni ocağını kapatmak için verdiği mücadele devam ediyor. Bölge halkı ve yaşam savunucuları, altın madeni rezervi arama için verilen olumlu ÇED raporuna tepkilerini Bergama Kaymakamlığı önünde yaptıkları eylemle dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'in Bergama ilçesindeki Ovacık Mahallesi'nde altın madeninin kapatılması için yıllardır mücadele veren bölge halkı ve yaşam savunucuları şimdi de Kozak Yaylası için mücadele başlattı. Ovacık’taki madene rezerv sağlamak için Kozak Yaylası’nda açılması planlanan madene karşı toplanan imzalar Bergama Kaymakamlığı’na ulaştırıldı. Toplanan imzalara rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kozak Yaylası'nda kurulmak istenen açık maden ocağı projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) için olumlu karar verdi.

PROJENİN KABUL EDİLMESİ İÇİN ALAN DEĞİŞİKLİĞİ

Ovacık Mahallesi'nde faal olan altın madeni işletmesine rezerv sağlamak için, 'Yerlitahtacı'da altın madeni açık ocak işletmeciliği projesinin' hayata geçirilmesi planlanmıştı. Projeye 2009 yılında verilen 'ÇED olumlu' kararı, geçen yıl iptal edilmişti. Karar, Danıştay tarafından da onanarak kesinleşmiş oldu. Mahkemenin kararının ardından, aynı proje için alan değişikliğine gidildi. İlçenin kırsal mahallelerinden biri olan Kapukaya'da, Ovacık'taki altın madeni işletmesine rezerv sağlamak amacıyla; altın, gümüş, bakır madeni açık ocak işletmesi projesi için ÇED başvurusunda bulunuldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulan dosya, İnceleme Değerlendirme Komisyonu'nda (İDK) görüşüldükten sonra, ÇED olumlu kararı verildi.

ÇED OLUMLU RAPORUNA TEPKİLER

Tarihi mirası ve kültürel zenginlikleri ile dikkat çeken ve 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 'Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı' olarak giren Bergama için verilen onay, bölge halkı ile çevrecilerin tepkisine yol açtı. Kozak Yukarıbey Çevre Derneği, Bergama Çevre Platformu, Kozaklı muhtarlar ve yöre halkı, kararın ardından Bergama Kaymakamlığı önünde toplandı. Vatandaşlar, yargı kararının bir an önce uygulanmasını ve altın madeninin kapatılmasını istedi.

Birgün'de yer alan haberde, topluluk adına yapılan basın açıklamasını okuyan Kozak Yukarıbey Çevre Derneği Sözcüsü Tuncay Öztürk'in ifadelerin yer verildi: "Bayramı bize zehir edenleri lanetliyoruz. Kozak Kapukaya ve Yukarıbey'de altın madenine izin verilmiştir. Kapukaya'da 4 bin 325 tane çam ağacı kesilecektir. Bu ağaç katliamına 'dur' demek için itiraz ediyoruz. Ovacık'ta mahkeme kararı uygulanmıyor. Maden kapatılmadığı için şirket gözünü Kozak Yaylası'na dikmiştir. Bir ağaç kolay mı yetişiyor. Gözünü altın hırsı bürümüş şirket, Kozak Yaylası'nı yok etmek istiyor. Buna karşı susmayacağız. Çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceği için anayasanın 56'ncı maddesindeki doğayı koruma görevimizi sonuna kadar savunacağız. Kapukaya maden sahası içinde Bergama'yı besleyen içme suyu kaynaklarımız tehlike altındadır. Cennet vatanımız Kozak'ı dedelerimizden aldığımız gibi yemyeşil olarak torunlarımıza bırakmak suçsa biz suç işliyoruz."

‘SUYUMUZA SAHİP ÇIKIYORUZ’

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise, "Anayasa'nın 56'ncı maddesinin bize vermiş olduğu haklar var. Biz bugün burada yaşadığımız Kozak Yaylası'nı, Kapukaya'yı korumak ve Bergama'nın içme suyuna sahip çıkmak için ilk adımımızı atmış bulunuyoruz. Bu bizim anayasal hakkımız. Bundan sonra Kozak'tan ellerini çekinceye kadar bu mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.

'FISTIK AĞAÇLARIMIZ VERİMİNİ KAYBEDİYOR'

Mücadelenin simge isimlerinden 65 yaşındaki Nezihe Solak da, "Ovacık altın madeninin kapatılmasını istiyoruz. Sularımızı zehir ettiler. Domates ekilmiyor. Fıstık ağaçlarımız verimini kaybetti. Biz ne yapacağız" dedi.

Yapılan açıklamaların ardından İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yazılan dilekçeler, Bergama Kaymakamlığı'na teslim edildi.