TTB: Bir gecede ne değişti de 'vaka'ların tamamı mı hastalandı?

TTB, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Her vaka hasta değildir" sözlerine tepki gösterdi. Temmuz ayında korona virüsü tablosunda yapılan değişikliğin hatırlatıldığı açıklamada, "Tıp biliminde vaka ile hasta aynı şeyi ifade eder. Madem 'vaka' ve 'hasta' farklı şeyler, bir gecede ne değişti de 'vaka'ların tamamı mı hastalandı?" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Her vaka hasta değildir. Bizim verdiğimiz günlük hasta sayısı" açıklamasını eleştirdi.

TTB'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın günlük olarak açıkladığı korona virüsü (Covid-19) tablosundaki "vaka sayısı" kısmının, 29 Temmuz'da "hasta sayısı" olarak değiştirildiği hatırlatıldı. 

'VAKA İLE HASTA AYNI ŞEYİ İFADE EDER'

Açıklamada, "Tıp biliminde Vaka ile Hasta aynı şeyi ifade eder. Sağlığımız ve aklımızla oynamayın! 28 Temmuz'da 963 VAKA, 29 Temmuz'da 942 HASTA açıkladınız. Madem 'Vaka' ve 'Hasta' farklı şeyler, bir gecede ne değişti de 'VAKA'ların tamamı mı HASTALANDI?" ifadeleri kullanıldı. 

NE OLMUŞTU?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Eylül'de düzenlediği basın toplantısında, virüs testi pozitif çıkan herkesin "hasta" olarak adlandırılmadığını söylemişti. 

Koca, "Her vaka hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor. Testi pozitif çıkmış herkesi ifade eden vaka kelimesi ile hasta kelimesinin anlamı aynı değildir. Bizim verdiğimiz günlük hasta sayısı. Zaten 29 Temmuz'dan itibaren de günlük hasta sayısı olarak verdik" demişti. 

Koca'nın açıklamasının ardından İngiltere, 1 Ekim'de Türkiye'yi tekrar karantina uygulanacak ülkeler listesine aldı. 

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, "Türkiye'yi listeden çıkarıyoruz çünkü Türkiye'nin Sağlık Bakanlığı, Covid-19 vakalarını gibi uluslararası örgütlerin tanımından farklı şekilde tanımlıyor" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)