Trump, Kongre baskını ile ilgili 'sorumluluğu olduğunu' söylemiş

ABD'li Cumhuriyetçi vekil McCarthy'nin basına sızan eski bir telefon konuşmasında, Donald Trump'ın Kongre baskını konusunda 'biraz sorumluluğu olduğunu' söylediği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçilerin lideri Kevin McCarthy'nin, 6 Ocak 2021 düzenlenen Kongre baskınına ilişkin bir grup Cumhuriyetçi milletvekili ile yaptığı özel bir konuşmanın ses kaydı ortaya çıktı. The New York Times tarafından paylaşılan ses kaydına göre, McCarthy, eski ABD başkanı Donald Trump'ın kendisine Kongre baskını ile ilgili “biraz sorumluluğu olduğunu” itiraf ettiğini söyledi.

TRUMP'IN İSTİFA ETMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEMİŞ

McCarthy'in 11 Ocak 2021'de yaptığı telefon görüşmesinde, Cumhuriyetçi milletvekillerine, “Bugün kendisine [Trump'a] şu şekilde sordum, 'Olanlar ile ilgili sorumluluk duyuyor musunuz? Olanlar ile ilgili kötü hissediyor musunuz?' Bana olanlar için biraz sorumluluk aldığını ve bunu kabul etmesi gerektiğini söyledi” dediği aktarıldı.

The New York Times'ın paylaştığı diğer bir ses kaydında, McCarthy'nin başka bir grup Cumhuriyetçi milletvekiline, Kongre baskını sonrası Trump'ın istifa etmesi gerektiğini söylediği duyuluyor. 10 Ocak 2021 tarihinde gerçekleştiği belirtilen telefon konuşmasında, bir Cumhuriyetçi milletvekili McCarthy'ye Trump'ın istifa edip etmeyeceğini soruyor. McCarthy ise, “İçimden gelen ses hayır diyor. Bu konuşmayı kendisi ile bu akşam yapmayı ciddi ciddi düşünüyorum...Tavsiyem istifa etmesi olur” sözleriyle cevap veriyor.

Trump ve McCarthy, ses kayıtlarının paylaşılması ile bir yorum yapmazken, Washington Post gazetesi iki politikacının konu ile ilgili konuştuğunu söyledi.

BASKINDA 5 KİŞİ VEFAT ETMİŞTİ 

Kongre baskınının üzerinden 1 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen, ABD kamuoyu halen baskını tartışmaya devam ediyor. ABD'de aşırı sağcı gruplar ve Trump destekçileri 6 Ocak 2021'de, 3 Kasım 2020 seçiminin sonuçlarının onaylanması için oturumun yapıldığı Kongre binasını basmıştı.

Saatler süren baskında biri polis beş kişi vefat etmiş, olayların ardından dört polis memuru intihar etmişti. Baskın nedeniyle halkı isyana teşvikten azil istemiyle yargılanan Trump, Senato'daki oylamada aklanmıştı. (DIŞ HABERLER)