Trabzonspor’da teknik direktör değişimi kötü gidişatı engeller mi?

Trabzonspor, şampiyonluk yarışının 10 puan gerisine düştü. Bordo-mavili takımın kötü gidişatını değerlendiren ve camiayı yakından takip eden isimlere göre sorunun kaynağı plansızlık...

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Trabzonspor'da 38 yıl sonra gelen şampiyonluk kupasının ardından bu sezon alınan istikrarsız sonuçlar tartışılıyor.

Bordo-mavili takımın kötü gidişatını değerlendiren Trabzonspor'un eski asbaşkanı Hayrettin Hacısalihoğlu, Trabzonspor eski teknik direktörü Sadi Tekelioğlu, Trabzonsporlu eski futbolcu Erman Özgür ve Taka gazetesi spor yazarı Servet Özkara, teknik direktör değişiminin çare olmayacağını dile getirirken yanlış kadro yapılanmasının alınan başarısız sonuçlarda etkili olduğunu ifade ediyor.

17 MAÇTA 29 PUAN

Geçtiğimiz sezonun şampiyonu Trabzonspor, bu yıl beklentilerin çok uzağında kaldı. Sezona Süper Kupa'yı kazanarak başlayan bordo-mavili takım, Şampiyonlar Ligi’nin ön eleme turunda elenerek Avrupa’ya veda etti. UEFA Avrupa Süper Ligi’nde de topladığı 9 puanla gruptan çıkamadı ve UEFA Konferans Ligi’ne kaldı.

Trabzonspor için Süper Lig'de de işler istediği gibi gitmedi. İstikrarsız bir görüntü sergileyen takımda teknik direktör Abdullah Avcı, Dünya Kupası'nın oynandığı kasım ayını işaret ederek 'takımın yükselişe geçeceğini' söylese de bordo-mavililer yine ivme kazanamadı.

Lig arasından sonra 15'inci haftada Fenerbahçe'yi 2-0 mağlup ederek liderlik koltuğundan indiren Trabzonspor, 16'ncı haftada deplasmanda Karagümrük'e 4-1 mağlup oldu. 17'nci haftada Giresunspor'u sahasında 3-0 mağlup ederek moral bulan bordo-mavili takım, son olarak 18'nci haftada Alanyaspor deplasmanında aldığı 5-0'lık mağlubiyetle şampiyonluk yarışından oldukça uzaklaştı. Trabzonspor 17 maç sonunda 29 puanda kalarak, lider Galatasaray'ın 10 puan gerisinde 6'ncı sırada yer aldı.

Trabzonspor taraftarları, teknik direktör Abdullah Avcı'nın evinin önüne giderek desteğini gösterdi. 

TARAFTARLAR AVCI'NIN EVİNİN ÖNÜNDE TOPLANIP DESTEK VERDİ

Trabzonspor'da alınan kötü sonuçların ardından teknik direktör Abdullah Avcı'nın takımdaki geleceği de tartışma konusu oldu. 5-0'lık mağlubiyetin ardından, "Kendi adıma değerlendirme yapacağım" sözleri ‘istifa gelebilir’ yorumlarına neden olan Avcı ile ilgili Trabzonspor yönetimi devam kararı verdi. 10 Aralık akşamı da Trabzonsporlu taraftarlar Abdullah Avcı'nın Yalıncak Mahallesi'nde yaşadığı evin önüne giderek teknik direktöre destek verdi.

Avcı’ya destek için gelen bir taraftar, “Geçen sene sezon başında bizden destek ve sabır istedin. Fırtınalı denize geldin. Biz de seninle beraberiz. Burayı bırakıp kimseye, hiçbir yere gitmeye gerek yok. Her sene kupa alacağız diye bir şey yok. Biz bu takımı galibiyetlerle sevmedik. Bizi bırakıp hiçbir yere gitme hocam” sözleriyle seslendi. Evinin balkonundan taraftarları selamlayan Avcı, "Ayağınıza sağlık, ben de sizi seviyorum. Duygularınız, destekleriniz için teşekkür ederim. Mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.

Abdullah Avcı, evinin balkonuna çıkarak desteğe gelen taraftarlara teşekkür etti. 

‘BÜTÇEYE GÖRE HAREKET EDİLMİYOR’

Geçtiğimiz yıllarda teknik direktör konusunda istikrarsızlık yaşayan bordo-mavili kulüpte camia, hoca değişikliğinin çözüm olacağını düşünmüyor. Geçtiğimiz yıl şampiyon olan kadrodan 13 oyuncunun değişmesinin, başarısız sonuçlardaki en önemli sebep olduğu ileri sürülüyor.

Trabzonspor'un eski asbaşkanı Hayrettin Hacısalihoğlu, çok fazla yeni oyuncu transferinin uyum sorununa yol açtığını söyledi. Bu sezon şanssızlıkların da Trabzonspor'un başarısını etkilediğini kaydeden Hacısalihoğlu, 5-0'lık mağlubiyette kaleye gelen 6 şutun 5'inin gol olmasına dikkat çekti. Rekabet ve kadro istikrarının birlikte düşünülmesi gerektiğini belirten Hacısalihoğlu, "Aynı mevkide oyuncu çok olunca, beklenti yüksek oluyor. Fazla alternatif rekabet olarak düşünülse de kadro istikrarını olumsuz da etkiliyor" dedi.

Hacısalihoğlu, Türkiye'de kulüplerin mali yapısını aşan transfer politikalarıyla istikrarın yakalamasının zor olduğunu ifade etti. Başarısızlığın, teknik direktör değişikliği ile çözülemeyeceğini kaydeden Hacısalihoğlu, "Bir kulüpte ekonomik olarak durumlar kötüyse, kadronuz çok güçlü de olsa bu uzun vade sürdürülemez. Ama bir takımın bütçesi uygun, kadrosu çok yeterli olmasa da uzun vadede onu düzeltmek mümkündür. Türkiye'de bunun tam tersi bir politika uygulanıyor. Ben sadece Trabzonspor'un değil, Türkiye'de hiçbir kulübün transfer politikasını doğru bulmuyorum" ifadelerini kullandı.

Trabzonspor'un eski asbaşkanı Hayrettin Hacısalihoğlu
‘ABDULLAH AVCI KAYBEDİLMEMELİ’

Eski Trabzonsporlu futbolcu ve spor yorumcusu Erman Özgür, bordo-mavili takımı en çok yaşadığı kötü gidişatta, sakatlıkların ve önemli oyuncuların kaybının etkili olduğunu düşünüyor. Son yıllarda şampiyon olan takımların, daha sonraki sezonda yarıştan uzak kaldığını hatırlatan Özgür, "Bu tip düşüşler, istikrarsızlıklar normaldir. Nwakaeme ve Cornelius'un takımda tutulamaması, Visca ve Dorukhan'ın sakatlığı, Hamşik'in yerine benzeri oyuncu bulunamaması... Bunlar Abdullah hocanın suçu değil. Burada eleştirileri paylaştırmak lazım. Nasıl ki şampiyonlukta hem hocanın hem yönetimin hem de oyuncu grubunun hakkını verdik, eleştiride de paylaştırmak lazım" diye konuştu.

Özgür, Trabzonspor'un teknik direktör değişikliklerinden çok çektiğini ve 38 yıl sonra gelen şampiyonluğun ardından Abdullah Avcı'yı elinden kaçırmaması gerektiğini vurguladı. Abdullah Avcı'nın iki ya da üç maçla tartışmaya açılmasının doğru olmadığını kaydeden Özgür, "Abdullah hoca Trabzonspor'a 38 yıl sonra şampiyonluk kupasını kazandırdı. 2 Süper Kupa kaldırdı. Büyük maçlarda iyi sonuçlar aldı. Hamleleri, oyuncu seçimleri eleştirilir ama büyük resme baktığınızda tartışmaya açamazsınız. Büyük takım teknik direktörü bulmak hiç kolay değil. Beşiktaş, Valerian İsmael'le bulamadı mesela. Yeni isimlere gitmek, maceralara atılmak… Abdullah hoca varken bana Trabzonspor adına hoş gelmiyor" dedi.

‘ŞAMPİYONLUK YERİNE İLK 3 HEDEFLENMELİ’

Trabzonspor'un bu sezon hedeflerini revize ederek gelecek sezonu planlayabileceğini ifade eden Özgür şunları söyledi: "Abdullah hoca geldiğinde takım dipteydi, krizi fırsata çevirdi. Yeni sezon planlamasını yaptı, transferlerini erken bitirdi ve şampiyonluğa erkenden ulaştı. Şu anda da aynısı yapılmalı. Bu sezon Trabzonspor misyonunu değiştirmeli, şampiyonluk yerine ilk üç hedeflenmeli. Avrupa Konfederasyon Ligi daha öncelikli olmalı, Türkiye Kupası kazanılmalı. Gelecek sezonun da gidecek ve gelecek isimleri belirlenmeli."

Eski Trabzonsporlu futbolcu Erman Özgür
‘ŞAMPİYON TAKIMA 13 TRANSFER YAPILMAZ’

Trabzonspor eski teknik direktörü Sadi Tekelioğlu, takımın beklentilerin altında kalmasının en önemli sebebinin hatalı kadro yapılanması olduğunu dile getirdi. "Dünyanın hiçbir liginde şampiyon olan takıma 13 transfer yapılmaz" diyen Tekelioğlu, "Bu kadro büyük oranda korunarak zorunlu ayrılıkların yerine aynı kalitede oyuncular alınmalıydı. Alternatifli bir kadro olması için çok fazla transfer yapıldı. Ama bu oyuncular ne alternatif olabildi, ne de kadro istikrarı oluşturulabildi" diye konuştu.   

Trabzonspor'un rakibini üzerine çekerek sabırlı oyunla sonuca giden bir oyunu bırakıp önde basan bir oyun anlayışına gittiğini kaydeden Tekelioğlu, mevcut kadronun da bu sisteme uygun olmadığını dile getirdi.

Kötü gidişin teknik direktör değişikliği ile çözülemeyeceğini belirten Tekelioğlu, "Hocanın kötü gidişte elbette payı var. Fakat 38 yıl sonra takıma şampiyonluk getirmiş hoca tartışmaya açılmaz. Abdullah hocanın kesinlikle sezon sonuna kadar takımda tutulması gerek. Daha sonra ayrılmak isterse kendi karar verir. Trabzonspor, Avcı'dan önce de her sezon şampiyon olmuyordu. Bir sezon işler istenildiği gibi gitmedi diye teknik direktör değişikliği doğru olmaz" yorumunu yaptı.

Trabzonspor eski teknik direktörü Sadi Tekelioğlu
‘GEÇEN SENEYE BENZER BİR HAVANIN YAKALANMASI ZOR’

Trabzonspor'u yakından takip eden yerel Taka gazetesi spor yazarı Servet Özkara, takımın şampiyonluk sürecini iyi yönetemediğine dikkat çekti. Gelirlerin düşmesine rağmen 13 yeni transfer yapıldığını hatırlatan Özkara, kulübün maddi olarak zor bir duruma sokulduğunu dile getirdi. Alınan farklı mağlubiyetlerin kulüp içerisinde sıkıntıya işaret ettiğini kaydeden Özkara, şu değerlendirmeyi yaptı: "Trabzonspor'un kalesine Karagümrük maçında altı top geldi; dördü gol oldu; Alanya deplasmanında altı top geldi beşi gol oldu. Bu normal bir şey değil. Trabzonspor'un en büyük özelliği, tepki göstermesi, sonucu kabul etmemesiydi. Takımda içeriden kaynaklanan bir sıkıntı olduğu kesin. Trabzonspor, oynar, mücadele eder, yenilir. Fakat böyle teslimiyetçi, mücadele etmeyen bir takıma alışık değiliz. Gerekirse en sert tedbirleri alarak çözüm aranmalı."

Teknik direktör değişiminin fayda sağlayacağını düşünmediğini belirten Özkara, "Ben sorunun teknik direktörden kaynaklandığını düşünmüyorum. Takım içerisindeki sorun çözülmezse kim gelirse gelsin gidişat değişmez. Hoca değişikliği çözüm getirmez" dedi.

Trabzonspor'un artık şampiyonluk yarışında yer almasının zor olduğunu kaydeden Özkara, "Bu aşamadan sonra gerçekçi olmak lazım. Trabzonspor, ilk dörde oynar bu yıl. Sorun yaratan oyuncular varsa, problemleri halledilmediği sürece istikrarlı sonuçlar alınamaz. Geçen yıla benzer havanın yakalanması çok zor" diye konuştu.  

Taka gazetesi spor yazarı Servet Özkara
‘BAZI TARAFTARLAR SABIR, BAZILARI DEĞİŞİM BEKLİYOR’

Bordo-mavili takımın taraftarları da geçen sezonların aksine teknik direktör değişimine daha temkinli yaklaşıyor. 38 yıl sonra gelen şampiyonluk kupasının ardından yeniden istikrarsız dönemlere girilmesinin endişesini taşıyan taraftarlar, sabırlı bir profil çiziyor.

Trabzonspor taraftarı Eren Özmen, takımın şampiyonluğun ardından beklentilerin altında kaldığını fakat yaşanan talihsizliklerin ve giden oyuncuların yerinin geç doldurulmasının buna sebep olduğunu söyledi. Alınan sonuçlardan sadece Abdullah Avcı'nın sorumlu tutulamayacağını söyleyen Özmen, "Abdullah Avcı ile devam edilmesi gerekir. Bu sezon devre arasında yapılacak iyi transferlerle bir sonraki sezonun altyapısı hazırlanmış olur. Bunun yanı sıra bu sezon Konferans Ligi'nde sonraki turları hedeflemek, kulübün maddi çıkarları açısından daha olumlu bir hamle olur" dedi.

Trabzonsporlu taraftarlardan Doğanay Hızal da transferlerden verim alınamaması ve kadro istikrarı yakalanamamasının kötü gidişatı hazırladığı düşüncesinde. Teknik heyetin, oyuncuların performansını yukarı çekemediğini kaydeden Hızal, "Avrupa Ligi'nde gruptan çıkmış, ligde istikrarlı bir takım beklerken; oyunu ve mücadelesi güven vermeyen bir takım halini aldı Trabzonspor. Abdullah hoca yeni oyuncularla bir takım oturtamadı. Fakat teknik direktör değişimi sezon ortasında çare olmaz. Mevcut ekiple sezon sonunu görmek ve ona göre değerlendirmek gerek. Sezondan kalan beklentim, ligin en iyi yerde bitirilmesi ve Avrupa'da üst turlara çıkılması" ifadelerini kullandı.

Bordo-mavili taraftarlardan bir kısmı da teknik direktör değişimini gerekli görüyor. Taraftarlardan Ünal Uzunali, Abdullah Avcı'nın takımı başarıya götürmekten uzak olduğunu kaydetti. Şampiyonluk yaşayan takımın bu kadar hızlı düşüşünün sorun olduğunu belirten Uzunali, "Abdullah Avcı takıma umut veren bir oyun oynatmıyor. Hiçbir oyuncu mevkiinde oynamıyor. Mevkiinde oynamayan oyuncuların da performansı düşüyor. Takıma yaptırdığı transferler de katkı vermedi. Uygun şartlarda yolların ayrılmasının takımın geleceği için daha iyi olacağı düşüncesindeyim" diye konuştu.