VİDEO

Trabzon'da seçimi adaylar anlattı: Vaatler ve çözümler yarışacak

AK Parti, İYİ Parti ve CHP'nin Trabzon Büyükşehir adaylarıyla, Ortahisar'da ise CHP ve AK Partili adaylarla kentin sorunlarını, seçmene vaatlerini ve seçim yarışının son durumunu konuştuk.

TRABZON - 31 Mart Yerel Seçimleri'ne 3 haftadan kısa bir süre kala Trabzon'da da tablo şekillenmeye başlıyor. İktidarın en güçlü olduğu illerden biri olan Trabzon'da, AK Partili Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Metin Genç rakipsiz görünüyor.

Merkez ilçe Ortahisar'da ise CHP adayı Ahmet Kaya yarışa ortak olurken, bazı anketlere göre önde olduğu görülüyor. Büyükşehirde AK Parti'den vazgeçmeyip Ortahisar'da CHP'ye oy vereceğini söyleyen çok sayıdan seçmen tercihini "Trabzon'a iki Ahmet" sloganıyla formüle ediyor.

BÜYÜKŞEHİR STATÜSÜYLE AK PARTİ RAHATLADI

Trabzon'un 2012'de büyükşehir statüsüne geçmesiyle AK Parti ilçelerdeki yüksek oy oranlarıyla kentin büyükşehir belediyesinde sıkıntı yaşamıyor. 31 Mart Yerel Seçimleri'nde de AK Parti'nin Trabzon Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde elinin rahat olduğu görülüyor. Büyükşehire mevcut Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'i aday gösteren AK Parti'nin, anketlerde yüzde 55'in üzerinde bir oy oranı yakaladığı sonucu ortaya çıkıyor. CHP Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Süha Saral ve İYİ Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Muhammet Erkan'ın ise Genç'le rekabet edebilecek bir oy potansiyeline erişemediği gözleniyor.

AK Parti işi büyükşehirde ne kadar kolay gözüküyorsa merkez ilçe Ortahisar'da işi aynı derecede zor gözüküyor. AK Parti mevcut Ortahisar Belediye Başkanı Genç'i büyükşehire aday gösterdikten sonra bu ismin yerini aday gösterdiği Ergin Aydın'la doldurabilmiş değil. Büyükşehirde şansının zor olduğunun farkında olan CHP ise kentteki en parlak ismi Ahmet Kaya'yı Ortahisar Belediye Başkan Adayı olarak tercih etti.

AK Parti'nin Trabzon Büyükşehir Adayı Ahmet Metin Genç, Ortahisar Adayı Ergin Aydın, CHP'nin Trabzon Büyükşehir Adayı Hasan Süha Saral ve Ortahisar Adayı Ahmet Kaya ve İYİ Parti'nin büyükşehir adayı Muhammet Erkan kentin sorunlarını, seçmene vaatlerini ve seçim yarışının son durumunu anlattı.

GENÇ, BÜYÜKŞEHİR'DE RAHAT GÖRÜNÜYOR

Adayların hepsi kendinden emin ve iddialı bir şekilde seçim çalışmalarını gerçekleştiriyor. AK Parti adayları çalışmalarını vaatler üzerinden sürdürürken muhalefet parti adayları ise kentteki sorunların çözümüne odaklanmış durumda.

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Metin Genç, iki dönem yürüttüğü Ortahisar Belediye Başkanlığı tecrübesiyle sahada yer alıyor. Genç, çalışmalarında daha çok salon buluşmalarına ve ilçe ziyaretlerine ağırlık veriyor. Büyükşehir adayı olmasına karşın Genç, seçimin kritik geçeceği Ortahisar'daki etkisini kullanmak için de bu ilçeyle daha yakından ilgileniyor.

Faroz'daki (Yalı Mahallesi) mahalle buluşmasını takip ettiğimiz Genç'e ilgi yine yüksek görünüyor. Partisi dışında da seçmen tarafından kabul gören bir siyasetçi olan Genç, bu durumu halkla kurduğu bağla açıklıyor. Hedefinin Trabzon'u gelişmişlik endeksinde 1. sıraya çıkarmak olduğunu kaydeden Genç, en önemli projelerinin ise 'raylı sistem, Gülcemal Projesi (Faroz-Beşirli sahil düzenlemesi) ve sanayi sitelerinin şehir dışına çıkarılması' olduğunu söylüyor.

SARAL, 'VAAT' DEĞİL GERÇEKLERLE YOLA ÇIKTI

CHP Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Süha Saral, siyasetten gelmeyen bir isim. Net ve doğrucu bir isim olduğunu söylemleriyle ortaya koyan bir aday olan Saral, 'vaat' kelimesinin siyasette bir aldatmaca olduğunu ve Trabzon'un gerçek sorunlarıyla ilgilendiğini dile getiriyor. Yapamayacağı hiçbir şeyi söylemediğini kaydeden Saral, Trabzon'un sorunlarını çok iyi bildiğini ve 5 yıllık seçime yönelik vaatler değil, kentin imar, ulaşım, trafik ve tarım sorunlarına bütünsel çözümler sunduğunu ifade ediyor.
Trabzon'un AK Parti yönetiminde plansız yönetildiğini kaydeden Saral, kentin yıllarının kaybedildiğini dile getiriyor. "Trabzon geçmişiyle bağını kopardı, bugünü yaşayamıyor, geleceği planlayamıyor" diyen Saral, kent yoksulluğunu çözmenin de öncelikli hedefleri olacağını söylüyor.

ERKAN, HÜR VE MÜSTAKİL KARARININ KARŞILIK BULDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

Büyükşehir bir diğer öne çıkan isim ise İYİ Parti adayı Muhammet Erkan. İYİ Parti'nin Trabzon'da kurucuları arasında yer alan Erkan, sahada kendilerine büyük bir ilgi olduğunu ve süpriz yapacaklarına inandıklarını söylüyor. Geçim sıkıntısından dolayı vatandaşların AK Parti iktidarına ciddi bir tepkisi olduğunu gördüklerini kaydeden Erkan, seçimlere ittifaksız girmelerinin halk tarafında olumlu karşılık bulduğunu dile getiriyor. AK Parti'nin Trabzon'da günü kurtarma hamleleriyle belediyecilik yaptığını kaydeden Erkan, kentte çağdaş bir belediyecilik olmadığını ve 'beton dökme' dışında bir iş yapılmadığını ifade ediyor.

AYDIN, ORTAHİSAR'DA YARIŞA İNANMIYOR

Ortahisar'da ise yarışın iki tarafından biri AK Parti adayı Ergin Aydın olacak. AK Parti'nin merkez ilçe kurucuları arasında yer alan Aydın, meclis üyeliği ve belediye başkan yardımcılığı dışında partide üst düzey görevlerde bulunmamıştı. 2009 Yerel Seçimleri'nde Trabzon Belediye Başkan Aday Adayı olan fakat aday gösterilmeyen Aydın, 2015 Genel Seçimleri'nde de 6. sıradan milletvekili adayı gösterilmiş fakat seçilememişti. Uzun süredir siyasetin görünür tarafında olmayan Aydın, ismi en son belirlenen adaylardan biri olarak AK Parti'nin Ortahisar Belediye Başkan Adayı olarak seçim yarışına katıldı.

Aydın, seçim yarışına geç başlamalarının dezavantaj olarak görülse de Trabzon'da geçmişten kalan izleri olduğu için bu durumun ortadan kalktığını söylüyor. Ortahisar'ı katılımcı belediyecilikle yönetmek istediklerini dile getiren Aydın, kentte halkın istemediği bir iş yapmayacaklarını dile getiriyor. Ortahisar'da CHP adayı Ahmet Kaya ile yarışacağı söylemlerini de değerlendiren Aydın, "Biz yarışımızı Türk Hava Yolları ile yapıyoruz. Biz hizmet yarışı yapıyoruz" sözleriyle yanıt veriyor.

KAYA, PARTİ ÜSTÜ TAKDİR GÖRÜYOR

Trabzon'da seçimin en çok konuşulan ismi Ahmet Kaya da sahanın en aktif isimlerinden. 27. Dönem CHP Milletvekilliği yapan ve kentte her vatandaşın sorunuyla ilgilenerek parti üstü bir konum kazanan Kaya, seçmenin her kesiminden destek bulan bir isim. İlçeyi sokak sokak gezen, yurttaşların elini sıkan Kaya, büyük ilgi görüyor. Pelitli Mahallesi'ndeki seçim çalışmasını takip ettiğimiz Kaya'ya çok sayıda vatandaşın "CHP'ye hiç oy vermedim ama Ortahisar'da oyum sizin", "Kimse bizim sorunumuzla ilgilenmedi, bir tek sen ilgilendin", "Belediyeye defalarca ulaşamadık, sana bir telefonda ulaştık" gibi sözlerine şahit olduk.

"Vatandaşın derdiyle dertlendiğimiz için ilgi görüyoruz" diyen Kaya, seçmenle milletvekilliği döneminde kurduğu bağla her kesimden oy alabildiğini sahada gözlemlediklerini dile getiriyor. Yerel seçimlerde kimsenin partisinin gücüne güvenmemesi gerektiğini kaydeden Kaya, seçmenlerin adaylara ve niteliklerine baktığını ve hem sahadaki gözlemlerinde hem de anketlerde önde çıktıklarını ifade ediyor.