VİDEO

Akbelen direnişçisi muhtar seçildi: 'Madeni durduracağız'

Maden için ağaç kıyımının yaşandığı Muğla Akbelen'de direnişe geçen İkizköy'ün yeni muhtarı Nejla Işık: Ben buraya boşuna muhtar seçilmedim. Köyümüzü yaşatmak için elimden ne geliyorsa yapacağım.

İZMİR - Muğla’nın Milas ilçesinde Akbelen Ormanı'nı yok edecek kömür madeninin genişlemesine karşı mücadele eden İkizköy'de, 31 Mart yerel seçimlerinde muhtarlık seçiminin kazananı direnişçiler oldu. İkizköy yakınındaki Akbelen Ormanı’nın korunması mücadelesinin önde gelen kadın direnişçilerinden Nejla Işık, yerel seçimlerde İkizköy’ün yeni muhtarı seçildi. Muhtar Işık ile İkizköy’deki çevre mücadelesinin bundan sonra nasıl ilerleyeceğini konuştuk.

‘BU KADINA OY VERİRSENİZ MADENİ DURDURACAKLAR’

Seçim sürecinde şirketin, kendisinin muhtar olmasına engel olmaya çalıştığını söyleyen Işık, “İkizköy Çevre Komitesi olarak köy için mücadele edecek birine ihtiyaç olduğunu düşünüldü. Şirket benim adaylığımı öğrendikten sonra köyden şirket bünyesinde çalışan bütün işçileri santralde toplayarak, ‘Bu kadına oy vermeyeceksiniz, eğer verirseniz bu madeni durduracaklar ve ekmeğinizden olacaksınız’ dedi. Önce tehdit ettiler, sonra para teklif ettiler. Şirket bütün baskısını kullandı” dedi.

‘MÜCADELE VE ŞİRKET ARASINDA GEÇEN BİR SEÇİMDİ VE KAZANDIK’

Akbelen’deki muhtarlık seçiminin normal koşullarda gerçekleşmediğini söyleyen Işık, “Mücadele ve şirket arasında geçen bir muhtarlık seçimiydi ve kazandık. Ankara’ya daha önce de defalarca gitmiştim ama bu sefer muhtar pozisyonunda gideceğim. Kaymakam, vali, savcı kim varsa hepsinin kapısını çalacağım. Çalmadık kapı bırakmayacağım. Akbelen’deki maden çalışmalarının durmasını talep edeceğim. Ben buraya boşuna muhtar seçilmedim. Köyümüzü yaşatmak için elimden ne geliyorsa yapacağım” diye konuştu.