VİDEO

Mehmet Şimşek açıkladı, halk kızdı: Emekliden tasarruf beklemeyin

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, 'Kamuda Tasarruf Paketi'ni geçtiğimiz günlerde açıkladı. Halka tasarruf paketinin etkilerini sorduk.

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'ni açıkladı. Pakette kamu kurumlarının kullandığı araç ve binalarla ilgili düzenlemelerin yanı sıra kamu istihdamına, lojman ve tesislere ilişkin tedbirler yer aldı.

Paketteki düzenlemelere göre, kamuda yeni araç satın alma ve kiralama 3 yıl durdurulacak ve kanunla izin verilenler hariç yabancı menşeili araç kullanımı yasaklanacak.

Kamu çalışanlarının yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getirilecek olan pakette; eğitim ve toplantı gibi faaliyetler kamu tesislerinde yapılacak ve yurt dışı geçici görevler sınırlandırılacak.

Düzenlemede kamuda istihdamın emekli olanlarla sınırlandırılacağı belirtilirken, demirbaş alımları da üç yıl süreyle durdurulacak.

Ayrıca zorunlu haller dışında kamu yatırım programına yeni proje alınmayacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kamunun tasarruf yapmasının ve verimliliği artırmasının daha az bütçe açığına, daha az kamu borçlanmasına ve faiz yüküne, makro tasarruf oranımızın artmasına ve daha az cari açığa yol açacağını belirtiyor.

Ancak en önemli gündemi hayat pahalılığı olan halk ise kamuda tasarruf paketinin yeterli olmadığını, tasarrufun tepeden başlaması gerektiğini savunuyor.