VİDEO

ABD ve Fransa'da öğrenciler Filistin için ayakta

ABD ve Fransa'daki üniversitelerde Filistin protestoları sürüyor. SciencesPo öğrencisi Tuğrul Turan ve Johns Hopkins Üniversitesi öğrencisi Beril Aydın, üniversitelerdeki Filistin eylemlerini anlattı.

DUVAR - ABD'de Columbia Üniversitesi'nin 16 Nisan'da başlattığı Filistin'e destek eylemleri, ülke geneline yayıldı. Öğrenciler, üniversitelerin İsrail'le ilişkisi olan şirketlerle finansal bağlarını koparmasını talep ediyor.

Gazze'de ateşkes çağrısı yapan ve İsrail saldırıları ile işgalinin sona ermesini talep eden öğrencilere, öğretim görevlileri de katıldı. Kampüslerde, Gazze ile direniş için kamplar kuruldu. Bazı üniversite yönetimleri öğrencilerle müzakere ederken, diğerleri polisi çağırdı ve öğrencilere ültimatom verdi.

Eylemlerin ABD dışına taşmasıyla beraber, kampüs içindeki polis şiddeti de arttı. ABD basını, 18 Nisan'dan bu yana 30 okulda 1600'ü aşkın gözaltı yapıldığını aktardı.

ABD üniversitelerindeki eylemlerden esinlenen Paris Siyasi Araştırmalar Enstitüsü (Sciences Po) öğrencileri de, Filistin'e destek protestoları düzenledi. "Gazze'de soykırım bitene kadar pes etmeyeceğiz" diyen üniversite öğrencileri, Filistin ile dayanışma mesajı verdi. Çok sayıda üst düzey Fransız yönetici ve siyasetçinin mezunu olduğu Sciences Po'da eylemlerin devam etmesi üzerine ise, üniversiteye sağlanan fonun askıya alındığı açıklandı.

Sciences Po öğrencisi Tuğrul Turan ve Johns Hopkins Üniversitesi öğrencisi Beril Aydın kampüs içindeki protestoları Gazete Duvar'a anlattı.

(HABER MERKEZİ)